3 μερίδες ψάρι την βδομάδα καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 10:17

3 μερίδες ψάρι την βδομάδα καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου

Η ευεργετική δράση οφείλεται στα λιπαρά οξέα

Το ψάρι είναι μια απαραίτητη τροφή για την υγεία του οργανισμού μας. Μια νέα έρευνα όμως, αναδεικνύει μια ακόμα ωφέλιμη ιδιότητα από την κατανάλωσή του.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων. Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από τότε που διεξήχθη η έρευνα.

Βρέθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 63,49 γραμμάρια. Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γραμμάρια λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική δράση των ψαριών οφείλεται στα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.

Η δρ. Άννα Ντίαζ Φοντ, επικεφαλής έρευνας, εξήγησε ότι «ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων».

in2life.gr