Θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις; Τι απαντά ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Μιχάλης Βασιλάτος – Ποια προβλήματα υπάρχουν φέτος;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 18:29

Θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις; Τι απαντά ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Μιχάλης Βασιλάτος – Ποια προβλήματα υπάρχουν φέτος;

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τούς  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και   Σπυριδούλα Αναλυτή, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης Μιχάλης Βασιλάτος για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και για συναφή θέματα του επαγγέλματος του.

«Αυτό τον μήνα, 31- 7ου λήγουν οι δηλώσεις και  πανελληνίως έως αυτή την στιγμή δεν έχουν υποβληθεί 3 εκατομμύρια. Η ομοσπονδία μας είχε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη , συζητήθηκαν κάποια θέματα μέσα σ αυτά και οι δηλώσεις, όμως διακρίναμε  ένα άγχος για τα έσοδα του Ιουλίου, και δεν έχει απαντήσει. Εάν δοθεί παράταση θα μετατεθούν για 31 Αυγούστου  και θα πληρωθούν δύο δόσεις, κάτι που έχει ξανασυμβεί.

Πάντως από την πλευρά μας  πανελληνίως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να προλάβουμε τις υπάρχουσες ημερομηνίες. Προφανώς θα δούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πόσες θα έχουν υποβληθεί και αναλόγως θα αποφασίσουν. Πιστεύω ότι θα δοθεί παράταση, αλλά δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος.  Φέτος οι δηλώσεις συνδέονται με το My Data  και υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα. Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να μιλήσει με την ΑΑΔΕ  για να υπάρξουν αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να περπατήσει έτσι. Το My Data  δεν λειτουργεί σωστά και ούτε εμείς μπορούμε να προσαρμοστούμε σ αυτό το σύστημα, ούτε οι εταιρείες μηχανογράφησης . Πρέπει να υπάρχει μεγάλος χρόνος για να προσαρμοστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εκεί που επικρατεί το χάος, είναι στα έξοδα των φορολογουμένων. Στο 99% των δηλώσεων όσον αφορά τα έσοδα είμαστε εντάξει , το τεράστιο πρόβλημα είναι τα έξοδα (εξήγησε με σαφήνεια το πρόβλημα).

Είναι πολύ καλό το ότι εκδίδονται τα τιμολόγια ηλεκτρονικά και αυτό λειτούργησε, όμως το πρόβλημα είναι με τις δαπάνες. Το πρόβλημα είναι με τις επιχειρήσεις, με τους ιδιώτες δεν έχει αλλάξει κάτι.

Κάθε αλλαγή έχει το κόστος της, αλλά ποιος το πληρώνει έχει σημασία».

Για τους ελέγχους της εφορίας ο κ. Βασιλάτος σημείωσε ότι η δουλειά της ΑΑΔΕ είναι να κάνει ελέγχους , απλά η όποια τριβή προκύπτει  με τους ελεγχόμενους αφορά τις ώρες έντονης εργασίας και απασχόλησης και ότι οι έλεγχοι όπως γίνονται είναι προληπτικού χαρακτήρα. Όσο για τα Tablet που φέρουν οι εφοριακοί κατά τον έλεγχο, σ αυτά μπορούν να δούν το φορολογικό προφίλ του φορολογούμενου και τις συναλλαγές του.

Όσον αφορά τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα , ο κ Βασιλάτος ενημέρωσε ότι στον τομέα των επιχειρήσεων υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2021 φορολόγηση λόγω περισσότερων δηλωθέντων κερδών και ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ανεβάσει  το 2022 την κερδοφορία τους κατά 80-90%.

Κλείνοντας ο κ Βασιλάτος, αναφέρθηκε στην μειωμένη αγοραστική δύναμη των τουριστών το 2023 ( ιδιαίτερα από Αγγλία που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες) και στο ότι αυτό σηματοδοτεί χαμηλότερα έσοδα για την επόμενη οικονομική περίοδο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250