Κεφαλονιά - Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: «Είμαστε σε εγρήγορση για τα κρούσματα» - Τι είπε για συγχωνεύσεις τμημάτων, κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 21:56

Κεφαλονιά - Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: «Είμαστε σε εγρήγορση για τα κρούσματα» - Τι είπε για συγχωνεύσεις τμημάτων, κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

lide

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή ,μίλησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Δημήτρης Μαρκάτος για τα κρούσματα covid-19 που έχουν εντοπιστεί στην μαθητική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας και για κάποια κενά που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες.

Ο κ.Μαρκάτος αποτύπωσε την κατάσταση ως εξής:

“Υπάρχει θέμα, έχουμε κρούσματα, η χθεσινή μέρα(3 Νοεμβρίου) ήταν λίγο ανησυχητική με αυξημένα κρούσματα κυρίως στην περιοχή της Παλικής,5 από το ΓΕΛ Ληξουρίου, ένα από το ΕΠΑΛ και προϋπήρχαν και κάποια άλλα από τις προηγούμενες μέρες και σήμερα έχουμε κάποιες μεταβολές.

Αυτό που μπορώ να δώσω αυτή τη στιγμή είναι η εικόνα που παρουσίαζε σε ημερήσια βάση αρχής γενομένης από 25 Οκτωβρίου που έχω στοιχεία η Κεφαλονιά και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου είχαμε ένα κρούσμα στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, είχαμε 2 κρούσματα στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου1 εκπαιδευτικός και 1 μαθητής.

Την Τρίτη στις 26 Οκτωβρίου δεν είχαμε ευτυχώς κανένα κρούσμα.

Την Τετάρτη στις 27 Οκτωβρίου είχαμε 1 κρούσμα στο 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου, απο ένα μαθητή.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου δεν είχαμε αναφορά λόγω επετείου, Παρασκευή 29 δεν είχαμε κανένα κρούσμα.

Την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου δεν είχαμε κανένα κρούσμα, την Τρίτη όμως αρχίζουμε να εμφανίζουμε κρούσματα,4 κρούσματα συνολικά,1 στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου,1 στο Γυμνάσιο Ληξουρίου,1 στο Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης και 1 στο ΓΕΛ Κεραμειών.

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου είχαμε 8 κρούσματα,5 στο ΓΕΛ Ληξουρίου,1 στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων,1 στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Αργοστόλι και 1 στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Η σημερινή μας εικόνα είναι κατά τι μικρότερη απο την χθεσινή, μέχρι στιγμής έχουμε 6.Έχουν μεταβεί σε κάποιες περιοχές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσουν rapid test, οπότε στην εξέλιξη της διαδικασίας μπορεί να προκύψουν κι άλλα. Ευχόμαστε να μην υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε . Από τα έξι σημερινά κρούσματα είναι 1 στο ΕΠΑΛ της Ιθάκης,1 στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου,3 στο ΓΕΛ Ληξουρίου και 1 στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου.”

Στην ερώτηση αν η αυξητική αυτή τάση ανησυχεί την Δευτεροβάθμια, ο κ. Μαρκάτος επεσήμανε πως είναι εκ των ουκ άνευ η ανησυχία βάσει του συσχετισμού και της ακολουθίας του πως γίνεται και εξελίσσεται .Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει αναφορά για βαριά περιστατικά.

Τόνισε ότι τα σχολεία είναι σε εγρήγορση, τηρούνται κάθε φορά που διαπιστώνεται το κάθε κρούσμα τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία και τα πρωτόκολλα, μένουν τα παιδιά σε καραντίνα, ενημερώνονται οι υπόλοιποι μαθητές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές και λαμβάνονται όλα τα μέτρα που απαιτούνται για το χειρισμό της κατάστασης. Επίσης απέχουμε πάρα πολύ όπως είπε απο το ενδεχόμενο να κλείσει τμήμα.

Για τα κενά και τις συγχωνεύσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα νησιά μας ο κ. Μαρκάτος ανέφερε:

“Για το θέμα των συγχωνεύσεων, είναι γεγονός ότι υπήρξε μια προτροπή απο το Υπουργείο να επανεξετάσουμε τη διαδικασία εξορθολογισμού της κατανομής των τμημάτων του μαθητικού πληθυσμού σε τμήματα σε σχολεία.

Εμείς εδώ στην Κεφαλονιά ,οφείλω να ομολογήσω και το λέω αυτό χωρίς διάθεση έπαρσης, αυτό το θέμα το αντιμετωπίζουμε χρόνια με αυξημένη ευαισθησία. Δεν είναι τωρινό.

Στην Κεφαλονιά λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, τις χιλιομετρικές αποστάσεις των σχολείων, την συγκέντρωση του μαθητικού πληθυσμού, την κατάσταση των κτηριακών υποδομών ,πάντοτε εφαρμόζαμε μία τακτική που είχαμε έναν αριθμό μαθητών ανά τμήμα, σύγχρονα παιδαγωγικό και απαιτούμενο απο την εποχή.

Το όριο σε κάθε τάξη είναι τα 25 και τα 27 παιδιά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχολείο στην Κεφαλονιά που να δουλεύει σ αυτά τα νούμερα. Τ ο πιο πολυπληθές τμήμα που θα μπορούσαμε να δούμε είναι της τάξης του 21-22 παιδιά. Στα πλαίσια αυτά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εμείς δεν πραγματοποιήσαμε καμία συγχώνευση. Άρα δεν υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων για τα σχολεία στην Κεφαλονιά. Υπήρξε μόνο μία συγχώνευση που κατά την δική μου άποψη δεν είναι, στο 1ο Λύκειο σε κάποια τάξη,που σε σύνολο 52 μαθητών υπήρχε αρχική ταξινόμηση της τάξης σε 4 τμήματα, δηλαδή 13 άτομα ανά τμήμα.εκεί υπήρξε μία συγχώνευση και αντί για τα 4 πήγαμε στα 3τμήματα.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη Γενική Παιδεία έχουμε 12 κενά.

Στις βασικές ειδικότητες έχουμε περίπου 4 με 5.Έχουμε αυτή την εικόνα διότι σε κάθε φάση διορισμών αναπληρωτών, έχουμε και τα φαινόμενα κάποιοι απο τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται να μην αποδέχονται τον διορισμό τους, με αποτέλεσμα να μετακυλύεται ένα κενό απο φάση σε φάση και να φαίνεται μεταφερόμενο. Σήμερα ολοκληρώσαμε και δίνουμε την εικόνα αυτή στο Υπουργείο και μέχρι τις 8 του Νοέμβρη, θα έχουμε τις προσλήψεις που αναμένουμε και μείς να καλύψουμε τα κενά μας. Υπάρχουν βέβαια και οι αστάθμητοι παράγοντες που δημιουργούν κενά, ασθένειες κ.λ.π.

Υπάρχει τέλος παρότρυνση απο εμάς στις σχολικές μονάδες, όπου υπάρχουν κενά που επηρεάζουν μαθήματα βαρύτητας, η μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, να δίνεται προτεραιότητα να καλύπτονται αυτά τα μαθήματα απο τους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες με διάφορους τρόπους για να μην μένουν τα παιδιά ακάλυπτα.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/markatos-892?si=4825523cb19e40a685f384f833c6236a}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250