Ο υπεύθυνος του Wildlife Sense στον COSMOS 96,5: Ταΐζοντας τις χελώνες, διαταράσσουμε την οικολογία τους – Εθελοντές από όλο τον κόσμο βοηθάνε στην δράση μας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 09:51

Ο υπεύθυνος του Wildlife Sense στον COSMOS 96,5: Ταΐζοντας τις χελώνες, διαταράσσουμε την οικολογία τους – Εθελοντές από όλο τον κόσμο βοηθάνε στην δράση μας

Ο Υπεύθυνος Διατήρησης Wildlife Sense Νίκος Βαλλιάνος, φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την δράση της εθελοντικής οργάνωσης της οποίας είναι υπεύθυνος, ενώ παράλληλα μίλησε και για το αν πρέπει να ταΐζουμε τις χελώνες ή όχι.

«Στο Λιμάνι του Αργοστολίου έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο, το οποίο δεν το βλέπουμε συχνά στην Μεσόγειο: θαλάσσιες χελώνες να κολυμπάνε ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, ανάμεσα σε βάρκες και να μπορεί ο κόσμος να έρχεται να τις βλέπει. Υπάρχει λοιπόν ένας αριθμός τουριστών και ντόπιων, οι οποίοι θέλουν να έρθουν σε ακόμα πιο κοντινή επαφή με τις χελώνες, ταΐζοντάς τες. Βέβαια και οι ψαράδες καθαρίζοντας τα δίχτυα τους πετάνε κάποια ψάρια στην θάλασσα  και οι τουρίστες βλέποντας κάτι τέτοιο κάνουν το ίδιο. Είναι στην φύση της χελώνας να τρώει ψάρια, αλλά όχι τόσα πολλά, γιατί δεν τους κάνει καλό. Επίσης συνηθίζουν τον κόσμο και τις βάρκες και έτσι όταν δουν ένα ταχύπλοο να τις πλησιάζει, δεν απομακρύνονται. Έχουμε βρει πολλές χελώνες χτυπημένες από σκάφη».

«Η χελώνα τρώει τα πάντα. Το πρόβλημα είναι όταν είναι μεγάλη η ποσότητα. Υπάρχουν χελώνες που πάσχουν από παχυσαρκία. Αυτό τους δημιουργεί πρόβλημα όταν πρέπει να βγουν στην παραλία για να γεννήσουν τα αυγά τους, να ζευγαρώσουν…επηρεάζεται γενικά η οικολογία τους».

«Έχουν γίνει προσπάθεια να μπει ενημερωτική πινακίδα, αλλά δυστυχώς εκεί κολλάμε με τη νομοθεσία. Για να μπει κάτι μεγάλο και σταθερό πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ αν μπει κάτι προσωρινό συνήθως δεν διαρκεί, καθώς είτε παθαίνει φθορές είτε απομακρύνεται».

«Οι εθελοντές μας καταγράφουν την συμπεριφορά της χελώνας. Συλλέγουμε στοιχεία και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει η χελώνα σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Προσπαθούμε να καταλάβουμε μέχρι ένα βαθμό και την γενικότερη οικολογία τους. Για παράδειγμα, βλέπουμε πως όταν οι χελώνες φάνε ένα ψάρι γίνονται πολύ πιο επιθετικές. Μπορεί να τσακωθούν μεταξύ τους οι χελώνες όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα φαγητού. Προσπαθούν να προστατέψουν την περιοχή τους. Έχει παρατηρηθεί και επιθετικότητα προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να τις ταΐσουν στο στόμα».

Wildlife sense

«Είμαστε μια εθελοντική οργάνωση, με εθελοντές από πολλές χώρες του κόσμου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε εθελοντές κυρίως από ξένες χώρες, γιατί το συνδυάζουν με τις διακοπές τους. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι στις παραλίες, όπου βγαίνουν οι χελώνες και κάνουν τα αυγά τους. Εμείς πηγαίνουμε κάθε πρωί – πριν γεμίσουν οι παραλίες με κόσμο – και προσπαθούμε να βρούμε που είναι τα αυγά και να σημαδέψουμε την περιοχή, για να μην πατήσει κανείς πάνω. Ευτυχώς ο κόσμος σέβεται την περίφραξη που βάζουμε».

«Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι αρκετά φιλόζωοι και γνωρίζουν και αρκετά πράγματα για τις χελώνες και γενικά. Το δύσκολο είναι να πάμε κάπου και να προσφέρουμε  εθελοντικά τις υπηρεσίες μας. Πολίτες τους εξωτερικού, μπορεί να το κανονίζουν και μήνες νωρίτερα».




00 inkefalonia general ad 300X250