Τρία από τα εντυπωσιακά ... «έργα τέχνης» για το 2016

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 12:55

Τρία από τα εντυπωσιακά ... «έργα τέχνης» για το 2016

Τρία καλλιτεχνικά γεγονότα που έκαναν το γύρο του κόσμου και μονοπώλησαν τις στήλες των πολιτιστικών ειδήσεων

 

Η περίπτωση του Άι Γουέι Γουέι

Όσο κανένας άλλος σύγχρονος καλλιτέχνης ο Κινέζος Αι Γουέι Γουέι απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο της τέχνης με την παραμονή του σε στρατόπεδα προσφύγων και τα έργα του. Η φωτογραφία του όταν μιμήθηκε  τον μικρό πρόσφυγα νεκρό στην ακτή έκανε το γύρο του κόσμου ξεσηκώνοντας θύελλα σχολίων και επικρίσεων. Ο πιο αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης του 2016 και από τους πιο επιδραστικούς του κόσμου υπενθύμισε με τις εγκαταστάσεις του το προσφυγικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική. 

Στο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο Κυκλαδικής Τέχνης

"Δεν έχω όρεξη να παίξω τον ακτιβιστή εδώ στην Ελλάδα", μας είχε πει στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης που φιλοξένησε την έκθεση με τα έργα του τον περασμένο Μάιο. «Οι αποφάσεις που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό θα τις θυμόμαστε», τόνισε. «Χρησιμοποιώ μάτια και συναισθήματα για να περιγράψω τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης διαδραματίζει ένα ρόλο, εφεύρει μια γλώσσα για να εκφράσει τον εαυτό του και πρέπει να το πιστέψει αυτό και να το μετατρέψει σε επικοινωνία.  Εγώ «αναγκάστηκα» για να επικοινωνήσω το έργο μου να γίνω ακτιβιστής».

Εγκατάσταση με σωσίβια στο Βερολίνο
Εγκατάσταση με σωσίβια στο Βερολίνο

Ο άνθρωπος που μας έμαθε το περπάτημα επάνω σε νερά

Για πρώτη φορά, για δεκάξι μέρες, μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν  την ευκαιρία να περπατήσουν επάνω στο νερό, στην  εγκατάσταση του διάσημου 80χρονου καλλιτέχνη Κρίστο, στην Ιταλική λίμνη Iseo, στη Λομβαρδία. 

Τα έργα του Κρίστο και της Ζαν Κλοντ δείχνουν τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει το τοπίο. Είναι κατορθώματα της μηχανικής. Μοιάζουν πάντα με ποταμό υλικού, φαίνονται παράξενα στη σύλληψή τους και κινούνται με τα στοιχεία της φύσης. Την βροχή και τον αέρα, φωσφορίζουν στο φως, δημιουργούν παράξενους όγκους στο σκοτάδι χάνονται και εμφανίζονται πίσω από δέντρα, σκεπάζουν με ένα τρόπο σχεδόν ιδιοφυή τα νερά. «Όλα τα έργα μας αφορούν πραγματικά πράγματα - πραγματικό άνεμο, τον ήλιο πραγματικό, πραγματικό υγρό, πραγματικό κίνδυνο, πραγματικό δράμα. Και αυτό είναι πολύ αναζωογονητικό για μένα», λέει ο Κρίστο. 

Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ έχουν δημιουργήσει και άλλα έργα στην Ιταλία όπως το "Wrapped Fountain and ‎Wrapped Medieval Tower"στο Σπολέτο, 1968, το "Wrapped Monuments"στο Μιλάνο, 1970 και το wrapped Roman wall, το 1974. Η νέα δουλειά του 80χρονου καλλιτέχνη είναι παρόμοια με το πρότζεκτ Surrounded Islands (1983) όπου 11 νησίδες στο Biscayne Bay, στο Μαϊάμι, περικυκλώθηκαν από ροζ νάιλον ύφασμα πολυπροπυλενίου που στηρίζεται πάνω στο νερό.

Η νέα πτέρυγα της Tate Modern

Πρόκειται για το πιο σημαντικό νέο πολιτιστικό κτίριο που έχει ανοίξει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 20 χρόνια.

Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Herzog & de Meuron και αξιολογείται ως το " πιο σημαντικό νέο πολιτιστικό κτίριο που έχει ανοίξει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 20 χρόνια.  Στη νέα πτέρυγα της Tate Modern υπάρχει  60% περισσότερος χώρος για εκθέσεις.

Η αίθουσα Turbine Hall θα γίνει το επίκεντρο της στη νέα και βελτιωμένη Tate Modern, με το εξαώροφο Boiler House από τη μια μεριά και το νέο δεκαόροφο Switch House από την άλλη. Ο διευθυντής της Tate Nicholas Serota δήλωσε ότι η νέα Tate θα είναι ένα μέσο που θα επιτρέψει στο κοινό να έχει μια πλούσια εμπειρία, μέσω της μεγάλης ποικιλίας που θα του προσφερθεί, παράλληλα με ένα μέσο ευκαιριών για τους καλλιτέχνες.

Δεκάξι χρόνια από τότε που η Tate Modern άνοιξε δημιουργώντας έναν νέο σπουδαίο πολιτιστικό πόλο στο Λονδίνο, ο κόσμος συναντά το νέο κτίριο με υφή από τούβλα, 64,5 μέτρα ύψος λεπτά παράθυρα που δημιουργούν οριζόντιες ρίγες και πολύπλευρες επιφάνειες είναι τα χαρακτηριστικά της νέας πτέρυγας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Herzog & de Meuron έχει σχεδιάσει τη νέα πτέρυγα έχει ήδη εργασθεί για την Tate Modern κάνοντας μετατροπές στο αρχικό κτίριο που έχει σχεδιαστεί από τον Giles Gilbert Scott.

thetoc




00 inkefalonia general ad 300X250