O Μιχάλης Μοσχονάς στον COSMOS 96,5 για τα περιστατικά μαζικών θανατώσεων σε αδέσποτα ζώα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 15:59

O Μιχάλης Μοσχονάς στον COSMOS 96,5 για τα περιστατικά μαζικών θανατώσεων σε αδέσποτα ζώα

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τον Δημήτρη Αλοίζο και την Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο Πρόεδρος  του ΟΚΑΠ  και Πρόεδρος της Επιτροπής Αδέσποτων  Ζώων  Συντροφιάς  Αργοστολίου Μιχάλης Μοσχονάς για τα πρόσφατα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων  αδέσποτων και οικόσιτων ζώων συντροφιάς στην Κεφαλονιά .

« Είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει και δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσει να συμβαίνει. Έχουμε πολλά προβλήματα. Η κακοποίηση  και η δολοφονία των ζώων είναι ένα αντικείμενο το οποίο άπτεται της πολιτείας, της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας  και δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες. Έχουμε να κάνουμε με κάποιους ας τους πούμε ανθρώπους ,οι οποίοι θεωρούν ότι τα ζώα είναι αντικείμενα που τους ενοχλούν , δεν τα συμπαθούν και τους συμπεριφέρονται με μια εγκληματική συμπεριφορά. Γνωρίζουν την βαρύτητα του νόμου, αλλά επειδή καλύπτονται πίσω από την δυσκολία  του να εντοπιστούν , δρούν με τον τρόπο που δρούν. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος  ούτε τα συναισθήματα του άλλου, ούτε το κακό που προκαλούν.»

Ο κ. Μοσχονάς επανέλαβε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα με την μη στείρωση των ζώων  που έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των μικρών τους από τους ιδιοκτήτες τους και έκανε έκκληση προς τους ανθρώπους αυτούς και όχι σε όσους κακοποιούν η θανατώνουν ζώα γιατί εκ των πραγμάτων δεν συμμορφώνονται, να στειρώσουν τα ζώα τους, η να αναλάβουν τις ευθύνες για τα κουτάβια να τα δώσουν προς υιοθεσία η να τα κρατήσουν οι ίδιοι. «Ποιες Δομές, ποια πολιτεία, μπορεί να αντιμετωπίσει  αυτό το φαινόμενο; Τα νούμερα είναι ασύλληπτα  πανελλαδικά, είναι ανάγκη τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος με την εγκατάλειψη να το συνειδητοποιήσουν αυτοί οι άνθρωποι.»  Η εγκατάλειψη είναι δύο ειδών όπως ανέφερε, το ένα αφορά αυτούς που εγκαταλείπουν τα κουτάβια των ζώων τους  και το άλλο αυτούς που παίρνουν ένα ζώο και στην συνέχεια το εγκαταλείπουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. « Ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πολλά  από αυτά τα ζώα που εγκαταλείπουν πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα. Δεν περισυλλέγονται όλα τα ζώα, δεν υπάρχουν τόσοι φιλόζωοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις και εδώ έχουν σηκώσει τα χέρια.»

Δήλωσε ότι είναι πρόθυμοι οι της Επιτροπής Αδέσποτων  Ζώων  Συντροφιάς  Αργοστολίου  να βρεθούν με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις, να συζητήσουν μαζί τους , παρ όλο που θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν πρακτικές  και αποδοτικές λύσεις. Δήλωσε δε, ότι αυτή την συνάντηση θα την επιχειρήσει και ο ίδιος, με την ευχή να υπάρχουν προτάσεις που μπορούν πρακτικά έστω και να ανακουφίσουν αυτή την κατάσταση.

Σε σχέση με τον νέο Νόμο για τα δεσποζόμενα ζώα, τόνισε ότι μεταφέρει ευθύνες αλλά όχι και τα μέσα αντιμετώπισης του φαινομένου και διερωτήθει για το αν θα προμηθεύσει η πολιτεία σκάνερ για τον έλεγχο των ζώων που εισέρχονται στο νησί εάν τσιπαρισμένα , κάτι που υιοθετεί για να μην δύναται ο επισκέπτης να εγκαταλείψει το ζώο του φεύγοντας.

Ενημέρωσε ότι υπάρχουν προγράμματα του Δήμου για  αδέσποτα , όχι για δεσποζόμενα , όμως εάν κάποιος έχει πραγματικό πρόβλημα θα μπορούσε να έλθει σε επαφή με την υπηρεσία του Δήμου και θα βρισκόταν ο τρόπος για να στειρώσει το ζώο του και οι κτηνίατροι βοηθούν επίσης με όλους τους τρόπους.

Για το νέο καταφύγιο ο κ. Μοσχονάς ανέφερε  ότι θα είναι ένας σταθμός που θα μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα. Θα είναι μια βασική Δομή που πρέπει να υπάρχει , αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα εάν συνεχίσει να αυξάνει ο αριθμός των αδέσποτων  ζώων .

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών για αυτούς που βασανίζουν και θανατώνουν ζώα, αρκεί να συλληφθούν.  « Σ αυτό το σημείο ο νόμος έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και η εφαρμογή του επίσης και θα πρόσθετα και κάτι άλλο, που δεν το έχουμε στην Ελλάδα , θα πρέπει να μπει ως ποινή και η παροχή κοινωφελούς εργασίας , αλλά με εποπτεία για το ότι θα εκτελεστεί.»

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250