Κρητικά ξεροτήγανα!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 13:30

Κρητικά ξεροτήγανα!

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 60 γρ. ρακί ή τσίπουρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 200-250 γρ. νερό

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • καρύδια
  • κανέλα
  • μέλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη ή στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά.
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Με το ροδάκι (ή με ένα κοφτερό μαχαίρι αν δεν έχουμε το ροδάκι) κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 50 εκατοστά μήκος.
  • Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια (170 βαθμούς).
  • Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο κρατώντας την άλλη άκρη με το άλλο μας χέρι.
  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη ζύμη γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια.
  • Όταν έχει τυλιχτεί όλη αφαιρούμε το πιρούνι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα γυρίζοντας μια, δυό φορές το ξεροτήγανο ώστε να να πάρει ωραίο χρώμα παντού.
  • Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλου.
  • Όταν αφαιρούμε τα ξεροτήγανα από το τηγάνι τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να βράσουν.
  • Όταν βράσει το μείγμα για 3-4 λεπτά αφαιρούμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
  • Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα- ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι,κανέλα,μέλι και σερβίρουμε.


Φόρτωση…

Φόρτωση…


Σχολιάστε