Ανάπλαση παραλιακής : Όσα προβλέπει το έργο που θα αλλάξει το Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 13:48

Ανάπλαση παραλιακής : Όσα προβλέπει το έργο που θα αλλάξει το Αργοστόλι

Θέμα λίγων ημερών αποτελεί η έναρξη των εργασιών ανάπλασης της παραλιακής Αργοστολίου από το άγαλμα του Καββαδία έως το Λιμεναρχείο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο , το οποίο θα αλλάξει θεαματικά την εικόνα της παραλιακής τόσο σε αισθητική, όσο και σε λειτουργικότητα και φέρει την σφραγίδα της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου.

Το έργο είναι σύνθετο καθώς η θέση υλοποίησης του έχει ήδη πληθώρα χρήσεων, συχνά αλληλοδιασταυρούμενων.

Ενδεικτικά, υπάρχει η είσοδος του λιμανιού, ο χώρος του φέρι για Ληξούρι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τουριστικά τρένα, οι εγκαταστάσεις του ΝΟΑ αλλά και το άγαλμα του σπουδαίου κεφαλονίτη ποιητή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το σημείο παρέμβασης είναι η κύρια πύλη εισόδου των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.

Χώροι στάθμευσης

Η μελέτη προβλέπει την οργάνωση των χώρων στάθμευσης κατά τέτοιο τρόπο ώστε  χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων, να αποδοθεί χώρος στους πεζούς και να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια η κίνησή τους, όπως και των ποδηλάτων.

Θα δημιουργηθεί αποκλειστική λωρίδα κυκλοφορίας ποδηλάτων , γεγονός που θα επιτρέπει την ασφαλή μετάβαση των ποδηλατιστών από το Μαϊστράτο έως τον Κουταβο.

Τμήμα των εγκαταστάσεων του ΝΟΑ θα δοθεί για κοινή χρήση με αποτέλεσμα να διαπλατηνθεί το εκεί πεζοδρόμιο και να εξασφαλιστεί επιπλέον σημαντικός χώρος στο σημείο.

Ο χώρος που βρίσκεται έξω από το μεγάλο χώρο στάθμευσης κοντά στο φέρρυ, θα δοθεί στους πεζούς και τα ποδήλατα.

Επιπλέον, θα υπάρξει στάθμευση των τουριστικών τρένων εντός του χώρου όπου υπάρχει το πάρκιγν του Λιμεναρχείου, ενώ το χειμώνα ο χώρος θα αποδίδεται σε χρήση για τα οχήματα.

Υλικά

Θα υπάρξει χρήση των ίδιων υλικών με την παρέμβαση στην Κυανή Ακτή, ώστε να υπάρχει ενιαία αισθητική στην πόλη.

Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω αρχής, το υλικό επικάλυψης των πεζοδρομίων του σταμπωτό δαπέδο, όπως αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Κυανή Ακτή. Επίσης, κατά μήκος του πεζοδρομίου προβλέπεται παντού λωρίδα όδευσης τυφλών.

Στους χώρους τώρα, όπου θα υπάρξουν διαπλατύνσεις, θα τοποθετηθεί βότσαλο, όμοιο με αυτό από το λιμεναρχείο έως τη γέφυρα.

Θα υπάρξει, ομοίως η γνωστή διχρωμία, σχηματίζοντας τα κύματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης και στην συνέχεια. 

Ιδιαίτερα, με την διαπλάτυνση που Θα γίνει στην περιοχή του Καββαδία, το μνημείο θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αύξησης του χώρου και της χρήσης του υλικού διάστρωσης.

Οι περιμετρικές επιφάνειες της παραλιακής ζώνης προς το δρόμο και τη θάλασσα επικαλύπτονται με τοπικές πλάκες Φάλαρης.

Επιπρόσθετα, στο σύνολο το έργο προβλέπει δενδροφυτεύσεις , καθιστικά, καλάθια απορριμμάτων, φωτιστικά καθώς και νέα σιδηρά κιγκλιδώματα στην περιοχή του ΝΟΑ.

Ποιες εργασίες θα πραγματοποηθούν

Θα υπάρξει ολική αποξήλωση μεταξύ άλλων των τσιμεντόπλακων καθώς των υπαρχόντων παρτεριών, θα γίνουν εκτεταμένες εκσφαφές στο έδαφος ενώ θα υπάρξει καθαίρεση των σιδηροκατασκευών του ΝΟΑ.

Αναλυτικά η μελέτη προβλέπει: 

“Κατεδάφιση κτισμάτων από σιδηροκατασκευές, αποτελούμενες από δικτυώματα χαλύβδινων διατομών και κατακόρυφα φέροντα στοιχεία από χάλυβα ή οπλισμένο σκυρόδεμα, από τοιχοποιία με πάνελ, ή οπτολινθοδομές, ή άλλα δομικά υλικά, από επιστέγαση με κυματοειδή λαμαρίνα, ή κεραμίδια και από δάπεδο με σκυρόδεμα ή άλλα υλικά, μετά των φορτοεκφορτώσεων και της μεταφοράς σε οποιαδήποτε απόσταση προς απόρριψη των προϊόντων κατεδάφισης, στα οποία περιλαμβάνεται και κάθε είδους εγκαταλελειμμένος εξοπλισμός, είτε βρίσκεται εντός των κτισμάτων είτε ως προσάρτημα αυτών”.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει καθαίρεση της περίφραξης του ΝΟΑ , ενώ θα υπάρξει και ολική απόξεση της φθαρμένης ασφάλτου στους χώρους στάθμευσης.

Στο τελικό στάδιο θα υπάρξει διαγράμμιση των διαβάσεων , των βελών στάθμευσης και όλων των νέων θέσεων πάρκινγκ (παλιών και νέων).

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 1.450.800,00 € από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου και του Βουλευτή κ. Παναγή Καππάτου.

Ως τυπικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών έχουν οριστεί 360 ημέρες.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 12 Ιουλίου μεταξύ Δήμου και της ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ.

Πρόκειται για ένα έργο βαρύνουσας σημασίας που οραματίστηκε και θα υλοποιήσει η σημερινή δημοτική Αρχή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, στρατηγικού σχεδιασμού για το Αργοστόλι του «αύριο», το οποίο περιλαμβάνει σειρά ακόμη έργων και παρεμβάσεων που θα πάνε την πόλη μας προς τα μπρος.

anaplasi agalmva kavvadia limenarxeio1

anaplasi agalmva kavvadia limenarxeio2




00 inkefalonia general ad 300X250