Ερασμία Καμινάρη: ''Η έννοια του Άη Βασίλη μας περνάει το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αγάπης'' (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 15:06

Ερασμία Καμινάρη: ''Η έννοια του Άη Βασίλη μας περνάει το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αγάπης'' (Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε η Ψυχολόγος του ΚΕΔΑΣΥ Κεφαλονιάς Ερασμία Καμινάρη, για το πότε και πως πρέπει να μπαίνει το «κλειδί» στην καρδιά των πρωταγωνιστών των ημερών , των παιδιών και να ξεκλειδώνει ουτοπίες, αλήθειες και εν γένει τα συναισθήματα τους.

«Το θέμα του Αη Βασίλη, είναι ένα θέμα που όσο πλησιάζουν αυτές οι γιορτινές ημέρες , απασχολεί αρκετούς γονείς, σε σχέση με το αν είναι ασφαλές να αφήνουν τα παιδιά τους να πιστεύουν στη ύπαρξη του Άη Βασίλη η αν και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους πουν την αλήθεια, η αν πρέπει να αφήσουν το παιδί μόνο του να ανακαλύψει την αλήθεια.

Εάν ένας γονιός αναρωτιέται αν υπάρχει η σωστή απάντηση, η αλήθεια είναι ότι θα τον απογοητεύσω , γιατί είναι όχι και ευτυχώς που είναι όχι, γιατί κάθε οικογένεια και κάθε παιδί είναι ξεχωριστά και μοναδικά.

Υπάρχουν παιδιά που ενδεχομένως τους καλύπτει ανάγκες το να πιστεύουν αυτό το μοναδικό και φανταστικό που έχει η έννοια του Άη Βασίλη και θα έπρεπε να τα προσεγγίσουμε σιγά-σιγά για να τους πούμε την αλήθεια πίσω απ αυτό.

Υπάρχουν παιδιά όμως που έχουν απορίες, αρχίζουν να ρωτάνε επίμονα και το να τους λέμε δικαιολογίες και ψέματα μπορεί να τα δυσκολεύει και υπάρχουν και παιδιά που μαθαίνοντας την αλήθεια, μπορεί να νοιώσουν μεγάλη περηφάνια που γνωρίζουν ένα μυστικό που οι υπόλοιποι φίλοι η συμμαθητές τους ενδεχομένως δεν ξέρουν .

Σίγουρα είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζουμε την ηλικία, τα αναπτυξιακά στάδια και την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Κάτω των 6 ετών τα παιδιά δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεχωρίζουν το φανταστικό από το αληθινό , οπότε μία τέτοια συζήτηση δεν θα τους προσέφερε κάτι και αν δούμε ότι έχει ανάγκη ακόμα να πιστεύει σ αυτό το φανταστικό, καλό θα ήταν να μη του το «γκρεμίσουμε» γρήγορα».

Η κα Καμινάρη έδωσε έμφαση στο πως συσχετίζουν οι γονείς τον Άη Βασίλη, με τα καλά και τα κακά παιδιά και την επιβράβευση του καλού και του κακού, επισημαίνοντας: « ο Άγιος Βασίλης δεν χρειάζεται να είναι μια φιγούρα τιμωρητική που έρχεται να ελέγξει και να επιβραβεύσει ή όχι ένα παιδί. Αυτό και ως ενήλικοι ηχεί ακόμα στο μυαλό μας.

Καλό ή κακό παιδί δεν είναι φράσεις που προτιμούμε, προτιμούμε να μιλάμε για συμπεριφορές , οι οποίες αλλάζουν, άρα το να βάζουμε ταμπέλες καλός η κακός , είναι κάτι που μάλλον δυσκολεύει, παρά διευκολύνει τα παιδιά».  

Για τα κόκκινα θαύματα και την μαγεία των Χριστουγέννων που απλώνεται και αφήνει σημάδια ανεξίτηλα σημείωσε: «Ασχέτως τελικά αν γνωρίζουμε την αλήθεια , ή αν επιλέγουμε να πιστέψουμε ή όχι, σίγουρα η έννοια των Χριστουγέννων και του Άη Βασίλη έχει πάρα πολλά και σημαντικά μηνύματα να μας περάσει , όπως είναι το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς , της αγάπης και της μαγείας και θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα για τα παιδιά που κάνουν ερωτήσεις και δεν πείθονται με τα του Αι Βασίλη να τους μιλήσουμε γι την πραγματική ιστορία του Αγίου Νικολάου, η άλλων που έχουν προσφέρει και προσφέρουν ανιδιοτελώς. Και γιατί όχι, να πούμε στα παιδιά ότι μπορούν με την σειρά τους να γίνουν Άγιο Βασίληδες με τη έννοια της προσφοράς.

Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν εάν αυτή η αλήθεια, η αποκάλυψη θα κλονίσει την σχέση τους με τα παιδιά τους γιατί αυτό μπορεί να σταθεί η αφορμή να δημιουργηθούν νέες παραδόσεις στην οικογένεια, όπως σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διάφορες παραδόσεις και συνήθειες μοναδικές και να βάλουν τα παιδιά να συμμετέχουν».

Για την χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών σε σχέση με τα οικογενειακά γεύματα τις γιορτινές και μη ημέρες, η κ. Καμινάρη ανέφερε ότι το φαγητό πέρα από την βρώση έχει την ιδιότητα της σύνδεσης, όμως οι σημερινές συνθήκες δεν ευνοούν αυτές τις παραδόσεις , όμως η οικογένεια μπορεί να βρίσκει στιγμές για επικοινωνία: « Είναι πάρα πολύ σημαντικό πέρα από την έννοια του Άη Βασίλη και γενικότερα, πρίν επιχειρήσουμε να ξεριζώσουμε πεποιθήσεις και πράγματα που μοιάζουν να μην ταιριάζουν στην παρούσα κατάσταση , να έχουμε βρεί ήδη ποια ιδέα θέλουμε να καλλιεργήσουμε, γιατί για κάθε τι που χάνεται, μένει ένα κενό. Για το θέμα μας , το Άη Βασίλη, μια ιδέα θα ήταν να καλυφθεί αυτό το κενό με την έννοια της ανιδιοτέλειας, της αγάπης και της προσφοράς».

Η κ. Καμινάρη ενημέρωσε για το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, μιας οργανικής μονάδας των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης που ασχολείται με την διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών . Όπως ανέφερε, στην υπηρεσία διενεργούνται αξιολογήσεις ,υλοποιούνται και σχεδιάζονται εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και ψυχοκοινωνικές και επίσης ασχολούνται με την συνολική υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων. Επίσης διενεργούνται δράσεις που σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο σε θέματα κυρίως της μαθητικής κοινότητας. Στην υπηρεσία μπορούν να απευθυνθούν οικογένειες και παιδιά όσο φοιτούν στο σχολείο και κυρίως στηρίζουν τα σχολεία. Το ΚΕΔΑΣΥ βρίσκεται στην Μαντζαβίνου και Άβλιχου στο κέντρο του Αργοστολίου. Το τηλέφωνο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος, είναι το 26710 27475.

Κλείνοντας η κ. Καμινάρη ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους και προέτρεψε άπαντες να κρατήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων στις καρδιές τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-20-12-2023?si=e95a849101a648d49f1de2835e0ace27&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250