Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Inkefalonia 89,2:‘’ Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να τoν απαξιώσουμε - Μπορώ να ανταπεξέλθω στο σχέδιο ανάτασης του κόμματος’'

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 12:58

Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Inkefalonia 89,2:‘’ Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να τoν απαξιώσουμε - Μπορώ να ανταπεξέλθω στο σχέδιο ανάτασης του κόμματος’'

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο τ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επισκέφθηκε την Κεφαλονιά την Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Ο κ Τσακαλώτος αφού εξέφρασε την χαρά του για την πρώτη επίσκεψη του στην Κεφαλονιά, έδωσε το στίγμα της επίσκεψης του, που έχει άμεση σχέση με την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 10 Σεπτεμβρίου: « Με ευκαιρία την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήθελα να δω κάποιους ανθρώπους στην Κεφαλονιά , να ακουστεί ο λόγος μου και οι προτεραιότητες μου».

Στάθηκε στην συνάντηση του με τους παραγωγικούς φορείς της Κεφαλονιάς και έκανε σημειολογική αναφορά στην οικονομία της Ελλάδας: «Είδα και τους παραγωγικούς φορείς της Κεφαλονιάς, είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση για όλα τα προβλήματα, φορολογικά, δάνεια, το πρόβλημα της στέγασης που είναι γενικό.

Συζητήσαμε μια μεγάλη γκάμα και νομίζω ότι έχω την ίδια άποψη για την Ελληνική Οικονομία που έχω και για το κόμμα μου.

Και στην Ελληνική Οικονομία χρειαζόμαστε σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, δηλ να δούμε πως θέλουμε την Ελλάδα το 2026 και να αρχίσουμε να δουλεύουμε γι αυτό από το 2023-24.

Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό κράτος».

Αναγνώρισε ότι γίνονται καλά πράγματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στο νησί μας και το αιτιολόγησε με σαφήνεια: «Δεν μπορείς να μεταρρυθμίσεις και να εξελίξεις κάτι που το απαξιώνεις. Δεν είναι η Ελληνική οικονομία για απαξίωση, γίνονται πράγματα και ένα αναπτυξιακό κράτος βρίσκει συνέργειες και συντονίζει για να είναι το συνολικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών.

Η τραγωδία στην Ελλάδα είναι ότι συνήθως το σύνολο είναι λιγότερο από το άθροισμα και το ίδιο πιστεύω και για το κόμμα μου».

Με την μέθοδο της ακροστιχίδας συνέδεσε τα της οικονομίας με το κόμμα του ο κ Τσακαλώτος: «Το κόμμα μου δεν πρέπει να τo απαξιώσουμε και με την ηγεσία του Αλέξη και την συμμετοχή άλλων πολλών κάναμε πράγματα. Όμως δεν έχουμε την αντίληψη του σχεδιασμού, δηλ. που θέλουμε να είμαστε το 2026 στην ταυτότητα μας, στις κοινωνικές μας αναφορές, στον προγραμματικό μας λόγο για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, πρέπει να αρχίσεις με κάποιες προτεραιότητες , και όπως έλεγα στους φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο, όποιος λέει ότι έχει πολλές προτεραιότητες, είναι σαν να λέει δεν έχω καμία, γιατί προτεραιότητα σημαίνει ότι κάτι θα κάνω παραπάνω από κάτι άλλο».

Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την προεκλογική περίοδο σημείωσε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί παρά να κάνεις έντονη αντιπολίτευση και όχι να το πάς λάου-λάου, όπως οι υποκλοπές, γιατί πέρα από δημοκρατικό ατόπημα έχεις συνέπειες και στον οικονομικό τομέα, γιατί δεν εμπνέεις εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Χρειάζεται παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και να λειτουργείς στην Βουλή που πρέπει να λογοδοτεί η Κυβέρνηση. Σε μερικά πράγματα πρέπει να είναι πολύ οξείς οι τόνοι , αλλά σε κάποια άλλα όχι. Έχω καταλάβει ότι ο κόσμος θέλει και επιχειρήματα για κάθε τι που επικαλείσαι.

