Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των δομών Υγείας των περιοχών Σάμης και Ελειού-Πρόννων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 10:29

Διαμαρτυρία για τα προβλήματα των δομών Υγείας των περιοχών Σάμης και Ελειού-Πρόννων

Διαμαρτυρία των Πρωτοβουλιών Πολιτών Σάμης _ Ελειού-Πρόννων για τα προβλήματα των δομών Υγείας των περιοχών τους και για την ακύρωση της συνάντησης ενημέρωσης, από τον Βουλευτή Κεφαλλονιάς-Ιθάκης κ.Π.Καππάτο

Εμείς, οι πρωτοβουλίες των πολιτών Σάμης_Ελειού-Πρόννων διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ακύρωση από το Βουλευτή Κεφαλλονιάς-Ιθάκης κ.Παναγή Καππάτο της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του στο Αργοστόλι, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 ώρα 12:00 μεσημέρι,  για να τον ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας των περιοχών μας.

Στην αρχή ο κ.Βουλευτής δεν ήθελε καν να μας δεχτεί. Στη συνέχεια αποδέχτηκε να τον επισκεφθεί μια τριμελής Επιτροπή στο γραφείο του στο Αργοστόλι για να τον ενημερώσει, η οποία απαρτίζονταν από την κ. Ελίζα Παπαθεοδωράτου, τον κ. Γιάννη Διγαλέτο από το δήμο Σάμης και τον κ. Βασίλη Κουρκουμέλη εκπρόσωπο Ελειού-Πρόννων.

Τηλεφωνική παρέμβαση από πλευράς εργαζομένων του Κ.Υ.Σάμης θα γινόταν από τον ιατρό κ. Νίκο Μοσχόπουλο.

Όμως λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, εκπρόσωπος του γραφείου του μας έκανε γνωστό ότι ο κ.Βουλευτής δεν θα μας δεχτεί προφασιζόμενος διαφαινόμενη κινητοποίηση, κατόπιν επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών,.. που όμως θα ερχόταν στις 14:00 και τελικά, όχι μόνο δεν μας δέχτηκε αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από το γραφείο του υπήρχε ισχυρή και έντονη αστυνομική παρουσία.

Ας σημειωθεί ότι η συνοδεία της επιτροπής από εκπροσώπους φορέων και πολίτες των περιοχών δεν παραπέμπει σε κινητοποίηση, .. είναι συνήθης τρόπος έμφασης όπου υπάρχουν αιτήματα-διεκδικήσεις πολιτών.

Αφού με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε ο ουσιαστικός διάλογος,…
αναγκαστικά τα θέματα και αιτήματα μας τέθηκαν στο γραμματοκιβώτιο του Βουλευτή για να ενημερωθεί και να γίνουν από την πλευρά του οι ενέργειες που απαιτούνται, για να λυθούν τα προβλήματα και να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι δομές Υγείας.
Τα προβλήματα των περιοχών μας είναι γνωστά και τα έχουμε γνωστοποιήσει με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και αναφορές το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρούμε απαράδεκτο, οι στοιχειώδεις δομές υγείας να υπολειτουργούν και να μην καλύπτουν με κανένα τρόπο τις ανάγκες των περιοχών μας, οι οποίες εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους δεκάδες εποχιακά εργαζόμενους, φιλοξενούν και χιλιάδες επισκέπτες.


Επισημαίνουμε ότι σοβαρά  προβλήματα στην κάλυψη των περιοχών μας, προκάλεσε  η  απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (6ης ΥΠΕ) για την μόνιμη μετακίνηση της διευθύντριας – παιδιάτρου κ. Τ. Φλαμιάτου του Κ.Υ.Σάμης στο νοσοκομείο Αργοστολίου και την  καθημερινή μετακίνηση στην αρχή στη Σάμη, το τελευταίο εξάμηνο, της μοναδικής Γενικής Ιατρού κ. Ξένιας Γασπαράτου, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αιφνιδιαστική μετακίνηση της Γενικής Ιατρού από τη Σάμη, ακόμη πιο μακριά, αυτή τη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου.

