Μιχάλης Μοσχονάς στον COSMOS 96,5 : Οι πολίτες να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 16:53

Μιχάλης Μοσχονάς στον COSMOS 96,5 : Οι πολίτες να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα»,  φιλοξενήθηκε  ο Πρόεδρος  του ΟΚΑΠ  και Πρόεδρος της Επιτροπής Αδέσποτων  Ζώων  Συντροφιάς  Αργοστολίου Μιχάλης Μοσχονάς.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ήταν το σημείο αναφοράς των τοποθετήσεων του κ. Μιχάλη Μοσχονά.

«Είναι ευρύτερο το πρόβλημα , σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και για να λυθεί θα απαιτηθούν συντονισμένες προσπάθειες. Απευθύνομαι και στους πολίτες . Είναι άμεση ανάγκη να καταλάβουν λίγο το πρόβλημα των αδέσποτων και να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει, τσιπάρουμε τα οικόσιτα ζώα μας όλοι και επιπλέον τα στειρώνουμε. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις  το πρόβλημα των αδέσποτων δεν θα επιλυθεί. Επίσης ο άνθρωπος που παίρνει ζώο και το εγκαταλείπει στο δρόμο ,κατ  εμέ, θα έπρεπε κατ αρχήν να επιδοκιμάζετε από την κοινωνία, πέρα από μία αυστηρή μεταχείριση του από το νόμο. Τα αδέσποτα ζώα γεννιούνται επειδή ο ιδιοκτήτης τους δεν τα έχει στειρώσει και μετά παίρνει τα κουτάβια και τα αφήνει σε κάδους, σε πόρτες η εγκαταλελειμμένες περιοχές , μετακυλώντας το πρόβλημα του στους άλλους. Μιλάμε για ένα πρόβλημα που έχει πρωτογενή αιτία την ανεύθυνη συμπεριφορά μας.» 

Ο κ. Μοσχονάς Τόνισε πρώτα την ευθύνη του πολίτη δημότη και στην συνέχεια την ευθύνη του Δήμου και της πολιτείας γιατί όπως τόνισε ο δήμος και η Πολιτεία εν γένει, θα έρθει να επιλύσει ένα πρόβλημα που δεν δημιουργείται από τα λίγα αδέσποτα που κυκλοφορούν σε επίπεδο σκυλιών, αλλά από αυτά που εγκαταλείπει ο καθένας. «Ότι και να φτιάξει ο Δήμος , αυτή τη στιγμή οι δομές του είναι χαμηλές, δεν μπορεί όχι μόνο ο Δήμος Αργοστολίου, ο οποιοσδήποτε Δήμος,  να ανταποκριθεί σ αυτό το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τις ευθύνες μας. Κάνω έκκληση  ότι πρέπει να επιδείξουμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα.»   

Για τα φαινόμενα κακοποίησης των ζώων , ανέφερε ότι πρέπει να παταχθούν από την  Πολιτεία ποινικά.

Αναφέρθηκε στα φιλοζωικά Σωματεία τα οποία προσφέρουν πάρα πολλά και ζήτησε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αδέσποτων  Ζώων  Συντροφιάς  Αργοστολίου να τα ενισχύουν οι δημότες, κάτι που ήδη γίνεται, γιατί αυτά αναλαμβάνουν κυριολεκτικά το ζήτημα των αδέσποτων. Διασώζουν, περιθάλπουν, όμως επανέλαβε ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του.

Όσον αφορά τον Δήμο Αργοστολίου, ενημέρωσε ότι δεν έχει κάποια δομή οργανωμένη φιλοξενίας αδέσποτων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε ανατεθεί  η φροντίδα τους στο καταφύγιο των ζώων ΑΡΚ. Το καταφύγιο σήμερα είναι στη φάση της αδειοδότησης του για να κατασκευαστεί και όπως ανέφερε πρέπει να υπάρξει μαζί και Δημοτικό κτηνιατρείο. «Όταν ολοκληρωθεί και εφόσον ολοκληρωθεί  αυτό το έργο και πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν δεν καταπολεμηθεί η εγκατάλειψη των ζώων. Το ΑΡΚ  συγκέντρωνε τα ζώα και η Κεφαλονιά τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε μεγάλο πρόβλημα. Δημιουργήθηκε πρόβλημα που διεκόπη η λειτουργία του λόγω του ότι δεν ήταν αδειοδοτημένο. Αυτή τη στιγμή περιθάλπει τα αδέσποτα που υπήρχαν έως τη στιγμή που έκλεισε, αλλά δεν μπορεί να φιλοξενήσει καινούργια.» 

Παρατήρησε ότι χρειάζεται από την πλευρά της πολιτείας μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση προκειμένου οι Δήμοι και ο Δήμος Αργοστολίου ,να έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν κάποιες υπηρεσίες. Να έχουν μεγαλύτερες χρηματικές δυνατότητες για στειρώσεις, για περισυλλογή, αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν διαθέτει αυτοκίνητο περισυλλογής, δεν υπάρχει το καταφύγιο και  διαθέτει μια πολύ μικρή υπηρεσία με 2 άτομα. Η Πολιτεία μετακύλησε όπως τόνισε την ευθύνη στο Δήμο, χωρίς όμως να προβλέψει το αντίστοιχο ποσό που έχει ανάγκη προκειμένου να ανταπεξέλθει. ‘Μπορεί να υπάρχουν κάποια προγράμματα όπως το «Φιλόδημος» που ενταχθήκαμε για το καταφύγιο, όμως ως προς την καθημερινότητα  την ευθύνη την έχει ο Δήμος. Ποιο κονδύλι δίνει γι αυτό;»

 Κλείνοντας ο κ. Μοσχονάς , πέρασε τα εξής μηνύματα:

Να αγαπάμε τα ζώα, να προσπαθούμε ατομικά με συνδρομή στο Φιλοζωικό σωματείο, να υιοθετήσουμε  ένα αδέσποτο,  να μην δημιουργήσουμε περισσότερα αδέσποτα, να στειρώσουμε τα ζώα μας.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




00 inkefalonia general ad 300X250