ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Εδώ και τώρα να πληρωθεί η απλήρωτη εργασία των πυροσβεστών!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 09:30

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Εδώ και τώρα να πληρωθεί η απλήρωτη εργασία των πυροσβεστών!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Τέρμα στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας

Εδώ και τώρα να πληρωθεί η απλήρωτη εργασία των πυροσβεστών!

Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι ο λαός μας βίωσε απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές στην περιουσία του και στον δασικό πλούτο της χώρας μας, από τις πυρκαγιές που την κατέκαψαν απ’ άκρη σ’ άκρη!

Οι πυροσβέστες, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά τα πύρινα μέτωπα, με πολλά και ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα όπως, έλλειψη μόνιμου προσωπικού, παλαιότητα οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, προβλήματα με την διοικητική μέριμνα κ.α.. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν, οι καθημερινές μετακινήσεις πυροσβεστών από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για ενίσχυση δυνάμεων, όπου εξουθενωμένοι μετά από πολύωρα ταξίδια, επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και αρκετές φορές χωρίς την παροχή κατάλληλων καταλυμάτων για την ανάπαυσή τους!

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα και με την παραδοχή της κυβέρνησης, έχει φτάσει να είναι 3.500 (στην ουσία ξεπερνούν τις 4.000) και για να καλυφθεί αυτή η λειψανδρία πολλών χρόνων, οι πυροσβέστες καλούνται συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα σε επιφυλακή, δηλαδή εργασία πέραν του ωραρίου τους, χωρίς χρηματική αποζημίωση για την υπερωριακή τους απασχόληση, παρά μόνο με την παροχή ανάλογων ωρών ανάπαυσης, όταν και όποτε δύναται να δοθούν αυτές οι ώρες από την υπηρεσία τους. Βεβαίως οι ώρες αυτές ποτέ δεν δίνονται στο σύνολό τους, λόγο της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Τα τελευταία δύο χρόνια δε, έχει ενταθεί η υπερεργασία των πυροσβεστών αφού με αποφάσεις της υπηρεσίας αναστέλλονται άδειες και ρεπό!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε κατάκοπους πυροσβέστες, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία και την ασφάλειά τους αλλά και για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν, πολλές μέρες μακριά από τα σπίτια τους, τινάζοντας στον αέρα οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό, με αποζημίωση από το κράτος αέρα κοπανιστό!

Βεβαίως στην λογική κόστους – οφέλους, το παραπάνω μοντέλο αποζημίωσης της υπερεργασίας, είναι κατεύθυνση από τις κυβερνήσεις για χρήση και σε άλλους κλάδους εργασίας στο δημόσιο και ήδη εφαρμόζεται για τις εφημερίες των γιατρών!

Για όλους τους παραπάνω λόγους ως Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλλονιάς και Ιθάκης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  ζητάμε:

  • Άμεση κάλυψη όλων των θέσεων στο Π.Σ. σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
  • Οικονομική αποζημίωση της υπερεργασίας των πυροσβεστών, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δημόσιο.
  • Εφάπαξ οικονομική αποζημίωση, όλων των οφειλόμενων ρεπό και υπερωριών των πυροσβεστών σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.
  • Αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρύ – Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και οικονομικά δικαιώματά τους.
  • Εφαρμογή των θεσμοθετημένων, αλλά και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, θέσπιση κανόνων προστασίας της υγείας και τις ασφάλειας των πυροσβεστών κατά την διάρκεια των συμβάντων.

    ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 09/12/2023

    Το Ν.Τ. Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250