Γιατί ''παγώνει'' ο εγκέφαλος όταν τρως παγωτό;

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 12:32

Γιατί ''παγώνει'' ο εγκέφαλος όταν τρως παγωτό;

Πολλές φορές θα σου έχει τύχει τρώγοντας απότομα μεγάλη ποσότητα παγωτού ή πίνοντας κάτι ιδιαίτερα κρύο να νιώθεις ότι παγώνει ο εγκέφαλος σου και να μουδιάζει ολόκληρο το κεφάλι σου, έχοντας έντονο πόνο. Η περίπτωση αυτή ευρύτερα χαρακτηρίζεται ως «πάγωμα εγκεφάλου» ή «παγωμένος εγκέφαλος».

Τι είναι, όμως αυτό που μας προκαλεί τη συγκεκριμένη ενόχληση-δυσφορία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστημονική ονομασία της περίπτωσης αυτής είναι «νευραλγική σφηνοπαλατίνη»

Όπως επισημαίνουν οι νευρολόγοι, πρόκειται ουσιαστικά για έναν τύπου πονοκεφάλου. Όταν φας ή πιείς κάτι πολύ κρύο απότομα προκύπτει μια ταχύτατη αλλαγή στη θερμοκρασία της κορυφής του στόματός σου, που χωρίζει το στόμα από την ρινική κοιλότητα, ευρύτερα γνωστή και ως παλέτα (palate) και το πίσω μέρος του λαιμού σου, που υποχρεώνει τα αιμοφόρα αγγεία είτε να συσταλούν είτε να κλείσουν εντελώς.

Τα «σφιγμένα» αυτά αγγεία με τη σειρά τους επηρεάζουν την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, που διοχετεύει οξυγόνο στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου σου. Ο εγκέφαλος ουσιαστικά αντιδρά αρνητικά στην αίσθηση αυτή κάνοντας τους υποδοχείς πόνου στα μηνίγγια σου να συσταλούν και να διασταλούν απότομα.

Αυτό ενεργοποιεί το τριδύμιο νεύρο σου, το οποίο ουσιαστικά στέλνει ερεθίσματα από το πρόσωπό σου και τη στοματική κοιλότητα στον εγκέφαλό σου. Αυτά τα ερεθίσματα ο εγκέφαλος τα εκλαμβάνει ως πόνο.

Πώς θα το προλάβεις;

Η εύκολη λύση είναι να κόψεις τα παγωμένα. Αλλιώς μπορείς να κάνεις το εξής: Εάν ο πόνος που νιώθεις είναι πολύ έντονος δοκίμασε να βάλεις τη γλώσσα σου στην οροφή του στόματός σου ή να πιεις κάτι που είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να εξισορροπήσεις τη θερμοκρασία στο στόμα σου.

Επίσης, προσπάθησε να πάρεις ανάσες από τη μύτη σου, κρατώντας κλειστό το στόμα σου, ώστε με τον τρόπο αυτό να ανέβει η θερμοκρασία και να επιταχύνει την όλη διαδικασία, ώστε να μην είναι τόσο επίπονη.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού δεν πρόκειται για κάτι το σοβαρό.

boro.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