Κάτσενα: Το κεφαλονίτικο πρόβατο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 11:00

Κάτσενα: Το κεφαλονίτικο πρόβατο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (COSMOS 96,5)

Ο πρόεδρος της Άσσου Χρήστος Κοκκόλης, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 στους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοΐζο και Σπυριδούλα Αναλυτή και μίλησε για ένα μοναδικό είδος προβάτου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ερίσου και λέγεται κάτσενα.

«Από ότι ξέρουμε από τους προγόνους μας και από ότι διαπιστώνουμε και οι ίδιοι, αυτό το Κεφαλονίτικο πρόβατο του οποίου η καταγωγή του είναι από την Ιθάκη , έχει την ιδιαιτερότητα να γεννιέται με κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα.

Μεγαλώνοντας, μένουν το πρόσωπο, τα πόδια και η κοιλιά του κόκκινα. Όταν το κουρέψεις, η ρίζα του μαλλιού του είναι πάλι κόκκινη. Είναι βουνίσια πρόβατα και λέγεται ότι υπάρχουν από την εποχή του Οδυσσέα. Είναι αρκετά παραγωγικά και μικρόσωμα.

Όλα τα Μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή, παλιότερα είχαν κοπάδια με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:  είχα κόκκινα πρόβατα και ένα μαύρο στίγμα σε κάποιο σημείο του σώματος τους.

 Όσα “κατάγονται” από τα πρόβατα των μοναστηριών ακόμα συνεχίζουν να βγάζουν αυτό το χαρακτηριστικό σημάδι.

Το πρόβατο αυτό λέγεται Κάτσενα και υπάρχει κάτι ανάλογο και στην Κάρυστο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Κεφαλονίτικο. Είναι μοναδικό στο είδος του.  Όλη η περιοχή έχει αυτά τα πρόβατα τώρα. Κάποιοι τα έχουν εντάξει σε επιδοτούμενα προγράμματα ως αυτόχθονα και προστατευμένα. Το 95% των προβάτων μου, είναι κόκκινα. Είναι εγκλιματισμένα στην περιοχή, μπορούνε να πάνε και σε βραχώδεις περιοχές σαν κατσίκια. Έχει δημιουργηθεί ένας Αγροτικός Σύλλογος που έχει ασχοληθεί με ιδιαίτερα θέματα. Μπορούμε να το προβάλουμε και αυτό και να το διαφημίσουμε».  

Ο πρόεδρος έφερε ως παράδειγμα τους κτηνοτρόφους της Σαρδηνίας, οι οποίοι προώθησαν  το γάλα των προβάτων τους, σε εταιρεία καλλυντικών ως συστατικό προϊόντων περιποίησης. Σχολίασε δε, ότι κάποιοι στην  Κεφαλονιά δεν βλέπουν μακριά. «Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση με τον Σύλλογο για την αναβάθμιση της περιοχής και μπορούμε να πετύχουμε και αγροτουρισμό, κάποιες οργανωμένες φάρμες τις οποίες να επισκέπτονται οι τουρίστες, όπως γίνεται σε άλλα μέρη, να συμμετέχουν στο άρμεγμα, στην παρασκευή του τυριού και νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε σφαιρικά, γιατί οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να βρίσκουμε λύσεις, να βγαίνουμε μπροστά, γιατί στο τέλος θα πάμε κάτω».

Ο κ. Κοκκόλης εξήρε την ποιότητα του κατσικίσιου γάλακτος της Κεφαλονιάς, το οποίο αξίζει να προωθηθεί αλλά χωρίς οργάνωση, όπως τόνισε, δεν θα γίνει κατορθωτό και  έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση όποιων ενδιαφέρονται για να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

provato kefaloniasprovato kefalonias 2provato kefalonias 3provato kefalonias 4provato kefalonias 5




00 inkefalonia general ad 300X250