Για τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση για Νέο θεσμικό Πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 09:08

Για τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση για Νέο θεσμικό Πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

Για τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση για Νέο θεσμικό Πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης του Ιδρύματος «Ευγενίδου»

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση Στρατηγικής Διαμόρφωσης Νέου θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα του Ιδρύματος «Ευγενίδου», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Τσοκάνης, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Έξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα: "Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα", που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το Υπουργείο Ναυτιλίας”. 

Η κατάσταση στην ναυτική εκπαίδευση είναι εκρηκτική, όπως σημειώνεται και από την έκθεση αξιολόγηση της πρότασης. Ενδεικτικά, τονίζεται σε αυτήν:

- Το έκτακτο προσωπικό εκπαίδευσης αποτελεί το 75% του συνόλου του εκπαιδευτικού.

- Ο υπάρχων εξοπλισμός των εργαστηρίων καλύπτει μόλις το 40% της απαραίτητης υποδομής. Υπάρχουν 2 Σχολές πλοιάρχων χωρίς τον μεγάλης σημασίας προσομοιωτή γέφυρας.

- Απαιτούνται σημαντικές ανακαινίσεις/συμπληρώσεις σε 21 εργαστήρια, δηλαδή στο υψηλό ποσοστό του 1/3 περίπου των λειτουργούντων εργαστηρίων.

Τα εμπόδια για έναν σπουδαστή να σπουδάσει δεν τελειώνουν στα παραπάνω. Οι ίδιοι σημειώνουν μέσα από τους συλλόγους τους: "πολλά από τα μαθήματα μας ξεκινάνε δύο μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, λόγω ελλείψεων σε καθηγητές. Παράλληλα, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ένα σκασμό λεφτά για την σίτιση, την στέγαση και την μετακίνηση μας".

Χαρακτηριστικά, σε καμία σχολή δεν υπάρχει κρατική δωρεάν δομή σίτισης, στην μεγαλύτερη ΑΕΝ της χώρας δεν υπάρχει εστία, ενώ το ΠΑΣΟ δεν καλύπτει όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως τρένα και ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα, τα επιδόματα που δίνονται με καθυστέρηση μηνών δεν αφορούν το σύνολο των σπουδαστών.

Επιπλέον, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αναγκάζονται να πληρώνουν διάφορα αναλώσιμα που θα έπρεπε να τους παρέχει η σχολή. Ενδεικτικά μόνο για τα υλικά σχεδίου επιβαρύνονται με 50-100€ και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (παπούτσια ασφαλείας και φόρμες) με άλλα 80-100€.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση των υποδομών είναι τραγική. Σπουδαστές από την ΑΕΝ Ηπείρου στην Πρέβεζα καταγγέλλουν παλαιότητα και ελλιπής συντήρηση των κτιριακών υποδομών και λόγω αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση του συλλόγου τους: “Στα δωμάτια των εστιών εισέρχεται από τα παράθυρα βροχή και αέρας ενώ στις αίθουσες διδασκαλίας οι οροφές χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης λόγω πτώσης σοβάδων”.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έρχεται η πρόταση από το Ευγενίδειο Ίδρυμα που προβλέπει:

- Την περαιτέρω υποβάθμιση, με την ένταξη του Πτυχίου των ΑΕΝ στο επίπεδο 5, όπου με βάση το ν.4763/2020, κατατάσσονται τα ΙΕΚ και το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας.

- Την διατήρηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τα προβλήματα στην σίτιση, στην στέγαση και στην μετακίνηση των σπουδαστών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Με ποιο σκεπτικό προωθείται η ένταξη των τετραετούς φοίτησης ΑΕΝ στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου προσόντων, όπου κατατάσσονται μέχρι και διετείς μεταλυκειακές σπουδές.

- Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ουσιαστική βελτίωση – αναβάθμιση των υποδομών και την αντιμετώπιση του κόστους σπουδών των σπουδαστών».


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250