Η τοξικότητα ξεκίνησε από την ΝΔ απ τον καιρό των Πρεσπών που μας κατηγορούσαν ως εθνικούς προδότες, για τα θέματα που βάζαμε για τα δικαιώματα των προσφύγων μα ς κατηγορούσαν ως φίλους του Ερντογάν. Όταν έχει τόση τοξικότητα σε παρασέρνει και σένα, αν και δεν πρέπει. Και ως αντιπολίτευση ο κ Μητσοτάκης και ως Πρωθυπουργός ήταν τοξικός. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι πολύπλευρη γιατί δεν είναι όλα τα θέματα το ίδιο και η όποια αντιπαράθεση πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνεται σε επίπεδο των επιχειρημάτων».

Για το σημερινό εσωκομματικό γίγνεσθαι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ Τσακαλώτος ανέφερε: « Είμαι υπέρ του να υπάρχουν ιδεολογικές τάσεις , αλλά να έχουμε συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ , που σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε τάση και αν ανήκει κανείς , όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε για το ποιος θα μας αντιπροσωπεύσει σε κάθε τομέα, η Δήμο , η Περιφέρεια, θα πρέπει να διαλέγουμε τον καλύτερο η την καλύτερη , ανεξαρτήτως ισορροπιών των ιδεολογικών τάσεων. Αυτό ήταν το πρόβλημα και δεν είναι πρόβλημα οι τάσεις, αλλά όταν οι τάσεις γυρεύουν συνδικαλισμούς».

Ο κ Τσακαλώτος ενημέρωσε για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα λάβουν χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου ότι θα ψηφίσουν τα μέλη αλλά και οι μέχρι πρίν την κάλπη φίλοι που θα εγγραφούν με το αντίτιμο των 2 ευρώ και σημείωσε για τις υποψηφιότητες: « Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κοιτάμε την πολιτική «καταγωγή» τώρα και όσον αφορά τα μετρήσιμα στοιχεία, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν δημοσκοπήσεις γιατί δεν ξέρουμε πόσοι θα ψηφίσουν. Ο κάθε υποψήφιος- υποψήφια πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, να αποτυπώσουν το όραμα τους και τα επιχειρήματα τους και έχει σημασία να ψηφίσει πολύς κόσμος».

Για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε την εξής αναφορά: «Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης έχουν πάντα ένα τοπικό στοιχείο και δεν είναι θέμα του Προέδρου η της ηγετικής ομάδας. Η κριτική που κάνω στο κόμμα μου όσον αφορά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ότι ποτέ δεν επένδυσε με δουλειά μυρμηγκιού. Κατά την δική μου άποψη την επόμενη μέρα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, πρέπει παντού να καταστρώσουμε ένα σχέδιο 4ετίας, που σημαίνει ότι δεν θα αποφασίσουμε πάλι τους υποψήφιους 3 μήνες από τις εκλογές, αλλά από τώρα να αναδείξουμε υποψήφιους και ομάδες, να βλέπει ο κόσμος ότι παρεμβαίνουν στα προβλήματα του κάθε τόπου. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει και όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, να διαλέξει για την λεγόμενη κοινωνική «γείωση» από όλους τους χώρους άτομα που θα κάνουν την δουλειά του «μυρμηγκιού», γιατί χρειάζεται πλάνο που θα το υπηρετείς με σχέδιο και συνέπεια μακροπρόθεσμα. Δεν θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εντυπωσιακή κίνηση, αλλά με δουλειά και ένα σχέδιο που θα το υπηρετεί σε βάθος χρόνου».

Τέλος όσον αφορά την ευθύνη που θα αναλάβει για την ανάταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος σχολίασε: « Δεν θα είναι εύκολο, αλλά νομίζω ότι αν κάτι απέδειξα όταν ήμουν Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι ότι μπορώ να υπηρετήσω ένα τέτοιο σχέδιο σε βάθος χρόνου. Νομίζω ότι είμαι έτοιμος να ανταπεξέλθω».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-299786879?si=fa319e38d9064f1e94a50f383a7219a4&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250