Νιόβη Καμπίτση: ''Τα σπερνά της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα έθιμο πάρα πολύ παλιό εδώ στην Κεφαλονιά''

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 19:03

Νιόβη Καμπίτση: ''Τα σπερνά της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα έθιμο πάρα πολύ παλιό εδώ στην Κεφαλονιά''

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η κα Νιόβη Καμπίτση, η οποία άνοιξε το ερμάριο της και μας μεταβίβασε τα έθιμα των σπερνών της Αγίας Βαρβάρας.

«Το στάρι το κάνουν στην μνήμη των Αγίων που γιορτάζουν, γι αυτό δεν τα λένε κόλλυβα τα οποία κόλλυβα τα κάνουν για τους νεκρούς.

Στα Επτάνησα τα λέμε σπερνά , από το σπερνός, δηλαδή εσπερινός και τα πάμε στις εκκλησίες το βράδυ της παραμονής της οποιασδήποτε γιορτής στην εκκλησία.

Τα σπερνά της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα έθιμο πάρα πολύ παλιό εδώ στην Κεφαλονιά, διότι κατά την θρησκευτική παράδοση γίνεται από ευγνωμοσύνη στην Αγία Βαρβάρα , η οποία έσωσε το Αργοστόλι από την Ευλογιά. Γι αυτό ακόμη και σήμερα οι πιστοί όταν πάνε στην εκκλησία αφήνουν λίγο στάρι διαβασμένο στο κανίστρι( κάνιστρο) και διαλέγουν 40 σπυριά, τα οποία περνάνε από μία κλωστή και τα βάζουν στο εικονοστάσι μέχρι την επόμενη χρονιά, γιατί σύμφωνα με την παράδοση κάνει καλό στο σπίτι, σε αρρώστιες κλπ. Η λαϊκή παράδοση όμως θέλει και τις ανύπαντρες κοπέλες να πηγαίνουν τα κανίστρια με τα σπερνά στην Αγία Βαρβάρα για να τις καλοπαντρέψει. Γι αυτό και πολλοί γάμοι και βαφτίσια γίνονται σ αυτό το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Το ζουμί που μένει από το στάρι που βράζεται για να κάνουμε τα σπερνά δεν το πετάνε , το φτιάχνουνε το βράδυ με λίγο αλεύρι , ζάχαρη, σταφίδες, κανέλα και διάφορα μυρωδικά- στη άλλη Ελλάδα το λένε Βαρβάρα, εμείς το λέμε σταρόζουμο- και είναι ένα πολύ εύγεστο γλύκισμα, φτιαγμένο από τα χέρια της μάνας και της νόνας, που ήξεραν πολλά εκείνα τα χρόνια. Εγώ το συνεχίζω αυτό».

Η κ Νιόβη Καμπίτση έχει εκδώσει τα βιβλία «Κεφαλονίτικες ρετσέτες», «Ρετσέτες από το καντζέλο της Νιόβης» με σκοπό να μεταβιβάσει την γαστρονομική παράδοση της Κεφαλονιάς στις επόμενες γενιές και με το βιβλίο «Θύμησες από το φορτσέρι (μπαούλο) της Νιόβης» το οποίο υπάρχει στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ευελπιστεί να μην χαθούν τα έθιμα του τόπου.

Η κ. Νιόβη Καμπίτση – Φωτεινάτου με δική της πρωτοβουλία τρατάρει κάθε Αύγουστο στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι -το Αρμάρι της Νιόβης-,το γλυκό τσης κούπας, το γλυκό της χαράς και της ξενοιασιάς, που μοσχοβολάει ανέμελες αναμνήσεις και που είναι φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι από Κεφαλονίτισσες κυρίες, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που το έφτιαχναν οι νόνες μας και οι μάνες μας.

Υ.Σ.«Εκείνο που μας πάει μπροστά είναι όχι τόσο οι διακρίσεις και οι αντιθέσεις, όσο ο διάλογος και η συνέχεια των εποχών»

. Ε. Π. Παπανούτσος
«Τα μέτρα της εποχής μας»

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-4-12-2023?si=fdb0facccf544beb879f105446baa636&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250