Τσελέντης στον COSMOS 96,5: Γιατί λέει ΟΧΙ σε Πανεπιστήμιο σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:43

Τσελέντης στον COSMOS 96,5:  Γιατί λέει ΟΧΙ σε Πανεπιστήμιο σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

O καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 4,8 ρίχτερ και εξήγησε αν υπάρχει ανησυχία για το συγκεκριμένο ρήγμα από το οποίο προήλθε η δόνηση.

Για τον σεισμό της Παρασκευής (19-11-2021)

«Στην Κεφαλονιά, εγώ αναφορικά με τους σεισμούς δεν ανησυχούσα ποτέ γιατί είναι ένα πάρα πολύ καλά θωρακισμένο νησί, που μακάρι να ήταν όλη η Ελλάδα έτσι. Ο σεισμός αυτός έγινε στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 2014. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 4,8 είναι ένας πάρα πολύ καθυστερημένος μετασεισμός. Είχαμε 32 μικρούς μετασεισμούς μετά την Παρασκευή. Στην Κεφαλονιά έχουμε βάλει πάρα πολλά όργανα και παρατηρούμε τα πάντα. Η ακολουθία σταμάτησε και το φαινόμενο μάλλον έχει ολοκληρωθεί. Αυτό το ρήγμα πάντως δεν έχει καμία σχέση με αυτό στο Αρκαλοχώρι. Το δικό μας ξεκινά από τα δυτικά της Παλικής, περνά από το ακρωτήρι του Αθέρα και φτάνει δυτικά της Λευκάδας. Δραστηριοποιείται κατά καιρούς και το παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Το ρήγμα αυτό έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το 2014. Το νησί της Κεφαλονιάς είναι στην γειτονιά του εγκέλαδου και κοιτάμε διάφορα σημεία του νησιού, τα οποία δεν είναι καλά δομημένα».

«Στο νησί έχουμε βάλει πάρα πολλά όργανα και μάλιστα τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα με την Περιφέρεια, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί, όπου θα δώσουμε βάση στα θαλάσσια ρήγματα και ετοιμάζουμε ένα ακόμα πρόγραμμα με σκοπό να εστιάσουμε στα Δημόσια κτίρια. Να τα δούμε, να τα διεγείρουμε μέσω υπολογιστή και να τα αξιολογήσουμε. Ως Κεφαλονίτης και ως διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου προσπαθώ να εκμεταλλευτώ αυτό τον χώρο για την παραγωγή νέας γνώσης και να βάλω και κάποιους “σπόρους” για το μέλλον».

Για Πανεπιστήμιο Σεισμολογίας στην Κεφαλονιά

«Δεν είμαι αιθεροβάμων. Το να γίνει Πανεπιστήμιο στην Κεφαλονιά, αποκλείεται. Αυτή η νοοτροπία “Κάθε νησί και Πανεπιστήμιο” πρέπει να σταματήσει. Τι έχω σκοπό όμως να κάνω; Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μπορεί να κάνει ένα παράρτημα. Ήδη έχουμε τον Εύδοξο, τον οποίο έχουν διαλύσει, γιατί κάποιος έδωσε την εντολή να μπαίνουν τα ζώα μέσα και έχει μετατραπεί σε μαντρί. Το πρώτο λοιπόν θα είναι να κλειστεί αυτός ο χώρος και δεύτερον να ενεργοποιηθεί ξανά. Στα πλαίσια αυτού, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα παράρτημα, το οποίο θα ασχολείται με τους σεισμούς και θα μπορούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο να έρχονται και να κάνουν έρευνες. Άλλωστε, αν γίνει Πανεπιστήμιο ποιος θα έρθει να το στελεχώσει. Γι΄ αυτό μιλάω για παράρτημα, το οποίο θα μπορούσε να είναι για μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κυνηγήσουμε και όχι Πανεπιστήμια και άλλα…».




00 inkefalonia general ad 300X250