Γιατί οι Ιταλοί (που σίγουρα ξέρουν καλύτερα) δεν σπάνε ποτέ τα μακαρόνια πριν τα βράσουν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 08:44

Γιατί οι Ιταλοί (που σίγουρα ξέρουν καλύτερα) δεν σπάνε ποτέ τα μακαρόνια πριν τα βράσουν

Το πιο πιθανό είναι πως εσείς -και σίγουρα η μητέρα σας- πριν ρίξει τα σπαγγέτι μακαρόνια στο βραστό νερό τα κόβετε στη μέση. Αυτό, όμως όπως θα έχετε παρατηρήσει, είναι κάτι που δεν κάνει ποτέ ένας σεφ ή ένας Ιταλός, που θεωρείται και ειδήμων στις μακαρονάδες. Με αυτό ως δεδομένο είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς λοιπόν εάν είναι «λάθος» να σπάει την πάστα και εάν αυτό μπορεί να είναι πχ ο λόγος συχνών αποτυχιών κατά το μαγείρεμα ή εάν σχετίζεται με κάποια φυσική η χημική αλλαγή που υφίσταται το ζυμαρικό.

Την απάντηση σε όλα αυτά δίνει η Carolina Garofani, ιταλικής καταγωγής και σεφ απάντησε λοιπόν σε αυτό το μείζον «μαγειρικό ερώτημα» και στην ιστοσελία Quora.

Όπως εξηγεί λοιπόν, πράγματι οι σεφ και σίγουρα οι Ιταλοί δεν σπάνε ούτε τα σπαγγέτι, ούτε τα λιγκουίνι ούτε τα ταγλιαρίνι. Γενικά, όλα τα μακριά μακαρόνια πετιούνται στην κατσαρόλα με το βραστό νερό ακριβώς όπως βγαίνουν από τη συσκευασία.

Ο λόγος όμως δεν γευστικός αλλά πρακτικός. Ενώ εμείς σπάμε τα μακαρόνια για να απλώσουν καλύτερα στην κατσαρόλα οι Ιταλοί έχουν στο μυαλό τους όχι το πως θα μαγειρευτούν αλλά το πως θα καταναλωθούν. Εν ολίγοις, είναι κανόνας πως όλα τα μακριά μακαρόνια πρέπει να μπορούν να τυλίγονται στο πιρούνι. Και αν μη τι άλλο στους Ιταλούς αρέσει πάρα πολύ να στριφογυρίζουν το πιρούνι τους στην πάστα.

Όπως εξηγεί η Garofani, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να τυλίξουμε σωστά τα σπαγγέτι στο πιρούνι και να αποφύγουμε να λερωνόμαστε συνέχεια ή να στάζουν σάλτσες είναι λοιπόν να τα μαγειρεύουμε άκοφτα αλλά και να φροντίζουμε η σάλτσα να είναι πάντα αρκετά πηχτή για να κολλάει στα μακαρόνια.

huff post gr