Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης - Λαϊκή Συσπείρωση για ''μέτρα προστασίας για τον καύσωνα"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 19:40

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης - Λαϊκή Συσπείρωση για ''μέτρα προστασίας για τον καύσωνα"

Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.  Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. 

Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος – δολοφονία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που, αν και καρδιοπαθής, αναγκάστηκε με εγκληματικό τρόπο από την εργοδοσία να δουλεύει υπερωρία ντάλα-μεσημέρι, υπό 37 βαθμούς, σε ανοιχτό χώρο, δίχως κανένα μέτρο προστασίας.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους Δήμους, κ.λπ). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά-πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους “κορόνα – γράμματα”, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντας την σε “Ανεξάρτητη Αρχή” πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023).Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας.

Απευθυνόμαστε άμεσα στο σωματείο μας και στο Εργατικό Κέντρο για κάθε παραβίαση στην λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας μας!

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αργοστολίου, καλεί την Δημοτική Αρχή μπροστά στην εκδήλωση του νέου πολυήμερου και έντονου καύσωνα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι δημότες, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, αλλά και τα αδέσποτα ζώα, να προστατευθούν από τις συνέπειες του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:

-Να πολλαπλασιαστούν οι διαθέσιμοι για το κοινό κλιματιζόμενοι χώροι στο Δήμο Αργοστολίου, έτσι ώστε να επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

-Να μην εργάζονται όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

-Να μειωθεί το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στους εξωτερικούς χώρους μέχρι τις 11:30 το πρωί και να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε με ευθύνη των Αντιδημάρχων τα συνεργεία καθαριότητας-πρασίνου του Δήμου και της αποκομιδής των απορριμμάτων, να δουλεύουν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

-Να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα προστασίας σε όλες τις υπηρεσίες.

-Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα δημοτικά κτίρια έχουν επαρκή κλιματισμό, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, το κοινό κ.λ.π..

- Να υπάρχουν συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας και την χρησιμοποιούμενη στολή εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

- Να υπάρξει περιορισμός βαριών εργασιών έτσι ώστε να εκτελούνται οι απολύτως αναγκαίες εργασίες, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-Να υπάρξει διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

-Να ληφθεί μέριμνα για όλα τα αδέσποτα ζώα και να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό όλες οι υποδομές του Δήμου.

Αργοστόλι, 11-7-2023.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.




00 inkefalonia general ad 300X250