Απολογισμός δράσεων του ΚΑΠΗ Αργοστολίου για το 2021 (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 13:58

Απολογισμός δράσεων του ΚΑΠΗ Αργοστολίου για το 2021 (εικόνες)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  (Ο.Κ.Α.Π.)

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ  ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ  ΕΤΟΥΣ 2021

            Το Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων  είναι αρμόδιο για την αποτελεσματική  λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων  (ΚΑΠΗ)  Κεφαλληνίας, του ΚΗΦΗ, καθώς και για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων φροντίδας ατόμων της 3ης ηλικίας. Μεριμνά  για την υποστήριξη των ατόμων της 3ης ηλικίας ώστε να παραμείνουν, αυτόνομα, ενεργά και ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών , ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους.

Α. ΚΑΠΗ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου 2021  είχε ανασταλεί η λειτουργία των ΚΑΠΗ με απόφαση της Κυβέρνησης και δεν μπορούσε να γίνει καμία εκδήλωση. Παρά την αναστολή λειτουργίας των μονάδων μας, λόγω της πανδημίας με το COVID -19, προσπαθήσαμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων μας, να είμαστε κοντά τους, ώστε να μην αισθάνονται μόνοι και να τους εξυπηρετήσουμε σε κάθε ανάγκη τους.  Με την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκαν κάποιες δράσεις τηρώντας πάντα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα:

  1. Δραστηριότητες Κοινωνικής υπηρεσίας
  • Πραγματοποιήθηκαν 60 επισκέψεις κατ΄οίκον για κοινωνική εργασία με άτομα και οικογένεια.
  • Υπήρχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες από το προσωπικό των ΚΑΠΗ σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κυρίως με τα μοναχικά μέλη μας, προκειμένου να καλυφθούν τα αιτήματά τους.
  • Διενεργήθηκαν 27 κοινωνικές έρευνες σχετικά με την εισαγωγή ηλικιωμένων στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων στα πλαίσια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Πραγματοποίηση διαδικασίας εγγραφής νέων μελών, έκδοση νέας κάρτας και ανανεώσεων μελών μας.
  • Τήρηση και ενημέρωση ηλεκτρονικού και χειρόγραφου αρχείου μελών των ΚΑΠΗ.
  • Στις 7-10-2021 με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο χώρο του.
  • Στις 25-10-2021 πραγματοποιήθηκε μετακίνηση μικρού αριθμού μελών του ΚΑΠΗ στα Φαρακλάτα, στο Ναό της Ευαγγελίστριας για τον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου.
  • Στα πλαίσια των συγκεντρώσεων των μελών του ΚΑΠΗ έγιναν δύο  συναντήσεις με ολιγομελείς ομάδες μελών,  με σκοπό την κοινωνική επαφή  μεταξύ τους.  Οι   συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν   την 1η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2021 και  τους προσφέρθηκε ένα κέρασμα στο χώρο του ΚΑΠΗ Αργοστολίου.
  • Με αφορμή την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ», κάποια μέλη του ΚΑΠΗ και η Κοινωνική Λειτουργός του  παρακολούθησαν τις διήμερες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου και  η Ένωση για την Προστασία της Ισότητας και των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία  «ΥΠΕΡΙΩΝ» στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2021.
  • Στις 9-12-2021 έγινε μετακίνηση επίσης μικρού αριθμού μελών του ΚΑΠΗ στη Λακύθρα στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας για την ομώνυμη γιορτή. Στη συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα στα μέλη του ΚΑΠΗ από την κ. Άννα Ζαπάντη με την ευκαιρία της ονομαστικής της εορτής.
  • Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ στο χώρο του ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκαν διαγνωστικά τεστ για COVID-19, σε μέλη μας και στο προσωπικό .
  • Στις 18-12-2021 ομάδα από μέλη του ΚΑΠΗ, παρακολούθησαν τον Εσπερινό στη Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Στη συνέχεια τους προσφέρθηκε ένα γεύμα σε ψητοπωλείο της περιοχής.
  • Συνεχίστηκε και το έτος 2021 η παρασκευή ( 107) γευμάτων στους Παιδικούς σταθμούς  της υπηρεσίας μας, σε άτομα, που το έχουν ανάγκη και σε συνεργασία με τα Προγράμματα « Βοήθεια στο σπίτι» των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου πραγματοποιήθηκε η διανομή τους.
  1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ

Η Οικογενειακή Βοηθός εκτός από την καθαριότητα των χώρων του ΚΑΠΗ,  βοήθησε στην διανομή του φαγητού που έφερνε το Πρόγραμμα  «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» για να το παίρνουν κάποιοι δικαιούχοι δωρεάν γευμάτων.

  1. Παροχή ιατρικών υπηρεσιών:

Παροχή ιατρικών υπηρεσιών και συνταγογράφησης μελών των ΚΑΠΗ  από ιατρό Παθολόγο. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν 251 μέλη μας και συνταγογραφήθηκαν  80 συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις.

  1. Συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ

Το έτος 2021 το Τμήμα 3η ηλικίας  σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό  Παροχής  Υπηρεσιών Υγείας, το Τμήμα Πρόνοιας Δήμου Αργοστολίου, το Δήμο Ληξουρίου και Σάμης   διεκπεραίωσε 65    εισαγωγές  στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων ( Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, Οίκος Ευγηρίας, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου). Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Δήμου Αργοστολίου   για την προστασία των αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, τα ΚΑΠΗ Αργοστολίου και Λειβαθούς ήταν διαθέσιμα για να φιλοξενούσαν άτομα, που είχαν ανάγκη στέγασης. 

            Τέλος, το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας 3ης Ηλικίας & Ευπαθών Ομάδων συνεργάστηκε και υποστηρίχτηκε για την υλοποίηση των ανωτέρω  δράσεων  του,  με το Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Κ.Α.Π. ,  τις κοινωνικές υπηρεσίες των επιμέρους δομών και το σύνολο του προσωπικού του, με στόχο  την καλύτερη εξυπηρέτηση των προστατευόμενων μελών μας. Επίσης, το Τμήμα μας συνεργάστηκε  με την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, Σάμης και Ληξουρίου  και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για την παροχή πλήρους υποστήριξης στους ωφελούμενους και στις οικογένειές τους, και την παραπομπή όπου απαιτήθηκε. Ο απολογισμός του ΚΗΦΗ, που έχει έδρα στα Αντυπάτα Πυλάρου πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε ξεχωριστά.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΣ

kapi2kapi3kapi31


Ετικέτες: