Αίτημα καταθέτει ο Δήμος Ιθάκης ώστε το 2024 χαρακτηρισθεί ως έτος «Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:05

Αίτημα καταθέτει ο Δήμος Ιθάκης ώστε το 2024 χαρακτηρισθεί ως έτος «Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

Ανάρτηση απο τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα 

Η Δημοτική Αρχή καταθέτει ψήφισμα-πρόταση στο επόμενο Δήμοτικο Συμβούλιο με θέμα :

ΘΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΠΑΡΙΣΙ, 26/7-11/8/2024)

ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Η σκέψη είναι του συμπολίτη μας Νικόλαου Λουράντου και το κείμενο των Απόστολου Καπρούλια και Νικόλαου Λουράντου.

Ο Δήμος Ιθάκης, με αφορμή τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26/7-11/8/2024), καταθέτει προς την Ελληνική Κυβέρνηση, προς το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΟΕ), αλλά και προς την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αίτημα να χαρακτηρισθεί το 2024 ως έτος «Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Με την πρότασή μας αυτήν, καταρχάς προσυπογράφουμε το σχετικό ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ, το οποίο και υπερψηφίστηκε σε συνεδρίασή της στις 21/11/2023.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκείνο, καλούνται τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την παραδοσιακή «Ολυμπιακή Εκεχειρία» επτά ημέρες πριν από την έναρξη έως και επτά ημέρες έπειτα από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ωστόσο, με τον χαρακτηρισμό του 2024 ως έτους «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» καλούμε τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ να συναποφασίσουν μία παρατεταμένη περίοδο εκεχειρίας των ενόπλων συγκρούσεων, διάρκειας έξι μηνών, περίοδος κατά την οποία είναι εφικτό να αναληφθούν εκ νέου συντονισμένες πρωτοβουλίες –τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πεδίο των Διεθνών Οργανισμών-, για την άμεση κατάπαυση των πυρών στις εμπόλεμες περιοχές. Ευελπιστούμε ότι το χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών θα αποτελέσει το «ουδέτερο σημείο» για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων στο πεδίο των αντιμαχόμενων λαών, αλλά και την ευκαιρία κατά την οποία οι ίδιοι οι ηγέτες τους θα σεβαστούν τους νεκρούς τους αλλά και τους πολίτες τους που υποφέρουν.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτήν την συγκυρία ευρίσκονται σε καθεστώς πολεμικών συρράξεων, είναι κράτη και λαοί που σέβονται τον αρχαίο αυτόν ελληνικό Θεσμό και πως με την συμμετοχή τους και μόνον απευθύνουν προς την ανθρωπότητα μήνυμα ενότητας, σεβασμού και αλληλεγγύης μεταξύ ατόμων και λαών. Και, ακριβώς επειδή η «εκεχειρία» συνιστά αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μην επιδείξουν τον πρέποντα σεβασμό και προς εκείνην.

Επίσης, είναι υποκρισία άλλα κράτη να αποκλείονται από τους αγώνες και άλλα όχι, ενώ αμφότερα έχουν εμπλοκή σε πολέμους που χαρακτηρίζονται άδικοι ή θεωρούνται πως πρώτοι ξεκίνησαν άδικη επίθεση.

Το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο στο διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως δεν τους αφορούσαν οι λόγοι των πολέμων και τότε που ξεκίνησαν. Τους αφορούσε και τους αφορά η επίτευξη ειρήνης, έστω και με τη μορφή της εκεχειρίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από την αρχαιότητα έως και την σύγχρονη εποχή, είναι ο Θεσμός εκείνος, με τον οποίο μονίμως θα προωθούνται αξίες, όπως εκείνες του διαλόγου, της συνεργασίας και της φιλίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης μεταξύ ατόμων και λαών. Χρειάζεται, λοιπόν, να επιβεβαιωθεί και εμπράκτως το οικουμενικό και το πανανθρώπινο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδάλλως θα παρακολουθήσουμε μίαν ακόμη αθλητική οργάνωση, η οποία και με την δική μας συμβολή, θα παραμείνει «αποχρωματισμένη» από τον αξιακό χαρακτήρα της.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή και στον ορίζοντα διαφαίνεται και η απειλή χωριστών αγώνων.

Αν η αποστέρηση των Ολυμπιακών Αγώνων από τις αξίες της Ειρήνης, της Φιλίας και της Ενότητας συνεχιστεί, οι σημερινοί θεσμοί, που μαζί έχουμε δημιουργήσει, αλλά και όλοι μας θα έχουμε αποτύχει. Η Ελλάδα, ως θεματοφύλακας των αξιών που γεννήθηκαν στον χώρο της και σηματοδότησαν έναν από τους μεγάλους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, πρέπει να επανεξετάσει το πώς, πού και πότε θα διεξάγονται αγώνες, που θα φέρουν και θα τιμούν το όνομα και τον τρόπο της Ολυμπίας.

Χρειάζονται περισσότερες πράξεις και λιγότερες ευχές και λόγια.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση πολιτισμικής εκτροπής που με αρετή και τόλμη πρέπει να αποφευχθεί.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250