Παναγής Καππάτος: "Ένα νομοσχέδιο που ενισχύει το κύρος των δικηγόρων και αυξάνει την δικηγορική ύλη"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 10:31

Παναγής Καππάτος: "Ένα νομοσχέδιο που ενισχύει το κύρος των δικηγόρων και αυξάνει την δικηγορική ύλη"

Ένα νομοσχέδιο που ενισχύει το κύρος των δικηγόρων και αυξάνει την δικηγορική ύλη

Τοποθετήθηκα με ομιλία μου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας». 

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί σε σημαντικές τροποποιήσεις του "Αστικού Κώδικα" και του "Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας", με στόχο την επίλυση της συμφόρησης στο δικαστικό σύστημα και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μέτρα για τη μεταφορά επιπλέον δικηγορικής ύλης στους δικηγόρους, ελαφρύνοντας το φορτίο των δικαστών και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε σημαντικότερες υποθέσεις. 

Επιπλέον, προβλέπονται νομοθετικά μέτρα που ενισχύουν την προστασία των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ανακοπής στους διαδίκους. Προτείνεται επίσης η δημιουργία ομάδας εργασίας για την επίλυση επειγουσών υποθέσεων, ενισχύοντας τη λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης, ενώ προτείνεται και η πρόσληψη νέων δικαστικών υπαλλήλων μέσω του ταμείου ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί το δικαστικό λειτούργημα.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ενισχύοντας τη δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών. 

Με τη μεταφορά εργασίας στους δικηγόρους και τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την επίλυση επειγουσών υποθέσεων, διευκολύνεται η δικαστική διαδικασία για τους πολίτες.

Το νομοσχέδιο συνάντησε ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη και αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυγή μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών για τους πολίτεςαλλά και στην ενίσχυση του κύρους των δικηγόρων αλλά και την αύξηση της ύλης τους.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250