Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τα οξυμμένα προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Αργοστολίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 22:29

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τα οξυμμένα προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Αργοστολίου

Το ΕΠΑΛ Αργοστολίου αντιμετωπίζει μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα που δυσχεραίνουν δραματικά τη λειτουργία του και βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το συγκεκριμένο σχολείο που άρχισε να λειτουργεί προ 30ετίας, εγκαταστάθηκε προσωρινά χωρίς τον στοιχειώδη σχεδιασμό και όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα σύγχρονο και οργανωμένο σχολείο, σε τρία προκατασκευασμένα κτιριακά συγκροτήματα (αίθουσες isobox). Αυτά τοποθετήθηκαν στο οικόπεδο της μαθητικής εστίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) στην περιοχή «Λάσση» του Δήμου Αργοστολίου.

Στη συνέχεια, το 2002, προκειμένου να καλυφτούν οι οξυμένες ανάγκες σε επιπλέον κτίρια, στο σχολείο εγκαταστάθηκε ένα ακόμη προκατασκευασμένο διώροφο κτίριο βαρέως τύπου (αίθουσες isobox) το οποίο δεν διαθέτει μελέτη πυρασφάλειας.

Σήμερα και μετά τις παραπάνω σταδιακές προσθήκες που έγιναν, υπάρχουν σημαντικές κτιριακές ελλείψεις και συγκεκριμένα, μια αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, υπαίθριοι αθλητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, σύγχρονο εργαστήριο οικονομίας, που είναι τομέας αιχμής για το σχολείο, αίθουσες διδασκαλίας αφού ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να είναι ανεπαρκής.

Παράλληλα και σαν να μην έφθαναν οι παραπάνω ελλείψεις και τα προβλήματα, στο ίδιο σχολικό συγκρότημα φιλοξενείται από το 2014 (μετά τη μετεγκατάστασή του λόγω των καταστρεπτικών σεισμών) τις απογευματινές ώρες το Δημόσιο ΙΕΚ. Φιλοξενείται επίσης και το Κ.Ε.Κ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.), όπως προβλέφθηκε από την από 6/11/2014 σύμβαση μεταξύ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και ΠΙΝ, αλλά και σύμφωνα με την υπ.αρ.1938/89/08.05.2014 απόφαση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Τέλος στον συγκεκριμένο προαύλιο χώρο βρίσκεται και το παλαιό εγκαταλειμμένο κτίριο της Μαθητικής Εστίας που εγκυμονεί, εκτός των άλλων, μεγάλους κινδύνους για ατύχημα.

Ιδιαίτερο και ξεχωριστό πρόβλημα αποτελεί επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αφού περιστοιχίζεται από δάσος, (βρίσκεται σε οικόπεδο με εμβαδό 7.959,89 τ.μ. με ΚΑΕΚ   250092401003), που είναι ακαθάριστο και παρατημένο στη μοίρα του, ενώ όπως προαναφέρθηκε και το διώροφο κτίριό του, δεν διαθέτει μελέτη πυροπροστασίας.

Ένα ακόμη από τα σοβαρά προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου, που άπτεται της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, είναι και η μοναδική έξοδος-είσοδος που διαθέτει η οποία βγάζει άμεσα οχήματα και πεζούς σε αφύλακτο περιφερειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (δρόμος από και προς το αεροδρόμιο), χωρίς καμιά ιδιαίτερη σήμανση, εκθέτοντας καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μεγάλο κίνδυνο. Ας σημειωθεί επίσης, ότι στο σημείο αυτό, δεν υπάρχει στεγασμένη στάση για τους μαθητές που σχεδόν στο σύνολό τους μεταφέρονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους με λεωφορεία, επειδή όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι, απαγορεύεται από το σχέδιο της περιοχής, επειδή είναι τουριστική.

Με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα, με βάση ότι κάθε χρόνο οι ανάγκες του σχολείου πολλαπλασιάζονται (τουλάχιστον την τελευταία τριετία ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου έχει αυξηθεί κατά 30%, περίπου έφθασε τους 170 μαθητές), αλλά και με βάση ότι η διεύθυνση του σχολείου έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο παρέμβασης προς τους υπευθύνους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να μελετηθούν και να κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες κτιριακές και άλλες υποδομές που λείπουν από το ΕΠΑΛ Αργοστολίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες (αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, υπαίθριοι αθλητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, σύγχρονο εργαστήριο οικονομίας, να εξωραϊστεί ο περιβάλλον χώρος κ.α.).
  • Να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να αποδοθεί ο χώρος αποκλειστικά στο σχολείο και να απομακρυνθούν οι μη σχολικές δραστηριότητες από το χώρο του σχολείου ΚΕΚ- Δ.ΙΕΚ. Να επισκευαστεί η Μαθητική Εστία.
  • Να υπάρξουν ολοκληρωμένες μελέτες στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας του κτιρίου καθώς και ολοκληρωμένη μελέτη αντιπυρικής προστασίας του δάσους που το περιβάλλει. Οι μελέτες και τα απαραίτητα έργα να γίνουν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνουν άμεσες επιδιορθώσεις φθορών και ζημιών στις εγκαταστάσεις του (σκεπή, κ.α.)
  • Να διευθετηθεί η ασφάλεια πρόσβασης από και προς στο σχολείο με δημιουργία δεύτερης εισόδου, με εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας, με σήμανση και άλλα μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης ύστερα από σχετική μελέτη.
  • Να γίνει περίφραξη, εξωραϊσμός και αξιοποίηση του Δάσους από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250