6 κοινά χαρακτηριστικά των πολύ έξυπνων ανθρώπων [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 10:22

6 κοινά χαρακτηριστικά των πολύ έξυπνων ανθρώπων [εικόνες]

Υπάρχει αλήθεια κάποια μυστική συνταγή για το πως κάποιος μπορεί να μετατραπεί σε ιδιοφυΐα; Η αλήθεια είναι ότι όσο και ελκυστική κι αν ακούγεται η ιδέα αυτή, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά χαρακτηριστικά των πολύ εύστροφων ανθρώπων που το BBC  εντόπισε και μας παρουσιάζει.

 

Μέσα από έξι συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης με έξι επιστήμονες και εφευρέτες που έχουν ξεχωρίσει για τις ικανότητες του εγκεφάλου τους, το BBC παρουσιάζει κάποιες συμβουλές για το πως μπορεί κάποιος, αν όχι να γίνει σαν και αυτούς, τουλάχιστον να τους πλησιάζει έστω και λίγο.

1) Αναζήτησε τον εναλλακτικό δρόμο


Το συμπέρασμα εξάγεται από την περίπτωση της Σάρα Σέγκερ, μιας αστροφυσικού του MIT, η οποία 
κόντρα στον αρχικό σκεπτικισμό υποστήριξε ότι η απάντηση στην αδυναμία των τηλεσκοπίων να «εγκλωβίσουν» με άμεσο τρόπο πιθανά ίχνη ζωής σε άλλους πλανήτες, είναι η αναζήτηση του έμμεσου αποτυπώματος τους στην περιπλανητική ατμόσφαιρα. Επειδή σίγουρα θα μπερδευτήκατε, ας το θέσουμε πιο απλά. Μην ακολουθάτε τυφλά το κυρίαρχο παράδειγμα, ψάξτε για εναλλακτικές ακόμη και κόντρα στην αρχική κριτική, προτείνετε νέους δρόμους, η καινοτομία είναι δείγμα ευφυίας! 

2) Μην φοβάσαι να πεις τις δύσκολες αλήθειες


Η παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη βασίζονται εν πολλοίς στο διεθνές εμπόριο μέσω θαλάσσης με τεράστια πλοία να μεταφέρουν κάργκο εμπορεύματα από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Ο θόρυβος που παράγεται από αυτή την διαδικασία είναι καταστροφικός για την ζωή μέσα στην θάλασσα. Αυτήν την ενοχλητική αλήθεια μοιράστηκε με την κοινή γνώμη ο Μισέλ Αντρέ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καταλονίας όταν ανακάλυψε το πτώμα μιας φάλαινας η οποία λόγω των αποπροσανατολιστικών για τα θαλάσσια θηλαστικά ήχων, συγκρούστηκε με ένα τάνκερ. Μπορεί να ενόχλησε αρκετούς με αυτήν του την αποκάλυψη, αλλά ο ίδιος αναδείχθηκε σε επιστημονική ιδιοφυΐα. Αυτό άλλωστε δεν έκαναν και τόσοι άλλοι πανέξυπνοι άνθρωποι που έμειναν γνωστοί στην ιστορία για τις ανακαλύψεις τους.

3) Αυτο-επιμορφώσου


Οι άνθρωποι με εξαιρετική ευφυΐα μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Λατρεύουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και ακόμη πιο συγκεκριμένα προτιμούν να τα ανακαλύπτουν μόνοι τους. Οι αυτοδίδακτοι άνθρωποι είναι συνήθως και οι πιο ευφυείς. Αυτό επιβεβαιώνει και η περίπτωση του Ιστον Λασαπέλ, ενός εφήβου που η ερασιτεχνική ενασχόληση του με τα ρομπότ από πολλή μικρή ηλικία τον οδήγησε πρόσφατα στην κατασκευή ενός προσιτού προσθετικού χεριού που ο κάτοχος του χειρίζεται μέσω εγκεφαλικών κυματων. Μην καθυστερείτε λοιπόν και αρχίστε την αυτό-κατάρτιση.

4) Γεφύρωσε κενά, ανθρώπους και ιδέες


Η εξειδίκευση σίγουρα μπορεί να σε αναδείξει σε αυθεντία στον τομέα σου. Οι πραγματικά ιδιοφυείς όμως άνθρωποι είναι αυτοί που ενώνουν διαφορετικές επιστήμες, σχολές και απόψεις. Είναι η ικανότητα σύνθεσης που ξεχωρίζει τους πραγματικά έξυπνους ανθρώπους από τους υπόλοιπους. Ένα παράδειγμα αυτής της άποψης είναι και η Ανίτα Γκοελ της Νανομπιοσιμ, η οποία συνδυάζοντας ιδέες από την νανοτεχνολογία, την φυσική και την βιοϊατρική εξέλιξε μια μέθοδο διάγνωσης που φιλοδοξεί να αλλάξει τελείως το τοπίο της ιατρικής ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

5) Σκέψου μακροπρόθεσμα


Ένα βασικό χαρακτηριστικό των εύστροφων ανθρώπων είναι ότι δεν είναι κοντόφθαλμοι. Κάποιοι θα τους χαρακτήριζαν οραματιστές, η πραγματικότητα όμως είναι ότι άπλα μπορούν και «βλέπουν πέρα του ορίζοντα». Αυτό ισχύει σίγουρα για τον Ρόμπερτ Γκρας της ETH Zurich, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του εργάζονται στην δυνατότητα αποθήκευσης «αιωνόβιας» γνώσης μέσα στο ανθρωπινό DNA. Ξέχνα λοιπόν το παρόν για λίγο και ταξίδεψε στο μέλλον!

6) Παρατήρησε το άμεσο περιβάλλον σου


Παρ όλο που και σε αυτό ακόμη το άρθρο η καινοτομία και οι νέες ιδέες αποθεώθηκαν ως κύρια χαρακτηριστικά ενός ευφυούς ανθρώπου, πολλές φορές η προσπάθεια μας να βρούμε τον εναλλακτικό δρόμο ή την καινούργια ιδέα, μας κάνει να παραβλέπουμε την αλήθεια η οποία πολλές φορές βρίσκεται «κάτω από την μύτη μας». Αυτή την δυνατότητα που συνήθως συνοδεύει τους πολύ έξυπνους ανθρώπους και η οποία είναι η πολλή απλή διαδικασία της παρατήρησης του άμεσου περιβάλλοντος μας, εξάσκησε και η Τζιλ Φαραντ του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, όταν κατά τη διάρκεια της έρευνας της για έναν νέο καρπό που θα μπορεί να επιβιώσει με λίγο νερό στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, θυμήθηκε ένα φυτό που γνώριζε από τα παιδικά της χρόνια. Εστίασε σε αυτό και το εξέλιξε πετυχαίνοντας τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας, παρατηρήστε το περιβάλλον σας και σύντομα θα αναφωνήσετε «Εύρηκα».


iefimerida