Πρώτη κινητοποίηση αγροτών στην Κεφαλονιά – Συνάντηση με Κουρή σχετικά με τα αιτήματά τους

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 08:37

Πρώτη κινητοποίηση αγροτών στην Κεφαλονιά – Συνάντηση με Κουρή σχετικά με τα αιτήματά τους

‘’Ζεσταίνονται’’ οι αγρότες και στην Κεφαλονιά

‘’Ζεσταίνονται’’ οι αγρότες και στην Κεφαλονιά, με την πρώτη κινητοποίηση το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Σύλλογου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μαζί με τον πρόεδρό του Παναγή Σωτήρα, συνάντησαν τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρη Κουρή και του έθεσαν τα αιτήματά τους.

Τόνισαν μάλιστα, ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων.

‘’Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ επιβεβαίωσε αυτό το οποίο λέγαμε: Ότι δηλαδή είναι κατά του μικρομεσαίου παραγωγού, οδηγεί στη συρρίκνωση του κλάδου και συνεχίζει από εκεί που το άφησε η προηγούμενη ΚΑΠ’’ τονίστηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση

DSC 0002

‘’Η κυβέρνηση μεθοδεύει την αλλαγή του ΕΛΓΑ, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και παραπάνω εμπόδια στις αποζημιώσεις.

Η ακρίβεια στο κόστος παραγωγής αλλά και σε αυτά που πληρώνουμε για τα σπίτια μας και σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, μας έχουν γονατίσει!

Τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου μας στο νησί είναι πολλά, όπως η τραγική αγροτική οδοποιία, η διαρκής χειροτέρευση των δημόσιων δομών υγείας, τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη παρουσία των αλόγων του Αίνου, οι ζημιές από αλεπούδες, τσακάλια, στα κοπάδια, από κητώδη στα δίχτυα τον ψαράδων και άλλα που ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα αναδεικνύουμε σταθερά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μεγάλη γαλακτομική επιχείρηση έριξε την τιμή αγοράς του γάλακτος κατά δέκα λέπτα (0,10 Ε), δημιουργώντας νέα βάσανα και σκοτούρες στους κτηνοτρόφους. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και άλλοι τυροκόμοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να φέρουν μειώσεις στις τιμές αγοράς, την ίδια ώρα που το τυρί στο τραπέζι του καταναλωτή έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση, λόγω της ακρίβειας. Οι μειώσεις αυτές είναι συντριπτικό χτύπημα στο ήδη μειωμένο εισόδημα του κτηνοτρόφου και δεν πρέπει να περάσουν! Εντωμεταξύ ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις από την Περιφέρεια από την εποχή του Ιανού προς τους αλιείς, αλλά και από τον ΕΛΓΑ σε άλλους παραγωγούς, αποδεικνύοντας ότι οι ανάγκες μας μόνο προτεραιότητα δεν είναι’’.

Τα αιτήματά των αγροτών είναι τα εξής:

‘’Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh (0,07Ε/Kwh) και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής στο γάλα που θα μας προστατεύει από τους μεγαλεμπόρους του γάλακτος. Αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στην οικονομία.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην Ελιά που αγγίζει όλη την χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

DSC 0007

DSC 0015

Λέμε κατηγορηματικά όχι στα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Να δοθούν – με βάση τις αιτήσεις – οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν, στο 100% της ζημιάς .

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία.

Να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα χώροι για καρνάγιο σε όλους τους Δήμους στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για να συντηρούμε οι αλιείς τα σκάφη μας απρόσκοπτα.

Εκσυγχρονισμός όλων των αλιευτικών καταφυγίων και υποδομών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη με ευθύνη του κράτους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των αλιέων.

Να καταργηθεί το τέλος ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

DSC 0022

Αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300 χιλ.Ε . Καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Όχι στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών, της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης’’.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, εξέφρασε την στήριξη του στα αιτήματα των Αγροτών και απάντησε στα όποια ερωτήματα του τέθηκαν για το τι προτίθενται να κάνει ώστε να ικανοποιηθούν αυτά. Στην συνάντηση έδωσε το παρών και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σπύρος Καμπίτσης.

Πολλά πάντως, όσον αφορά την συνέχιση των κινητοποιήσεων θα κριθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.

Γιώργος Χαλαβαζής

DSC 0004DSC 0011DSC 0012DSC 0013DSC 0020DSC 0024DSC 0026DSC 0027DSC 0031DSC 0033DSC 0035DSC 0038DSC 0039DSC 0040DSC 0042




00 inkefalonia general ad 300X250