Καππάτος: "Σχολεία, νοσοκομεία και ασφάλεια τα θέματα της Κεφαλονιάς που έθεσα στη Βουλή"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 09:15

Καππάτος: "Σχολεία, νοσοκομεία και ασφάλεια τα θέματα της Κεφαλονιάς που έθεσα στη Βουλή"

Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί με οδηγό ένα Πρωθυπουργό που υπηρετεί τον ελληνικό λαό με γνήσιο πατριωτισμό και αντίληψη της ευθύνης του

Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και η ασφάλεια τα θέματα της Κεφαλονιάς που έθεσα στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Η συζήτηση για την Κύρωση του Οικονομικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024 αποτελεί μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, με πενταήμερη συζήτηση, με συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όλων των πολιτικών αρχηγών και της πλειοψηφίας των βουλευτών. Πέραν από την συζήτηση για τον ίδιο τον προϋπολογισμό, αποτελεί και μία ευκαιρία ανασκόπησης και πολιτικής αντιπαράθεσης σε υψηλό επίπεδο.

Στην ομιλία μου επί του Προϋπολογισμού για το 2024 θέλησα να αναδείξω την πραγματική διάσταση όσων έχει πετύχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, εθνικές απειλές, δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και με τις φυσικές καταστροφές να βρίσκονται μόλις μερικούς μήνες πίσω μας.

Όπως σημείωσα, τα αποτελέσματα δεν είναι λόγος πανηγυρισμών αλλά όταν οι οικονομικοί δείκτες κινούνται θετικά, με τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας, με μείωση της ανεργίας, με χαμηλότερη φορολογία από το 2019, με άλλους 7 φόρους να μειώνονται μόνιμα, μετά τους περισσότερους από 50 που έχουν ήδη μειωθεί και μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα για το κράτος στο +9,1% για το 2023, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με αυξήσεις σε μισθούς και ρεκόρ εξαγωγών και με αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1% και πρόβλεψη αύξησης κατά 15,1% το 2024, τότε ξέρουμε ότι δίνουμε έναν νικηφόρο αγώνα.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ακρίβειας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και αναγνωρίζουμε με γενναιότητα τα λάθη μας σε κάθε τομέα που προκύπτουν, αλλά κατά κοινή ομολογία όλων των διεθνών οργανισμών και αρμόδιων φορέων, η Ελλάδα βγαίνει κάθε φορά νικήτρια.

Όπως ανέφερα χαρακτηριστικά είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός μετά 13 χρόνια, ο οποίος καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας, να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.

Στην ομιλία μου θέλησα να σταθώ σε τρία βασικά σημεία και σε τρία αντίστοιχα Υπουργεία και αυτά ήταν η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια, καθώς αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία μίας κοινωνίας που αναζητά την πρόοδο.

Εκκινώντας με την υγεία τόνισα το θετικό πρόσημο που έχει η αύξηση στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024 κατά 20% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έτους 2023, κάτι το οποίο αποτελούσε και ένα διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές. Δεν παρέλειψα να τονίσω την ανακατασκευή του ΤΕΠ του Γ.Ν. Αργοστολίου και τη δημιουργία νέας και πλήρως εξοπλισμένης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χάρη σε δωρεές του κληροδοτήματος Βεργωτή, αλλά και την ανάγκη το κράτος να εξοπλίσει αυτή τη νέα ΜΕΘ με το κατάλληλο προσωπικό για να λειτουργήσει. Ενώ, ακόμη μία πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και ο διαγωνισμός 8 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη τρέχει για την ολική ανακαίνιση του νοσοκομείου Αργοστολίου.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρθηκα στις προβλέψεις δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 5,5 δις. ευρώ, δηλαδή αυξημένες περισσότερο από 7% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2023. Επεσήμανα πως η Παιδεία είναι η βάση για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά να λειτουργούν επί 10 χρόνια σχολεία σε αίθουσες container και συγκεκριμένα το 3ο και 5ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων, με ευθύνη των αντίστοιχων Δήμων και του αρμόδιου Υπουργείου.

Τέλος, στάθηκα στη δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ασφάλεια των πολιτών που είχε ως αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να σπάσουμε άβατα, να αυξήσουμε την ασφάλεια στις πόλεις και να προφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας από οργανωμένες επιθέσεις. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του τακτικτού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν μεταξύ άλλων τον τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής, επεσήμανα ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα ανά την Ελλάδα και είναι η αύξηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Χαρακτηριστικά, μίλησα για Αργοστόλι, όπου η εγκληματικότητα από ανήλικους έχει αυξηθεί ιδιαίτερα έντονα προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας.

 

Κλείνοντας την ομιλία μου ανέπτυξα την πάγια στόχευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό και είναι η συνέχιση της ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση του εθνικού εισοδήματος και η μείωση των ανισοτήτων στην κοινωνία.

Σε αυτήν την παγκόσμια σκηνή, όπου η ευμεταβλητότητα είναι κανόνας και η αστάθεια μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, με σταθερότητα, με δημοσιονομική ισορροπία, με διπλωματική επιδεξιότητα και στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με οδηγό ένα Πρωθυπουργό που υπηρετεί τον ελληνικό λαό με γνήσιο πατριωτισμό και αντίληψη της ευθύνης του.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250