«Ο πρώτος μας απόφοιτος εργάζεται στο ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς» - Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Νοσηλευτών - Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Νίκος Μοντεσάντος στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 09:41

«Ο πρώτος μας απόφοιτος εργάζεται στο ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς» - Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Νοσηλευτών - Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Νίκος Μοντεσάντος στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Νοσηλευτών και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Νίκος Μοντεσάντος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στις δράσεις του  ΔΙΕΚ: «Φέτος οι σπουδαστές της Σχολής του Νοσοκομείου με ειδικότητα διασώστες και πλήρωμα ασθενοφόρου , μαζί με την νοσηλευτική, κάναμε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών στα σχολεία και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο 1ο λύκειο Αργοστολίου, στον Πόρο, στο Ειδικό σχολείο, στο γήπεδο της Σάμης και έχουμε σκοπό να το κάνουμε και στην κοινωνία. Σε κάθε σπίτι πρέπει να ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε έναν πνιγμό,  να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Λόγω των συνθηκών τα ασθενοφόρα μας κάνουν όποια προσπάθεια μπορούν , αλλά κάποιοι τα καλούν για να πάνε και για ψώνια στο Αργοστόλι. Πρέπει το ασθενοφόρο να αξιοποιείται μόνο για σοβαρά περιστατικά και τίποτα άλλο».

Στην απόφαση του Δήμου Αργοστολίου να στηρίξει το ΕΚΑΒ ενισχύοντας οικονομικά το πλήρωμα ενός ακόμα ασθενοφόρου για την θερινή περίοδο: « Η οικονομική ενίσχυση του πληρώματος ενός ακόμα ασθενοφόρου (με 500 ευρώ μηνιαίως) από τον Δήμο Αργοστολίου θα βοηθήσει πάρα πολύ , διότι είναι ένα κίνητρο για τους ανθρώπους που θα έρθουν να δουλέψουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο ΕΚΑΒ της Κεφαλονιάς».

Στο καθεστώς της εκπαίδευσης των διασωστών –πληρωμάτων ασθενοφόρου: «Εγώ πήρα την ειδικότητα του διασώστη πλήρωμα ασθενοφόρου για τη σχολή της Κεφαλονιάς το 2020. Από τις 48 σχολές που έχει το Υπουργείο Υγείας, 8 σχολές μόνο στην Ελληνική επικράτεια προσφέρουν την ειδικότητα του διασώστη. Η Λέρος, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύρος, η Δράμα τα Τρίκαλα και η Κεφαλονιά. Το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στην νησιωτική περιοχή , επειδή η διακομιδή ενός ασθενούς με ιπτάμενο μέσο είναι πιο πολύ χρονοβόρα και πρέπει να έχουμε επάρκεια σε διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρου στα νησιά. Εμείς βγάλαμε αποφοίτους το 2022, η σχολή κρατάει 4 6μηνα, 2 έτη θεωρητικής , 1 6μηνο πρακτικής στα ασθενοφόρα και μετά δίνουν πιστοποίηση σαν πανελλαδικές εξετάσεις 2 φορές τον χρόνο για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο πρώτος μας απόφοιτος βρίσκεται με επικουρική σύμβαση για 2 έτη στο ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς. Πρόσφατα το υπουργείο μας ζήτησε να ενημερώσουμε πόσους απόφοιτους έχουμε βγάλει και θεωρώ ότι αυτοί θα αξιοποιηθούν άμεσα στα νησιά που τους έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και εμείς απαντήσαμε άμεσα».

Στην απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν στο ΕΚΑΒ άτομα από τον στρατό και την Πυροσβεστική: «Διακόσια άτομα είναι αυτά και  θα περάσουν πρώτα από εκπαίδευση για να μπορούν να είναι αντάξιοι στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Είναι προσωρινή λύση αυτό, οι σχολές μας κάνουν προσπάθεια να βγάλουν αποφοίτους καταρτισμένους και άξιους για να στελεχώσουν το ΕΚΑΒ».

Στο ΔΙΕΚ Κεφαλονιάς, ως ευκαιρία για κατάρτιση και επαγγελματική καταξίωση: «Καλώ τα παιδιά που έδωσαν πανελλήνιες , οι σχολές μα πλέον είναι στο μηχανογραφικό των πανελληνίων, να μπούν στην χολή μας, είναι δωρεάν η φοίτηση, με καταρτισμένο προσωπικό, με άριστους εκπαιδευτές γιατρούς από το νοσοκομείο, με διασώστες από το ΕΚΑΒ, και από εθελοντές από σχολές οδηγών για την ασφαλή οδήγηση κλπ. Έχουμε μία πολύ καλή δομή στην σχολή και άριστο προσωπικό. Την προηγούμενη χρονιά είχα 52 σπουδαστές και από τις 2 ειδικότητες. Λόγω του covid-19, όλα τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από την σχολή, έχουν διοριστεί ως επικουρικοί στο νοσοκομείο και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα. Μας ζητάνε σπουδαστές από τον Οίκο Ευγηρίας και Μικροβιολογικά Εργαστήρια και δεν έχουμε κανέναν , γιατί είναι όλοι διορισμένοι. Διδάσκουμε τον πίνακα του Μάσλοου που αναφέρει τις ανάγκες του ασθενούς  στο νοσοκομείο και αυτές μαθαίνουμε στους εκπαιδευόμενους ότι πρέπει πρωτίστως να ικανοποιήσουν. Ο διασώστης είναι ο συνδετικός κρίκος του τραυματία με την ζωή, δρα σε εκείνο το πολύτιμο διάστημα πριν την άφιξη στο νοσοκομείο  και πολλές φορές μέσα στο ασθενοφόρο και χωρίς γιατρό, είναι δίπλα του για να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά».

Σ αυτό το σημείο εξήγησε αναλυτικά  τον τρόπο δράσης του διασώστη σύμφωνα με τον πίνακα Μάσλοου.

Κλείνοντας ο κ. Μοντεσάτος, σημείωσε ότι ασθενοφόρα υπάρχουν στην Κεφαλονιά, όμως δεν υπάρχουν άτομα για να τα κινήσουν, και τόνισε την συνεργασία της σχολής το 2023 με την ομάδα του γιατρού Ανοσιολόγου  Αναστάσιου Γερμενή , όπου επιχείρησαν στα περισσότερα χωριά της Κεφαλονιάς με υπερήλικες για να δουν από τι υποφέρει σήμερα ο πληθυσμός της Κεφαλονιάς. Το αποτέλεσμα θα το δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο κ Γερμενής.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250