Ένα ακόμη βήμα για το έργο αγροτικής οδοποιίας στα Πουλάτα και άλλα 11 σημεία του Δήμου Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 21:07

Ένα ακόμη βήμα για το έργο αγροτικής οδοποιίας στα Πουλάτα και άλλα 11 σημεία του Δήμου Σάμης

Στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής δημόσιας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σάμης εγκρίθηκαν τα στοιχεία και οι όροι του διαγωνισμού, του σχεδίου διακήρυξης και της διεξαγωγής της δημοπρασίας με ηλεκτρονικό διαγωνισμό της δημόσιας σύμβασης έργου με τίτλο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σάμης». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού €3.329.400 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω της πρόσκλησης ΑΤ05 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση επιλεγμένων υφιστάμενων αγροτικών οδών ή τμημάτων αυτών σε μορφή τέτοια, ώστε να αντέχουν στα καιρικά φαινόμενα και να μην απαιτείται η πολυδάπανη αποκατάστασή τους μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι βασικοί άξονες των επεμβάσεων θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής μέσω μελέτης των κλίσεων και των επικλίσεων των συγκεκριμένων οδών καθώς και της μελέτης των υλικών που θα διαστρωθούν και την κατασκευή τεχνικών έργων.

Το έργο αφορά σε 12 παρεμβάσεις συνολικού μήκους 17 χλμ, μεταξύ των οποίων και 2 στα Πουλάτα. Ειδικότερα, στον δρόμο που συνδέει την επαρχιακή οδό Σάμης – Πουλάτων με το σπήλαιο Αγγαλάκι, μήκους 1.121,4 μέτρων, καθώς και σε λοιπούς αγροτικούς δρόμους εντός των ορίων του χωριού μας, μήκους 961,5 μέτρων.

Οι δρόμοι που επιλέχθηκαν εξυπηρετούν κυρίως γεωργικές περιοχές και παραγωγές / επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτικό, κτηνοτροφικό και μεταποιητικό τομέα, ενώ οι εργασίες (χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – οδική ασφάλεια) θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της υπάρχουσας χάραξης των οδών, προκειμένου να γίνεται ασφαλής η πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

Εκτός από τα Πουλάτα, εργασίες θα εκτελεστούν στην Ευρετή (θέση Κακογκύλος), στις Βασιλικάδες (αγροτική οδός Καριές – Χαμόλακος – Κοντομανώλη), στην αγροτική οδό Άνω Πύλαρος – Καλόν Όρος, στο σπήλαιο Δρογγαράτη, στους Αγίους Φανέντες, στο Θρόγανο (δίπλα στο ποτάμι), στα Κουλουράτα και στον δρόμο Παναγία Διγαλέτου – Άγιος Νικόλαος.

Μάλιστα το έργο με απόφαση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών έχει ενταχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι για την εκτέλεσή του απαιτούνται μεταξύ άλλων σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης για τα εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών σημεία, γνωμοδότηση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας με τυχόν πρόσθετους όρους σχετικά με την μορφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και εφόσον το έργο βρίσκεται εντός περιοχής δικτύου Νatura 2000, ειδική οικολογική αξιολόγηση.

Πρόκειται ασφαλώς για μία εξαιρετική εξέλιξη, καθώς πραγματοποιήθηκε ένα καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου των Πουλάτων και άλλων περιοχών του Δήμου Σάμης, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Τοπικών Κοινοτήτων. Ελπίζουμε δε, ότι σύντομα θα υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα σημεία του δίκτυο εντός του οικιστικού ιστού του χωριού μας, που σε πολλά του σημεία είναι σε κακή κατάσταση.

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250