ΕΛΜΕΚΙ: Η ασφαλή λειτουργία των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 14:30

ΕΛΜΕΚΙ: Η ασφαλή λειτουργία των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την  Τετάρτη 29/3/23 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου μετά από πρόταση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης συζητήθηκε η «Ασφαλής λειτουργία των σχολείων και η ασφαλής πρόσβαση σε αυτά».

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ όπου έκανε παρέμβαση στην συζήτηση και κατέθεσε τις προτάσεις του σχετικά με το θέμα.

Από την συζήτηση αναδείχτηκαν, επιβεβαιώθηκαν και κατατέθηκαν από την ΕΛΜΕΚΙ τα μεγάλα προβλήματα που χρόνια τώρα αποτελούν «άσκαστες βόμβες» για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα:

1. Η Επικίνδυνη πρόσβαση στα σχολεία : Επικίνδυνοι Δρόμοι- επικίνδυνες διαβάσεις οι οδοί Χαροκόπου, Λάσσης (Έλλειψη πεζοδρομίων) Κόμβος Φαραώ, ο βασικός οδικός άξονας Αργοστολίου - Πόρου που διέρχεται έξω από το σχολικό συγκρότημα Πάστρας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Τα παραπάνω προβλήματα αφορούν τα περισσότερα σχολεία του Δήμου Αργοστολίου (1ο και 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου, ΕΠΑΛ Αργοστολίου, 1ο και 3ο Γυμνάσιο, σχολικό συγκρότημα Πάστρας, 4ο Δημοτικό )

2. Σχολεία με ακατάλληλες και ανθυγιεινές αίθουσες. Το 2ο και 3ο Γυμνάσιο  εξολοκλήρου καθώς και ένα μεγάλο μέρος στο Σχολικό Συγκρότημα Πάστρας στεγάζονται πάνω από 9 χρόνια τώρα σε κοντέϊνερ και με ελάχιστο χώρο προαυλισμού όπου μεγαλώνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς!!

3. Θέματα πυρασφάλειας.  ιδιαίτερα στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου που συμβιώνει μέσα σε δάσος και είναι άμεσα εκτεθειμένο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

4.Προσεισμικοί Έλεγχοι σε όλα τα σχολεία. Πιστοποιητικό στατικής επάρκειας δεν διαθέτει κανένα σχολείο, ενώ σε πολλά από τα σχολεία δεν έχει γίνει ούτε ο στοιχειώδης  μακροσκοπικός έλεγχος.

5. Σχολεία με ακατάλληλα και επικίνδυνα προαύλια καθώς και πολλά προβλήματα συντήρησης σχολείων.

Στην συζήτηση δόθηκαν για άλλη μια φορά οι ανέξοδες σχεδόν παρακάτω απαντήσεις-διαβεβαιώσεις :

Για τους επικίνδυνους δρόμους : Τελειώνει τον Μάιο η Συγκοινωνιακή μελέτη που θα προτείνει λύσεις για τον κόμβο Φαραώ και το δρόμο της Λάσης και Χαροκόπου. (Προβλέπει δημιουργία ενδιάμεσης νησίδας στο δρόμο μπροστά από τα σχολεία 1ο και 2ο ΓΕΛ, και μέτρα ώστε να γίνει «ελκυστική» στους μαθητές  η πρόσβαση στο σχολείο από παράπλευρους δρόμους). Για άλλη μια φορά ακούσαμε πόσο δύσκολο (;) είναι να γίνει πεζοδρόμιο στην οδό Λάσης, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι για να αντιμετωπιστούν  τα προβλήματα (πολεοδομικά –νομικά) θα πρέπει να περάσουν 8 χρόνια ….!!!

Σχετικά με την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων ναι μεν αναγνώρισε η Δ.Αρχή την ανάγκη να κατασκευαστούν νέα, αλλά πρόβαλε ξανά την δικαιολογία ότι τώρα πια οι  ΚΤΥΠ δεν έχουν στην ευθύνη τους μόνο τα σχολικά κτήρια (όπως είχε παλιά ο ΟΣΚ) και δεν προλαβαίνουν…!!! Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει «προχωρήσει» η διαδικασία για το κτίριο του 3ου γυμνασίου, ενώ για το νέο συγκρότημα για το 2ο Γυμνάσιο τα προβλήματα με το ΤΑΥΠΕΔ δεν μπορούν να λυθούν !!! Τέλος επιβεβαίωσε η Δ.Αρχή, ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη για το νέο σχολικό συγκρότημα για τα σχολεία της  Πάστρας!!!

Σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο ο κ. Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι διατίθενται το ποσό των 25000  ευρώ για την πρώτη φάση  ελέγχου για όλα τα σχολεία, ενώ για όσα κτίρια δείξει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος ότι χρειάζονται  Β/θμιο έλεγχο θα διατεθεί παραπάνω ποσό.

Σχετικά τέλος με την πυρασφάλεια του ΕΠΑΛ αναφέρθηκε ότι είναι προγραμματισμένη κάποια παρέμβαση, ενώ για το γενικότερο θέμα της συντήρησης των σχολείων, υποστηρίχτηκε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, εφόσον δεν έχουν κανένα αίτημα από τα σχολεία …!!!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι από τις παραπάνω τοποθετήσεις της Δ. Αρχής ταιριάζει το «άνθρακες ο θησαυρός». Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι για Δήμο – Περιφέρεια και Κυβέρνηση δεν αποτελούν προτεραιότητες η ασφάλεια στα σχολεία και οι σύγχρονες και επαρκείς σχολικές υποδομές.

Καλούμε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για όλα όσα αποτελούν για μας σύγχρονες ανάγκες και κυρίως την προστασία της ζωής και της ασφάλειάς μας.

       Αργοστόλι 4/4/2023                                                               το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250