Αυτό είναι το είναι το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο νότιο ημισφαίριο. Είχε ύψος 24 μέτρα και ήρθε αντιμέτωπο με ένα πλοίο (βίντεο)..

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 23:08

Αυτό είναι το είναι το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο νότιο ημισφαίριο. Είχε ύψος 24 μέτρα και ήρθε αντιμέτωπο με ένα πλοίο (βίντεο)..

Το μεγαλύτερο κύμα στα χρονικά του νοτίου ημισφαιρίου έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα, σπάζοντας κατά δύο μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ.

Το κύμα που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ «έσκασε» κατά τη διάρκεια θύελλας την περασμένη Τρίτη κοντά στη νήσο Κάμπελ, ανοιχτά το νότιων ακτών της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο, Tom Durrant, πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα που έχει ποτέ καταγραφεί στο νότιο ημισφαίριο, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό στους επιστήμονες της περιοχής.

Ο ίδιος εκτίμησε στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη περιοχή δίνει ακόμη μεγαλύτερα κύματα. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του κατά τη διάρκεια της θύελλας στην οποία καταγράφηκε το κύμα – γίγας, πρέπει να σχηματίστηκαν και κύματα άνω των 25 μέτρων, τα οποία ωστόσο οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να καταγράψουν. Η καταγραφή έγινε από την μετεωρολογική υπηρεσία του νησιωτικού κράτους της Ωκεανίας, ενώ το προηγούμενο μεγαλύτερο καταγεγραμμένο κύμα έφτανε σε ύψος τα 22 μέτρα νότια της Τασμανίας.

Όπως διευκρίνησε Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού στην «Μηχανή του Χρόνου» πρόκειται για κύμα που ανήκει στην κατηγορία Rogue waves. Τα συγκεκριμένα κύματα υπήρχαν ανέκαθεν και εμφανίζονταν σε περιοχές με έντονα ρεύματα (Agulhas , Good Hope πχ) καθώς συνδυάζονταν ωκεάνια ρεύματα, όχι πολύ μεγάλες κακοκαιρίες, και κατάλληλα βάθη. Ο καπετάνιος χαρακτηριστικά μας έγραψε:

«Για χρόνια, όσοι Πλοίαρχοι ανέφεραν τέτοια φαινομενικά κύματα, αντιμετώπιζαν κατακραυγή. Παραμυθάδες, τρελοί κλπ. Με την δορυφορική τεχνολογία όμως, σήμερα, ξαφνικά οι συνάδελφοι «ξετρελάθηκαν» και άρχισαν να τους πιστεύουν οι στεριανοί! Σήμερα, στις επικίνδυνες περιοχές, εκδίδονται τα σχετικά navigational warnings και υπάρχει μία βοήθεια – προειδοποίηση.

Έχουμε ακριβή μέτρηση ύψους του κύματος και της θέσης του, οπότε πράττουμε ανάλογα.

Είμαστε όμως ακόμα στο στάδιο της παρατήρησης. Περνάμε σιγά σιγά στο στάδιο της πρόγνωσης, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Ελπίζω οι Π/χοι του μέλλοντος (άν υπάρχει το επάγγελμα στο μέλλον) να εφοδιαστούν με γνώσεις πρόγνωσης, όπως έχουμε για τα άλλα καιρικά φαινόμενα. Θυμάμαι ένα περιστατικό που το μάθαμε απ τα warnings που εκδίδονται. Ενα container ανέφερε ότι χτυπήθηκε από κύμα ύψους 20μ και ανέφερε ζημιές ακόμα και μέσα στην γέφυρα από τα παράθυρα που έσπασαν»....

https://www.youtube.com/watch?v=WQUXbkAdZhg