Η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, παλαιότερα κάλυπτε και εξυπηρετούσε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων, αφού δεν υπήρχε καν Αγροτικός Γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, λόγω των μετακινήσεων τους στα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Τα τελευταία 7 χρόνια εξυπηρετούσε, ολομόναχη, την περιοχή Ελειού-Πρόννων και ταυτόχρονα, τα τελευταία 21 χρόνια, εξυπηρετούσε και τις ανάγκες εφημεριών του Κέντρου Υγείας Σάμης.
Αναφέρουμε επίσης και έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, έχει δηλωθεί ως Οικογενειακή Ιατρός, από όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής.

Ακολουθούν τα έγγραφα αιτήματα των πολιτών και των εργαζομένων στην Υγεία που εναποτέθηκαν στο γραμματοκιβώτιο του κ. Π. Καππάτου.

1.  Σχετικά με το Κέντρο Υγείας Σάμης, οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι του, απαιτούν, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του από την Πολιτεία και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, αφού οι σημερινές συνθήκες καθιστούν  επισφαλείς,… την εργασία και τις ζωές του προσωπικού και των πολιτών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.
Συγκεκριμένα απαιτείται:

  1. Επαναφορά της Γενικής Ιατρού κ. Ξένιας Γασπαράτου στα καθήκοντά της στο Κ.Υ. Σάμης
  2. Πρόσληψη ενός ειδικευμένου Ιατρού Γενικής Ιατρικής.
  3. Πρόσληψη ενός Νοσηλευτή- τριας
  4. Πρόσληψη δύο Διοικητικών Υπαλλήλων καθώς το Κ.Υ. Σάμης επιφορτίστηκε με εργασίες του Κ.Υ. Ιθάκης .
  5. Λειτουργία του Oδοντιατρικού Τμήματος
  6. Λειτουργία του Mικροβιολογικού Τμήματος.
  7. Λειτουργία του Aκτινολογικού Τμήματος.
  8. Λειτουργία Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
  9. Στελέχωση ασθενοφόρου με έδρα επιφυλακής το Κ.Υ. Σάμης
  10. Άμεση συντήρηση εσωτερικών χώρων της κτηριακής δομής του Κ.Υ. Σάμης.
  11. Μόνιμη παρουσία ειδικευμένου Γενικού Ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ερίσου.
  12. Στελέχωση με μόνιμη παρουσία Ιατρού των Περιφερειακών Ιατρείων Μακρυωτίκων και Πυργιού.

2.  Τα ερωτήματα των κατοίκων Ελειού-Πρόννων προς τον κ.Βουλευτή και για τα οποία απαιτούμε άμεσες απαντήσεις και λύσεις είναι:

Πότε θα επιστρέψει η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός στη θέση της στο Κέντρο Υγείας Σάμης και στην οργανική της θέση, στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας για να συνεχίσει να εξυπηρετεί την περιοχή?

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Χιονάτων δεν υπάρχει Αγροτικός Γιατρός. Πότε θα διοριστεί Αγροτικός Ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Χιονάτων?

Στο  διθέσιο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου υπάρχει ένα Αγροτικός Γιατρός, ο οποίος λειτουργεί το Ιατρείο 1-2
φορές την εβδομάδα, αφού παράλληλα κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης.
Πότε θα διοριστεί δεύτερος Αγροτικός Γιατρός στο διθέσιο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου?


Στο ….λεγόμενο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας υπάρχει σήμερα, ένας και μόνος Αγροτικός Γιατρός, ο οποίος λειτουργεί το Ιατρείο 1-2 φορές την εβδομάδα αφού παράλληλα κάνει και αυτός εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, προβλέπεται από την απόφαση 82390/24-12-2007 ΦΕΚ Β 62/22-1-2008 και περιλαμβάνει,   2 θέσεις Γιατρών, Επιμελητών Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, 1 θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και 2 θέσεις ΔΕ αδελφών Νοσοκόμων.
Το ερώτημα των κατοίκων είναι, πότε θα στελεχωθεί με το προβλεπόμενο απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και θα λειτουργήσει πραγματικά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας?

Οι  Πρωτοβουλείες Πολιτών Σάμης _ Ελειού-Πρόννων               

28-9-2023




00 inkefalonia general ad 300X250