Ο Πρόεδρος του Χαροκόπειου Κώστας Στάβερης στον COSMOS 96,5 για την μετατροπή του Καφενείου της Καμπάνας σε χώρο Πολιτισμού

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 12:20

Ο Πρόεδρος του Χαροκόπειου Κώστας Στάβερης στον COSMOS 96,5 για την μετατροπή του Καφενείου της Καμπάνας σε χώρο Πολιτισμού

Στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Χαροκόπειου Εργαστηρίου Κώστας Στάβερης, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, για παραχώρηση του καφενείου της Καμπάνας», στο Εργαστήριο.

Ικανοποίηση από την εξέλιξη

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη, γιατί με το Χαροκόπειο κάνουμε μεγάλο αγώνα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να έχουμε κάτι στο κέντρο της πόλης. Το Εργαστήριο κάνει μια πολύ αξιόλογη παραγωγή πολιτιστικών αγαθών – κεντήματα, όμως επειδή είναι σε απομακρυσμένο σχετικά σημείο, αυτό αποτελεί πρόβλημα και δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε, κυρίως σε ξένους ανθρώπους που θα ενδιαφερόντουσαν. Όταν θα είναι στην μέση της πόλης, καταλαβαίνετε πόσο καλό θα είναι για εμάς».

Η ιστορία της Καμπάνας

«Το ρολόι της Καμπάνας είναι ένα εμβληματικό κτίριο. Είναι το μόνο όχι αναστηλωμένο, αλλά ξανά χτισμένο ολόιδιο, όπως ήταν πριν τον σεισμό και στην ίδια ακριβώς θέση. Είναι ένα αντίγραφο του 18ου αιώνα, εμβληματικό. Ήταν το ρολόι της πόλης, από εκεί παίρνανε το σήμα για κάθε γεγονός με το χτύπημα της καμπάνας. Την καμπάνα την χτυπούσαν για να βγει και το λεγόμενο προκλάμο, δηλαδή μια ανακοίνωση. Εκεί – στο κάτω μέρος της πλατείας - ήταν και το Βενετσιάνικο Διοικητήριο. Εκεί συνεδρίαζε και το Συμβούλιο των Ευγενών, στον εξωτερικό χώρο γιατί δεν υπήρχε κάποιος μεγάλος χώρος για να συνεδριάσουν και μάλιστα τα άλλα νησιά μας κορόιδευαν, ότι δεν είχαμε ένα χώρο για να συνεδριάσουν».

Πως θα διαμορφωθεί ο νέος χώρος

«Ο χώρος για εμάς είναι αρκετός, γιατί ουσιαστικά εκεί θα στεγάζεται ένα πωλητήριο του Χαροκόπειου. Υπάρχουν πάνω και 2 μικροί χώροι, περίπου 25 τ.μ. ο καθένας. Σκεφτήκαμε σε αυτούς να κάνουμε κάτι και όσοι περνούν από έξω να μπαίνουν μέσα και εκτός από το Χαροκόπειο, να μπορούν να πληροφορηθούν πως ήταν το κεντρικό τμήμα του Αργοστολίου τον 18ο, τον 19ο και τον 20ο αιώνα μέχρι το 1953. Θα υπάρχουν φωτογραφίες με πληροφορίες, με πλούσιες λεζάντες. Αυτά στον ένα χώρο. Στον άλλο θα υπάρχει μια έκθεση με τα εμβλήματα της Κεφαλονιάς από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας. Αυτά θα μείνουν για πάντα εκεί και βεβαίως είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε ως αντίδωρο, ως μια ευχαριστία στον Δήμο που μας παραχωρεί τον χώρο».

«Το Χαροκόπειο και στο παρελθόν είχε υλοποιήσει προγράμματα για ΑμεΑ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Προτιθέμεθα να γίνει ξανά αυτό και  η κα Στάμω Σκλαβουνάκη είναι υπεύθυνη αυτών των εργαστηρίων και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με αυτά τα θέματα».

Το εργαστήριο θα μείνει στον χώρο που ήδη στεγάζεται

«Ο χώρος που βρίσκεται τώρα το Χαροκόπειο δεν αλλάζει. Παραμένει ως έχει. Δηλαδή και τα εργαστήρια και ο μουσειακός χώρος χειροτεχνημάτων των περασμένων αιώνων. Υπάρχει μια πολύ σημαντική συλλογή κεντημάτων που ίσως να είναι και από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σε ένα χώρο του Χαροκόπειου, φτιάχνουμε έναν εκθεσιακό χώρο μόνο για την οικογένεια του δωρητή, του Χαροκόπου με ότι έχει απομείνει. Επίσης είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πλέον υπάρχει συνεργασία – βάση ενός μνημονίου που υπογράφτηκε – με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Προχωρούμε με καλά βήματα».

Θα μπορούσε να λειτουργήσει ξανά ως καφενείο η Καμπάνα;

«Αναφορικά με όσους αντιδρούν και διατείνονται ότι η Καμπάνα θα έπρεπε  να λειτουργήσει πάλι ως καφενείο κλπ, θα σας απαντήσω ως Κώστα Στάβερης. Αν θυμάμαι καλά, η λειτουργεία του καταστήματος που υπήρχε εκεί κάποια στιγμή έγινε προβληματική για λόγους που έχουν αναφερθεί. Επίσης έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τότε το καφενείο ήταν μόνο του στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στις απέναντι γωνίες υπάρχουν καφετέριες και πλέον ο χώρος δεν ενδείκνυται για μια επιπλέον. Βέβαια, για τα άτομα με αναπηρία πρέπει πάντα να προβληματιζόμαστε για  την απασχόληση τους και να ξέρετε το Χαροκόπειο θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και να μπορούν να απασχολούνται. Ακόμα και στις εκθέσεις που θα υπάρχουν θα μπορούν να εναλλάσσονται κάποια ΑμέΑ και το καλοκαίρι ακόμα περισσότερες ώρες. Επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκε ότι με τα ίδια άτομα θα επαναλειτουργήσει και το κυλικείο του θεάτρου. Όταν υπάρχει καλή διάθεση μπορούν να βρεθούν και λύσεις».




00 inkefalonia general ad 300X250