Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 08:27

Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμη για την Εργατική Πρωτομαγιά

 Ενάμιση περίπου αιώνα από τους μεγαλειώδεις εργατικούς αγώνες που επέβαλαν την καθιέρωση του 8 Ώρου, οι μεγάλες αυτές κατακτήσεις της εργατικής τάξης αναστέλλονται και καταργούνται διεθνώς.

Στην αυγή και του 21ου αιώνα η αστική τάξη θέλει να γυρίσει το ρολόι πίσω στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας της.

 Οι ανταγωνισμοί οξύνονται , ξαναζούμε τον πυρετό των εξοπλισμών και του μιλιταρισμού.

Ο πόλεμος από την Μέση Ανατολή και την Αφρική μεταφέρθηκε στην Ευρώπη,με τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία και την θεσμική επανεμφάνιση των νεοναζί.

Μέσα στις νέες συνθήκες, οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν και ο πλούτος να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ τα τεχνολογικά επιτεύγματα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την συνολική πρόοδο της κοινωνίας.

Η εμφάνιση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο τις συνέπειες της αδηφάγου εκμετάλλευσης της φύσης.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος,η  μόλυνση των εδαφών από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή θα πλήττει την υγεία της πλατιάς λαϊκής μάζας.

Η πανδημία απέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας, πως μόνο ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη μπορεί και είναι ικανό να σώσει το λαό.

Απέδειξε πως αν η επιστημονική έρευνα απελευθερωθεί από τις πατέντες και το κυνήγι  του κέρδους για τις φαρμακευτικές εταιρείες και ομίλους, τότε μπορούμε να έχουμε ταχύτατα και με ασφάλεια εμβόλια και φάρμακα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι και σε όλο το κόσμο και κατά κύριο λόγο οι φτωχοί.

Στην Ελλάδα, η αστική τάξη ψαλιδίζει τις δυνατότητες της εποχής στο όνομα των δικών της συμφερόντων.

Ιδιωτικοποιεί την Ενέργεια, πουλάει ΕΣΥ, καταστρέφει το περιβάλλον.

Μέσω του καθεστώτος της μνημονιακής επιτήρησης και των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, έχει επιβληθεί ενα αντιδραστικό εργατικό πλαίσιο:

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.

Θέλουν να επιβάλουν σιγή στους χώρους εργασίας να ελέγξουν τα συνδικάτα και να διαμορφώσουν εξαρτήσεις με την εργοδοσία, γιατί φοβούνται την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση.

Γιατί  τα μαζικά μαχητικά συνδικάτα έχουν την δύναμη να επιβάλλουν τα εργατικά δικαιώματα.

Για αυτό ο τεράστιος όμιλος της ΑΜΑΖΟΝ πολεμισε έτσι τη δημιουργία σωματείου στις αποθήκες.

Γι αυτό και στην Ελλάδα έχουν ψηφίσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των σωματείων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του νόμου Χατζιδάκη μέσα σε συνθήκες αυξημενης φτώχειας και δυσαρέσκειας.

Την ίδια στιγμή που δίνουν γη και ύδωρ στη λυκοσυμμαχία του πολέμου και του ΝΑΤΟ, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και τον περιορισμό πληθωρισμού.

Η αύξηση του μισθού στα 713 είναι γελοία και τραγελαφική.

Δεν μπορούμε να βολευτούμε στη σιωπή!!

Η δυσαρέσκεια πρέπει να γενικευτεί!!

Να γίνει μαζικός αποφασιστικός πανεργατικός αγώνας.

Να τελειώνουμε με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τον συνδικαλισμό των golden boys και των διευθυντάδων, με την σαπίλα της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ που από καιρό έχει δώσει διαπιστευτήρια συνεργασίας στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους ,τους τραπεζίτες και την κυβερνητική πολιτική.

Με τις εργατικές ανάγκες μπροστά για δουλειά, υγεία, ελευθερία, Ειρήνη.

Με ανεξάρτητη ταξική δράση.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Με δημοκρατία στην οργάνωση του αγώνα.

Είναι δίκαιο και οι σύγχρονές  ανάγκες  των εργαζόμενων και των συνταξιούχων  το επιβάλουν:

Μείωση του ωραρίου εργασίας σε 6 ώρες  την ημέρα και 30 στην εβδομάδα.

Νέες θέσεις σταθερής εργασίας .

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις,  με κατώτατο μισθό και κατώτατη ενιαία σύνταξη στα 1000 € και με Α.Τ.Α.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου  και του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη μαζί με όλες τις αντεργατικές μνημονιακές διατάξεις.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Άμεση μείωση των ειδών πρώτης ανάγκης.

Άμεσα να περάσουν σε απόλυτο κρατικό έλεγχο η ΥΓΕΙΑ, η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ,το ΝΕΡΟ.

Άμεση φορολόγηση στο προκλητικά ασύδοτο μεγάλο κεφάλαιο.

Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που θέτει το λαό μας σε κίνδυνο, να σταματήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί,που απορροφούν πακτολούς χρημάτων.

Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Προσπάθεια για το σταμάτημα των πολέμων παντού,την καθιέρωση της ειρήνης μεταξύ των λαών και την καθιέρωση του διαλόγου ως μοναδικού μέσου επίλυσης προβλημάτων όπως επιβάλει η πολιτισμική ωρίμανση .

Η κίνησή μας στηρίζει όλες τις ανεξάρτητες, αγωνιστικές, ενωτικές συγκεντρώσεις των σωματείων, των κινήσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την χώρα.

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣΑΜΗΣ   




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250