Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά σχολεία στη Μ.Βρετανία -Βγαλμένα από άλλη εποχή [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 17:31

Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά σχολεία στη Μ.Βρετανία -Βγαλμένα από άλλη εποχή [εικόνες]

Επιβλητικά, εντυπωσιακά, μυστήρια. Τα σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν και καθηλώνουν το μάτι του επισκέπτη.

 

Μπορεί η γοτθική ομορφιά να μην είναι για όλα τα γούστα, αλλά αυτά τα σχολεία κατέχουν μια ιδιαίτερη γωνιά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Τα σχολεία αυτά δεν προσφέρουν απλά ένα παράθυρο στη γνώση αλλά δίνουν και μαθήματα μέσα από την ύπαρξη του οικοδομήματός τους.

Wells Cathedral School, Σόμερσετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συγκεκριμένο σχολείο για χορωδούς υπήρξε από το 909, όταν η εκκλησία έγινε καθεδρικός ναός. Το 1969 έγινε μικτό, εισάγοντας κορίτσια-χορωδούς του 1994. Ο Viscar Close (που απεικονίζεται και στη φωτογραφία) φέρεται να είναι ο παλιότερος κατοικήσιμος δρόμος της Ευρώπης και περιλαμβάνει ένα από τα οικοτροφεία του σχολείου, καθώς και μουσικά κτίρια και σπίτια για άτομα του προσωπικού.

Canford School, Ντόρσετ

Βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο δίπλα στον ποταμό Stour. Το κεντρικό κτίριο του σχολείου σχεδιάστηκε από τον Edward Blore και έπειτα από τον Sir Charles Barry. Τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος σε μια σειρά εξωσχολικών δραστηριοτήτων, όπως μελισσοκομία. Ενα σύγχρονο θέατρο άνοιξε από τον Sir Richard Eyre τον Μάιο του 1999, έχοντας χωρητικότητα 294 ατόμων.

Culford School, Σάφολκ

Μέσα σε 480 στρέμματα στέκει το Culford School, το οποίο απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια από 3 έως 18 ετών. Τρία ξεχωριστά σχολεία βρίσκονται γύρω από το κεντρικό αρχοντικό του 18ου αιώνα, το οποίο μπορεί να δοθεί για εκδηλώσεις. Οι Τέχνες έχουν «αγκαλιαστεί» από το σχολείο, με όλους τους μαθητές να φοιτούν επάνω σε αυτό το αντικείμενο, το design, την τεχνολογία, τη μουσική αλλά και το δράμα.

Glenalmond College, Περτσάιρ

Ιδρύθηκε το 1847 και έγινε πλήρως μικτής εκπαίδευσης το 1995. Το παρεκκλήσι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σχολική ζωή με όλους τους μαθητές να προσφέρουν κάθε μέρα τις υπηρεσίες του. Ενα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σχολείου είναι η βιβλιοθήκη. Ανοιξε το 1906 στη μνήμη 11 μαθητών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο των Μπόερ. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα A.G Heiton και στεγάζει πάνω από 2000 βιβλία φαντασίας. Εκτός από τους ακαδημαϊκούς χώρους, υπάρχουν χώροι κοινωνικοποιήσης των μαθητών.

Stowe School, Μπάκινχαμσάιρ

Από το άνοιγμά του 1923, το σχολείο βρίσκεται στο Stowe House, την πρώην έδρα του Δούκα του Buckingham and Chandos. Πλέον, απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια 13 έως 18 ετών, τα οποία χωρίζονται σε σπίτια. Κάθε σπίτι έχει 60 μαθητές. Εκτός από τα παραδοσιακά αθλήματα, ράγμπι, ποδόσφαιρο και τένις, οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με το πόλο και την αλιεία.

Downside, Σόμερσετ

Αρχικά ιδρύθηκε στο Ντουαί της Γαλλίας το 1606, μετά τη λεηλασία του σχολείου από τους Γάλλους επαναστάτες, μαθητές και μοναχοί διέφυγαν στην Αγγλία το 1795. Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1814 και έγινε πλήρως μικτό το 2005. Παράλληλα, μετά εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα, το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου περιλαμβάνει εξορμήσεις και δραστηριότητες, όπως μπάρμπεκιου, συναυλίες, κλαμπ, ταινίες, μιούζικαλ και θεατρικά έργα.