Μπάμπης Μαρκάτος – Βασιλένια Έρτσου: Τα Κεφαλονιτόπουλα που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες, 19.000+ μόρια και βαθμολογίες που... ζαλίζουν!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 13:22

Μπάμπης Μαρκάτος και Βασιλένια Έρτσου

Μπάμπης Μαρκάτος και Βασιλένια Έρτσου

Συνέντευξη στο Inkefalonia.gr

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Μπάμπης Μαρκάτος και Βασιλένια Έρτσου, δυο Κεφαλονιτόπουλα που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 με 19.000+ μόρια και βαθμολογίες που… ζαλίζουν!

19.050 μόρια για τον Μπάμπη Μαρκάτο που είχε και την καλύτερη επίδοση στον Νομό Κεφαλληνίας και 19.000 μόρια για την Βασιλένια Έρτσου που είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Και τα δύο παιδιά από το ΓΕΛ Ληξουρίου, ένα σχολείο που φαίνεται να συνεχίζει την παράδοση με τους μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες, καθώς και πέρσι από το συγκεκριμένο σχολείο προήλθε η πρώτη στον Νομό Κεφαλληνίας, Ερμιόνη Φαρακλού!

Οι εφετινές επιδόσεις των μαθητών της Κεφαλονιάς στις Πανελλήνιες ήταν καλύτερες από τις περσινές, κάτι που μας επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό κ. Μιλτιάδης Μελισσάς με αρκετούς μαθητές να συγκεντρώνουν πάνω 18.000 μόρια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Αυτό βεβαίως που μας χαροποίησε ακόμα πιο πολύ ήταν πως, όταν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά για να μιλήσουμε για την επιτυχία τους, καταλάβαμε πως έχουμε να κάνουμε με δυο παιδιά, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τους συνομηλίκους τους, τόσο με την ευγένεια, όσο και με την παιδεία που καταλάβαμε πως διαθέτουν.

Τους θέσαμε τις ίδιες ερωτήσεις και μέσα από αυτές καταλάβαμε πολλά για τον χαρακτήρα τους, τους στόχους τους και την προσπάθειά τους για να επιτύχουν!

Συγχαρητήρια Μπάμπη και Βασιλένια!

Αυτή η επιτυχία είναι μόνο η αρχή!

-Ποιες ήταν οι βαθμολογίες που συγκέντρωσες στα μαθήματα;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Έγραψα Έκθεση 17, Βιολογία 19,9, Χημεία 19,7 και Φυσική 20».

Βασιλένια Ερτσου: «Οι βαθμολογίες μου ήταν 20 στη Φυσική, 19,9 στη Βιολογία, 18,5 στη Χημεία και 17,6 στην Έκθεση».

-Στερήθηκες κάτι που αγαπάς για να πετύχεις τον στόχο σου;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Αν υπάρχει κάτι που στερήθηκα, αυτό είναι ο ύπνος. Ξενυχτούσα συχνά διαβάζοντας, ιδιαίτερα στην αρχή της χρονιάς, χωρίς όμως να μετανιώνω για αυτή μου την επιλογή, καθώς ήταν κάτι που το θεώρησα απαραίτητο, για να πετύχω τον στόχο μου».

Βασιλένια Έρτσου: «Σίγουρα αν κάτι μου έλειψε είναι οι φίλοι μου, η παρέα μας και το να συναντιόμαστε, χωρίς να μιλάμε για τις εξετάσεις και το άγχος μας».

εικόνα Viber 2023 07 02 10 28 17 187

-Πώς προετοιμάστηκες για τις πανελλήνιες;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Η προετοιμασία μου για τις πανελλήνιες ξεκίνησε ήδη από τα μέσα της Β’ Λυκείου. Εξ αρχής γνώριζα ότι για να φτάσω στον στόχο μου, έπρεπε να ξεκινήσω την προσπάθεια από νωρίς, για να νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μου. Η προσπάθεια αυτή έγινε πιο εντατική τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου το διάβασμα αποτελούσε τη βασική μου προτεραιότητα. Το διάβασμά μου δεν είχε πρόγραμμα. Μελετούσα όπου και όποτε μπορούσα. Υπήρξαν ημέρες που δε διάβασα καθόλου, όπως επίσης υπήρξαν ημέρες που διάβαζα ασταμάτητα από το πρωί έως το βράδυ, σχεδόν πάντα με τη βοήθεια της μουσικής. Ποτέ όμως δεν αντιμετώπισα τη διαδικασία αυτή ως αγγαρεία, καθώς για εμένα αποτελούσε το βασικό μέσο για την επίτευξη του στόχου μου».

Βασιλένια Ερτσου: «Για τις Πανελλήνιες ξεκίνησα να προετοιμάζομαι τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς. Είχα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα να διαβάζω χημεία αλλά πιο συστηματικά διάβασα από το καλοκαίρι και μετά. Σίγουρα δεν ήμουν το ίδιο παραγωγική κάθε μέρα αλλά διάβαζα άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο ανάλογα με την περίοδο και την ύλη. Δεν κατάφερα να μου επιβάλλω ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, αλλά προσπάθησα να μην αφήσω κενά και να διαχειριστώ όσο καλύτερα μια τόσο απαιτητική ύλη».

