ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Τιμούμε την 1η Μάη με αγώνες - Όλοι στην Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 09:06

ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Τιμούμε την 1η Μάη με αγώνες - Όλοι στην Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 10.30 π.μ

Η 1η του Μάη είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για βασικά δικαιώματα, (καθιέρωση του 8ωρου, Κοινωνική Ασφάλιση, Συλλογικές Εργασίας, υπεράσπιση της μητρότητας, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και σε δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.α.), αλλά και μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν γι΄ αυτά, στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944, καθώς και στους σύγχρονους σκληρούς συλλογικούς αγώνες, συγκρουόμενοι με τα κηρύγματα «ρεαλισμού» και υποταγής, μακριά από κάθε λογής κυβερνητικούς «σωτήρες».

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει το λαό μας να πλήττεται από τη δίνη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την χώρα μας να εμπλέκεται άμεσα στο κουβάρι των αντιθέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ – ΡΩΣΙΑΣ που τον επιβάλλουν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η θωράκιση αυτών των ομίλων και της ανταγωνιστικότητάς τους, περιλαμβάνει τα κέρδη των «πράσινων», μπίζνες των χρηματιστηρίων Ενέργειας, των εφοπλιστών που πρωταγωνιστούν στην «ενεργειακή διαφοροποίηση». Είναι αυτά που επιβάλλουν επίσης εν έτη 2022, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα κ.α., μια αύξηση του πληθωρισμού που αγγίζει το 10%, εξαθλιωμένους μισθούς, μια τραγική κατάσταση στη Δημόσια Υγεία με δραστική μείωση δαπανών και προσλήψεων και ενώ η πανδημία συνεχίζει να θερίζει.

Την ίδια ώρα, η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εμπλουτίζει» συνεχώς με νέους αντεργατικούς νόμους, την επίθεση στο 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ κ.α. Επιλογές που απεργάστηκαν συστηματικά και διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, αφού στα πλαίσια της πολιτικής ΕΕ - κεφαλαίου κριτήριό τους έχουν για τους εργατικούς μισθούς, τις «αντοχές της οικονομίας» και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που δεσμεύονται να διατηρήσουν στο διηνεκές τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, αλλά και όλη την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν, προκειμένου να συγκρατούνται οι μισθοί στα σημερινά άθλια επίπεδα και ακόμα πιο κάτω πριν από 13 χρόνια.
Συνάδελφοι

Η 1η Μάη δείχνει το δρόμο. Η δύναμη είναι στα δικά μας χέρια, στον δικό μας αγώνα. Μόνο αυτός μπορεί να μας απαλλάξει από την βαρβαρότητα, αφού όπως έδειξε η ζωή, δεν υπάρχουν «σωτήρες» για τον εργαζόμενο λαό.
Όσο πρωτόγνωρες είναι αυτές οι συνθήκες, άλλο τόσο πρωτόγνωρη απάντηση μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ως οργανωμένο εργατικό κίνημα, κλιμακώνοντας την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς ως απάντηση στα ψίχουλα κοροϊδίας του1,66 ευρώ καθαρά τη μέρα, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ως απάντηση στην πολεμική κλιμάκωση και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο που μας βάζει στο στόμα του λύκου.
Για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό.
• Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
• Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
• Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
• Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
• Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
• Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
• Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
• Να σταματήσει εδώ και τώρα ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ, να κλείσουν οι βάσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,

Να μη λείψει κανείς από την Πρωτομαγιάτική απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο του Εργατικού Κέντρου την Κυριακή 1η Μάη, στις 10.30 το πρωί!

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 27/4/2022

Το Ν.Τ. Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250