Ν. Φαραντούρης στον Inkefalonia 89,2: «Η παραίτηση Τσίπρα, με στεναχώρησε – Ήταν μια γενναία απόφαση - Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα πρέπει να τραβήξει τον δρόμο του»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 14:09

Ν. Φαραντούρης στον Inkefalonia 89,2: «Η παραίτηση Τσίπρα, με στεναχώρησε – Ήταν μια γενναία απόφαση - Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα πρέπει να τραβήξει τον δρόμο του»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, δίνοντας το δικό του στίγμα για τις «ζυμώσεις» που γίνονται μετεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι πυκνός ο χρόνος ο πολιτικός γιατί έχουν γίνει πολλά πράγματα τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το πρώτο και σημαντικό ήταν η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια καινούργια ηγεσία.Το δεύτερο είναι η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και η συζήτηση για τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες.

Θα ξανά συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία ενδεχομένως μετά το Σαββατοκύριακο και τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στο ανώτατο όργανο που είναι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει πως και πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο και ποια θα είναι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου»  τόνισε αρχικά ο κ. Φαραντούρης .

Για τον δικό του ρόλο και στο πως κινείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: « Ο δικός μου ρόλος αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος όπως των χιλιάδων μελών, που πιστεύουμε στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εργαζόμαστε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ . Εργάστηκα ως υποψήφιος στη Κεφαλονιά και Ιθάκη και θα εργαστώ και ως απλό μέλος. Αυτή τη στιγμή αυτό που επείγει είναι να υπάρξουν αυτές οι κεντρομόλες τάσεις και όχι φυγόκεντρες, γιατί μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα , υπάρχουν κραδασμοί. Όταν αποχωρεί ένας ηγέτης ο οποίος έφτασε ένα μικρό κόμμα να γίνει κόμμα εξουσίας είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Σ αυτή τη φάση που μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το δρόμο του βρίσκεται σε μία κατάσταση «ζύμωσης» , όμως δεν υπάρχει η εικόνα «φασαρίας» και αντεγκλήσεων. Οι όποιες συζητήσεις έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία έγιναν ήρεμα και σ αυτό το κλίμα ελήφθησαν αποφάσεις για την εκπροσώπηση του κόμματος στην Βουλή από τον κ. Φάμμελο κλπ.

Η επικαιρότητα τροφοδοτείται από διάφορες εξελίξεις, ειπώνονται διάφορα και για μένα, όμως σε δέκα μέρες έχουμε Κεντρική Επιτροπή και εκεί θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία του κόμματος να καταθέσουν τις υποψηφιότητες και το ανώτατο αυτό όργανο θα αποφασίσει. Οποιαδήποτε αναφορά πριν είμαι σίγουρος ότι θα παρερμηνευτεί, άρα ,μακριά από μένα».

Για τις υποψηφιότητες για την αρχηγία του κόμματος: « Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει πει ότι έχει βάλλει ένα πλαίσιο και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του έχει να κάνει μ αυτό. Το ότι δεν υπάρχουν ακόμα υποψηφιότητες αλλά ονοματολογία, δείχνει κατά την άποψη μου,

ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγκωνιζόμαστε από τις προσωπικές φιλοδοξίες, γιατί στην κουλτούρα μας είναι η συλλογική δράση. Όσον αφορά εμένα, στις επιλογές μου και αυτό έπραξα και στις εκλογές δίνοντας την μάχη σε μια μονοεδρική, είναι να βάζω το εμείς πάνω από το εγώ και το ίδιο συμβαίνει στην πλειονότητα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η εγκράτεια που σημειώνεται μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνει όλες τις σταθμίσεις του δύσκολου εγχειρήματος της ανάληψης της αρχηγίας του κόμματος σ αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Για τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος: «Η πολιτική Γραμματεία έχει να σταθμίσει ανάμεσα στην γρήγορη ανάδειξη ηγεσίας προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να παίξει τον κοινοβουλευτικό της ρόλο και στις εκλογές που έρχονται και του χρόνου που κάποιοι δικαίως ζητούν για να υπάρξει πλέρια συζήτηση για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος , την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων, τις προγραμματικές μας θέσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή σε δέκα μέρες αυτά θα αποφασιστούν . Η εισήγηση-πρόταση εν ηρεμία στην Πολιτική Γραμματεία ήταν αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει η επιλογή προέδρου με ένα συνέδριο τέλη Αυγούστου».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: « Έχουμε επικοινωνία, έρχεται στην Κοινοβουλευτική ομάδα και συμμετέχει στις διαδικασίες ως απλό μέλος. Μία από τις παρακαταθήκες του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτά που είπε, ότι ο καθένας από εμάς φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του με, η χωρίς καρέκλα. Έχει αποκλείσει ότι μπορεί να επιστρέψει ως υποψήφιος με κάθετο και κατηγορηματικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τραβήξει τον δρόμο του χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του , αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα παρόντα σε κάθε βήμα του. Η απόφαση του, δεν με αιφνιδίασε, αλλά με στεναχώρησε, γιατί είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανασυγκρότηση και ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής. Ήταν μια γενναία απόφαση αυτή που πήρε και για αυτούς που λένε ότι έτσι γίνεται στα κόμματα ,όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας ο καθένας βρήκε μια γενναία προίκα από την οικογένεια του, πλην του Αλέξη Τσίπρα».

Για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε στην δημιουργία άλλου κόμματος: « Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι αυτό που επείγει είναι αυτή η μεγάλη παράταξη που συγκροτήθηκε και συμπεριέλαβε τους αριστερούς, τους κεντρώους, τους δημοκράτες , που πραγματικά πιστεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την διαφάνεια, τον ανθρωπισμό, όλα αυτά τα πράγματα στα οποία πίστεψαν κάποιοι άνθρωποι και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καταδικάζοντας τις πρακτικές του παρελθόντος. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αναζητήσει τον βηματισμό του και θα ξαναγίνει αυτό το κυβερνητικό κόμμα που μπορεί με ακόμη καλύτερες προυποθέσεις να οδηγήσει στην ευημερία του τόπου. Εκεί θα παραμείνουμε και θα δουλέψουμε όλοι και ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα μας θα είναι ως απλό μέλος . Αυτή είναι η πολιτική αρένα και στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε στους ανθρώπους που είχαν επιφυλάξεις και δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αξίζει να τον ξαναεμπιστευτούν».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-892-ioulios-2023}




00 inkefalonia general ad 300X250