-Οι γονείς σου επηρέασαν το διάβασμά σου ή τον τρόπο που προετοιμάστηκες και πόσο σε στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Οι γονείς μου έτυχε να είναι και οι φροντιστές μου στα δύο από τα τέσσερα μαθήματα. Ως και καθηγητές μου, λοιπόν, σίγουρα με κατηύθυναν και με στήριξαν, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στο διάβασμά μου. Ήταν αρκετά διακριτικοί και τους ευχαριστώ θερμά για ό,τι έκαναν για μένα».

Βασιλένια Έρτσου: «Οι γονείς μου όπως είναι φυσιολογικό ανησυχούσαν και πόσο μάλιστα όταν με έβλεπαν να δυσκολεύομαι. Ήταν όμως πάντα δίπλα μου για να τονώνουν την αυτοπεποίθηση μου».

54EC7F9171174A40BA917A1B94D2674C

-Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που σε στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Ανάμεσα στα άτομα που θέλω να ευχαριστήσω είναι η αδελφή μου Μαίρη που πάντα με στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, καθώς και η ξαδέρφη μου Κωνσταντίνα Βασιλάτου που έχοντας περάσει ακριβώς την ίδια διαδικασία πριν από δύο χρόνια με βοήθησε με τις συμβουλές της να φτάσω στον στόχο μου. Παράλληλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άτομα από τον στενό οικογενειακό μου κύκλο, πολλά από τα οποία ήταν και φροντιστές μου όπως οι γονείς μου και ο θείος μου Ανδρέας Μιχελής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους καθηγητές του σχολείου μου και ιδιαίτερα στην κα Πειρουνάκη την οποία προτρέπω να συνεχίσει την εξαιρετική της δουλειά».

Βασιλένια Έρτσου: «Στη προσπάθεια αυτή με στήριξε φυσικά η οικογένεια μου καθώς με βοήθησε να καταλάβω ότι μια αποτυχία δεν φέρνει «το τέλος του κόσμου», ούτε είναι ένδειξη ότι θα πρέπει να εγκαταλείψω τον στόχο μου. Υποστηρικτικοί ήταν και οι καθηγητές μου που πίστεψαν σε εμένα και με βοήθησαν να γίνω ακόμα καλύτερη, όπως επίσης και οι φίλοι μου που καταλάβαιναν απόλυτα τις δυσκολίες της προσπάθειας μας».

-Ποια είναι η επιστήμη που θα ακολουθήσεις και αν υπάρχει κάποια σχολή που ονειρεύεσαι να μπεις;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Η επιστήμη που θα ακολουθήσω είναι η επιστήμη της Ιατρικής, κάτι που ονειρευόμουν τα τελευταία χρόνια. Ανυπομονώ να ξεκινήσει το ταξίδι μου σε αυτή την επιστήμη και να την υπηρετήσω με σκοπό να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου».

εικόνα Viber 2023 07 02 10 28 14 015

Βασιλένια Έρτσου: «Στόχος μου από την αρχή ήταν η Ιατρική και πλέον ανυπομονώ να κάνω κάτι που με ενδιαφέρει πραγματικά».

-Ποιο είναι το δώρο που θα κάνεις ή έκανες στον εαυτό σου μετά το αποτέλεσμα των πανελληνίων;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Για εμένα το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως ένα δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Τώρα ακολουθούν ξεκούραση, ηρεμία και διακοπές».

Βασιλένια Ερτσου: «Το «δώρο» μου μετά τα αποτελέσματα θα είναι να ξεκουραστώ και να απολαύσω ανακουφισμένη τις διακοπές μου μαζί με τους φίλους μου».

C32DE99EA39245A0970D76CE507B4B74

-Ποια είναι η συμβουλή που θα ήθελες να δώσεις στα παιδιά που θα προετοιμαστούν να δώσουν στις επόμενες Πανελλήνιες;

Μπάμπης Μαρκάτος: «Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, συγκρατημένη αισιοδοξία και σε καμία περίπτωση έπαρση. Θεωρώ ότι όποιος έχει τις ικανότητες και την όρεξη να διαβάσει έχει κάθε λόγο να πιστεύει στον εαυτό του και να ελπίζει ότι μπορεί να είναι ένας από τους νικητές των Πανελληνίων».

Βασιλένια Έρτσου: «Για εμένα το πιο σημαντικό σε μια τέτοια χρονιά είναι η συγκέντρωση και κυρίως η καλή ψυχολογία. Σίγουρα θα υπάρχουν καλές αλλά και κακές στιγμές που όμως δεν πρέπει να μας καταβάλλουν και να μας αποπροσανατολίζουν. Η πορεία προς τις τελικές εξετάσεις δεν είναι πάντα ανοδική αλλά το στοίχημα είναι μην χάσεις την αισιοδοξία σου. Για αυτό εκτός από καλά προετοιμασμένος θα πρέπει κανείς να είναι ψύχραιμος και να έχει γύρω του ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτόν και τον εμψυχώνουν».

Απαγορευεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR




00 inkefalonia general ad 300X250