Καππάτος: Αυτές είναι οι παρεμβάσεις ανακαίνισης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 14:39

Καππάτος:  Αυτές είναι οι παρεμβάσεις ανακαίνισης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Πολύ ευχάριστες εξελίξεις αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς «Άγιος Γεράσιμος» είχαμε και επίσημα πριν από λίγες ημέρες.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Αναβάθμιση – Ανακαίνιση – Αναδιαρρύθμιση και Εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση της ΕΕ, προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και προθεσμία εκτέλεσης 21 μήνες.

Για την ιστορία της χρηματοδότησης του νοσοκομείου θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Ξεκινήσαμε με αρχικό ποσό χρηματοδότησης 1,5 εκ. ευρώ και έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την πρώην αν. Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα και την Διευθύντρια του γραφείου της κα. Βίβιαν Βιλδιρίδη - σημερινή Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου - αλλά και την καθοριστική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του νοσοκομείου, εγκρίθηκε το τελικό ποσό των 8.000.000 ευρώ.

Τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας αφορούν κατά κύριο λόγο εργασίες κατασκευής νέων ΤΕΠ. Λόγω όμως της ευτυχούς συγκυρίας της δωρεάς του Κληροδοτήματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή με το ποσό του 1,5 εκ ευρώ για την πρόσφατη κατασκευή των νέων ΤΕΠ στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, μας δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικώντας έτσι την ριζική ανακαίνιση τουνοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμό ύψους 8.000.000 ευρώ. 

Ειδικότερα οι εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού αφορούν λειτουργικά τμήματα και υποδομές εντός αλλά και εκτός του νοσοκομείου, στον περιβάλλοντα χώρο. 

Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την αλλαγή όλων των ειδών υγιεινής, νέες επενδύσεις πλακιδίων, νέα δάπεδα, νέα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, την τοποθέτηση νέων ψευδοροφών, τον χρωματισμό όλων των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών, την τοποθέτηση κλιματισμού καθώς και όλες τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που εκτείνονται σε όλους τους θαλάμους νοσηλείας,στους διαδρόμους, στους χώρους υγιεινής καθώς επίσης και σε όλους τους βοηθητικούς χώρους. 

Η αναδιαρρύθμιση πραγματοποιείται στον χώρο της μονάδας τεχνητού νεφρού και στην επέκτασή του, στην δημιουργία Μαγνητικού Τομογράφου σε υφιστάμενο χώρο, στην μετατροπή των δύο ή ενός από τους δύο πρώτους θαλάμους στο (κτίριο Α΄) σε θαλάμους νοσηλείας στη χειρουργική κλινική, και στην ανακαίνιση της Μαιευτικής κλινικής συνολικού εμβαδού 440 τ.μ.

Ακόμη, προστίθεται και η πλήρης ανακαίνιση 45 WC, της παθολογικής, της χειρουργικής και της παιδιατρικήςκλινικής, των εξωτερικών ιατρείων, και του φυσικοθεραπευτηρίου. 

Επιπλέον, στις εργασίες περιλαμβάνεται και η εφαρμογή  θερμοπρόσοψης στο κέλυφος του κτιριακού συνόλου του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου αλλά και της πτέρυγας των εργαστηρίων. 

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πλήρους ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εξασφαλίζοντας ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας στους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν έναν αξιοπρεπή χώρο εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων καθημερινά. 

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ασχολείται προσωπικά με την προώθηση των θεμάτων υγείας των νησιών μας, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη για την συνεχή παρουσία του στον Νομό μας και τη συνεργασίαπου έχουμε αναπτύξει.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας και προσωπικά τον Διοικητή κ. Δημήτρη Μαρτίνη και τις τεχνικές υπηρεσίες που εργάστηκαν για να δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις του νοσοκομείουσύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαζόμαστε σκληρά για να απορροφήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να αποδώσουμε στους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης το νοσοκομείο σε καλύτερη κατάσταση, εξασφαλίζοντας υγεία και φροντίδα υπό βελτιωμένες συνθήκες για όλους. 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης 

pkappatos gen.hospital 5




00 inkefalonia general ad 300X250