Προσεισμικός έλεγχος «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» - Τι προβλέπει; - Ο Σταύρος Τραυλός απαντά στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:02

Προσεισμικός έλεγχος «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» - Τι προβλέπει; - Ο Σταύρος Τραυλός απαντά στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με την δημοσιογράφο  Σπυριδούλα Αναλυτή, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός για το πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ», που αφορά στην προστασία των νησιών του Ιονίου από κάθε φυσική καταστροφή.

Ο κ Τραυλός αναφέρθηκε:

Στη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Λευκάδας και στο πρόγραμμα «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ»: «Εισηγήτρια του προγράμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Λευκάδα ήταν η Περιφερειάρχης. Μου δόθηκε ο λόγος  γιατί είχα ασχοληθεί με το θέμα λόγω της αρμοδιότητας μου ως Πολιτικός Μηχανικός και π. πρόεδρος του ΤΕΕ που παλεύω χρόνια να γίνει ένας προσεισμικός έλεγχος στα κτήρια μας και ειδικά στα σχολεία μας.

Υπήρξε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς καθηγητές , Λέκκα, Δρακάτο, Δρίτσο, Αυλωνίτη και καταλήξαμε σε μία πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι ένα σχέδιο δράσης , το ονομάσαμε «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ», και έρχεται να απαντήσει στην πρόληψη για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και γενικά για φυσικές καταστροφές. Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να γίνει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος , να οδηγηθεί σε έναν δευτεροβάθμιο για τα κτήρια που μας ενδιαφέρουν πχ το νοσοκομείο και αυτά που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα, αλλά και για τα σχολεία, ειδικά  αυτά που έχουν κατασκευαστεί προ του 1985 με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Για να γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος που είναι πάρα πολύ εξειδικευμένος, και που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα παρά μόνο σε πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις, θα εκπαιδεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους και πολιτικούς μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μάθουν να κάνουν αυτό το έλεγχο. Αυτοί που θα εκπαιδευτούν θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο φτάνοντας σε κάποια βαθμολογία για κάθε κτήριο και ανάλογα με την βαθμολογία του κάθε κτηρίου θα δούμε αν θα χρειαστεί μία επιπλέον ενίσχυση  αντισεισμική ή όχι».

 Στις μικροζωνικές μελέτες :«Το άλλος σκέλος του προγράμματος αφορά μικροζωνικές μελέτες και άλλες διάφορες που πρέπει να κάνουμε μέσα στις πόλεις. Ζωνοποίηση σημαίνει ότι βλέπουμε ποια κτήρια είναι παλιά, αν υπάρχει κάτω από αυτά έδαφος σαθρό και ανάλογα σε κάθε κτήριο σε κάθε ζώνη της πόλεως , τουλάχιστον στις 4 πρωτεύουσες, θα ξέρουμε που ελλοχεύει ο κίνδυνος και πως να περιορίσουμε την τρωτότητα του κτηρίου».

Στον προσεισμικό έλεγχο κτηρίων πανελλαδικά και στον προσεισμικό έλεγχο στα Ιόνια νησιά: «Ο έλεγχος των κτηρίων στα Ιόνια νησιά , είναι ο ίδιος που αφορά στον έλεγχο πανελλαδικά, αλλά εμείς πήραμε την πρωτοβουλία, όχι επειδή έγινε ο σεισμός στην Τουρκία, αυτό είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια και απλά έτυχε να ολοκληρωθεί τώρα το πρώτο στάδιο και θα ακολουθήσουν και δεύτερο και τρίτο. Ερχόμαστε να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε πρόληψη εδώ και τώρα, θα το κοστολογήσουμε και θα το φέρουμε σε ένα επόμενο συμβούλιο κοστολογημένο, για να ενταχθεί  στο  ΕΣΠΑ η κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Έχοντας έναν πολύ καλό οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε , πάμε να ακολουθήσουμε ένα - ένα τα βήματα».

 Στις κατασκευές της Κεφαλονιάς: «Στην Κεφαλονιά αποδείχθηκε το 2014 ότι έχουμε καλούς μηχανικούς και  καλούς τεχνίτες και όλα αυτά οδήγησαν σε μία πολύ καλή ανταπόκριση των κατασκευών μας  το 2014. Όταν το 2014 ήμουν πρόεδρος του ΤΕΕ και ήρθαν Αμερικανοί και Γάλλοι από Πανεπιστήμια και μας είπαν ότι αν αυτός ο σεισμός είχε συμβεί στο Παρίσι το μισό Παρίσι θα είχε καταστραφεί , μπορεί να καταλάβει κανείς, ότι ο σεισμός του 1953 μας έκανε να προσέχουμε και αυτό είναι προς όφελος μας. Στην Κεφαλονιά δεν περιμένουμε να έχουμε πολλά κτήρια που θα κριθούν άμεσα επισκευάσιμα, αλλά θέλουμε να προσέξουμε ειδικά τα παλιά κτήρια και να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε απλές επεμβάσεις η πιο πολύπλοκες και να τους δώσουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μια μελλοντική πρόκληση σεισμού που είναι σίγουρο ότι θα ρθει».

Στα σχέδια του «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ»: «Ξεκινάμε  για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσσων επιθετικά και δεν μένουμε πίσω από τις εξελίξεις κάθε φυσικής καταστροφής. Για τις πυρκαγιές κάνουμε σ αυτό το σχέδιο ειδικά σχέδια εκκένωσης , πχ  η παλιά πόλη της Κέρκυρας έχει σοβαρό πρόβλημα σε τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν από πριν  σχέδια για το που θα συγκεντρωθεί ο κόσμος σε περίπτωση σεισμού, αλλά αυτό το σχέδιο θέλει να ενοποιήσει το σχέδιο του Δήμου με το σχέδιο της Περιφέρειας  και της Πολιτικής Προστασίας και να μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα. Ο  «ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ» έρχεται όλα αυτά να τα ενοποιήσει και να πάρει και παλιά προγράμματα όπως ο «Τηλέμαχος» και ο «Λαέρτης»  που με αυτά  έχουν αγορασθεί εξοπλισμός, σεισμογράφοι και πολλά άλλα και να τα αξιοποιήσει».

Τέλος ο κ. Τραυλός ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει η συνήθης δεξίωση κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου  στο Περιφερειακό κατάστημα λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250