Αβοκάντο: Ένα ακόμα διατροφικό trend ή η απόλυτη υπερτροφή;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 12:03

Αβοκάντο: Ένα ακόμα διατροφικό trend ή η απόλυτη υπερτροφή;

H διατροφολόγος Ζωή Σαμαρά αναλύει τη διατροφική αξία του φρούτου που ήθελε να γίνει λαχανικό.

Τα τελευταία χρόνια ένα ξεχασμένο φρούτο έχει μπει δυναμικά στα σπίτια μας και έχει γεμίσει με φωτογραφίες του το Instagram. Ο λόγος για το αβοκάντο. Γιατί όμως έχει γίνει τόσο της μόδας; Είναι μόνο λόγω του ότι «γράφει» καλά στις φωτογραφίες ή είναι όντως ένα superfruit;

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο σε αντίθεση με όλα τα άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι πλούσιο σε λιπαρά. Ωστόσο, τα λιπαρά του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα, δηλαδή καλά λιπαρά οξέα τα οποία φαίνεται πως δρουν καρδιοπροστατευτικά όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα. Η καρδιοπροστατευτική δράση τους συμβαίνει μέσω της μείωσης της ολικής, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

> Ένα μέτριο αβοκάντο ζυγίζει 120-140 γραμμάρια και έχει 140-160 θερμίδες.

> Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μία αντιοξειδωτική βιταμίνη που τη βρίσκουμε στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.

> Είναι εξαιρετικά υψηλό σε κάλιο. Το κάλιο είναι το «αντίπαλο» μικροθρεπτικό συστατικό του νατρίου. Το κάλιο λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: ακόμα μία θετική επίδραση του αβοκάντο στην καρδιά.

> Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο συστατικό για την ορθή κυτταρική λειτουργία. Το φυλλικό οξύ είναι μία πολύ σημαντική βιταμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

> Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης αυξάνουν τον βαθμό κορεσμού του, καθιστώντας το αβοκάντο ένα «χορταστικό» φρούτο.

> Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως συμβάλλουν και στην καλύτερη υγεία των ματιών.

Πώς να το καταναλώσω;
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εντάξεις το αβοκάντο στη διατροφή σου. Εδώ σου προτείνω κάποιους ενδεικτικούς:

> Στη σαλάτα αντί για το ελαιόλαδο

> Σαν εναλλακτικό άλειμμα στο ψωμί σου ή στις φρυγανιές σου αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο

> Στη γνωστή μεξικάνικη sauce guacamole

> Αντί για τη μαγιονέζα σε σάντουιτς

> Σε smoothies

Και αν σου αρέσει σκέτο, μπορείς να το καταναλώσεις μόνο του σαν σνακ

Το αβοκάντο, λοιπόν, είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που διαφέρει από τα άλλα φρούτα ως προς τη σύστασή του. Φυσικά, όλες οι προαναφερθείσες θετικές του δράσεις λειτουργούν όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Άρα βλέπουμε πως όσο όμορφο είναι εξωτερικά, τόσο όμορφο είναι και στο εσωτερικό του!

Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Πηγή: news247.gr