Η ομιλία Καππάτου για τα έργα ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλονιάς, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 13:07

Η ομιλία Καππάτου για τα έργα ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλονιάς, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού

Με την ιδιότητά μου ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, τοποθετήθηκα στην χθεσινή συνεδρίαση με θέμα: «Πολιτιστική Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη», παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας. Λίνας Μενδώνη.

Τόνισα πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη συνεδρίαση για όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας, καθώς η πολιτιστική πολιτική συνδέεται με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π).

Η σωστή πολιτιστική διαχείριση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δίνει στον εκάστοτε τόπο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

Η πολιτιστική πολιτική αποτελεί μια ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη αφού οι επενδύσεις στον πολιτισμό οδηγούν στην δημιουργία ευκαιριών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ανάπτυξης προσελκύοντας τους επισκέπτες. Αναφέρθηκα μάλιστα στις πρόσφατες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι 4 στους 10 τουρίστες επιλέγουν τον προορισμό τους με βάση την πολιτιστική του προσφορά.  

 Άρα είναι απολύτως κατανοητό ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο κόσμοι που περισσότερο συμφωνούν παρά διαφωνούν και παρότι έχουν παράλληλες πορείες, στην πράξη δεν συναντώνται συχνά. 

Αναφέρθηκα στα δύο νησιά μας, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα νησιών με πλούσια ιστορία, τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα (παλαιολιθική εποχή) μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 

Πλούσια σε φυσικές ομορφιές και φυσικά με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα καθίστανται δημοφιλής προορισμοί αφού διαθέτουν πολλά μνημεία και αξιοθέατα που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας (υλική και άυλη) μέσω των τοπικών φορέων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) που αναλαμβάνουν προγράμματα τοπικής ανάπτυξης στον τομέα του πολιτισμού. Καθώς επίσης και να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία εκείνα που διακρίνουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη από άλλα νησιά για την τοπική ανάπτυξη και τη διατήρηση της ταυτότητας του τόπου μας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. 

Σε αυτή την κατεύθυνση τοποθετούνται και οι ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού για τα νησιά μας, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και εκτελούνται ακόμη έργα ύψους 18.000.000 ευρώ, ενώ μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν το προσεχές διάστημα. 

Δεν παρέλειψα ακόμη να αναφέρω τη σπουδαιότητα του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης -παρότι δεν υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού αφού αφορά τη φυσική κληρονομιά μας- συνδέεται όμως με την πολιτιστική κληρονομιά, αναγνωρίστηκε επίσημα από την UNESCO το 2022 και αφηγείται μια γεωλογική ιστορία των νησιών μας άνω των 250 εκατομμυρίων χρόνων. 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου τόνισα πόσο σημαντικό είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  να γίνεται με προσεκτικό σχεδιασμό και με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σεβόμενοι απόλυτα κάθε φορά τις συνήθεις, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τη νοοτροπία των ντόπιων. 

{https://www.youtube.com/watch?v=iAUxYB-Nq_s&t=2s/}

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης 

omilia kap 

 




00 inkefalonia general ad 300X250