Αυτό είναι το εντυπωσιακότερο αμμώδες νησί του κόσμου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 10:22

Αυτό είναι το εντυπωσιακότερο αμμώδες νησί του κόσμου

Ονομάζεται Fraser και βρίσκεται στη νότια ακτή του Κουίνσλαντ. Το όνομά του προέρχεται από μία τραγωδία, αλλά η ομορφιά του είναι μοναδική στον κόσμο.

 

Παρθένα βροχερά δάση, λίμνες με γλυκό νερό, άμμος με καταπληκτικά χρώματα και εκατοντάδες είδη ζώων. Το Fraser είναι το μεγαλύτερο αμμώδες νησί του κόσμου και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό. Μάλιστα, συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1992. 

Πώς προήλθε το όνομά του; Το 1836, ο πλοίαρχος James Fraser και η σύζυγός του, Ιλάιζα, επέζησαν από το ναυάγιο του ιστιοφόρου Στέρλινγκ Καστλ και βγήκαν στην ακτή του νησιού. Τα μέλη της φυλής που ζούσε εκεί, σκότωσαν τον πλοίαρχο αλλά όχι τη σύζυγό του που διασώθηκε. Σε ανάμνηση της τραγωδίας, το νησί μετονομάστηκε από Μεγάλο Αμμώδες Νησί σε νησί Fraser.

Έχει μήκος 120 χιλιόμετρα και πλάτος μέχρι και 25 χιλιόμετρα. Καλύπτει έκταση 1.600.000 στρεμμάτων. Οι τεράστιοι αμμόλοφοί του υψώνονται σχεδόν 240 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι αμέτρητοι τόνοι άμμου οι οποίοι σχημάτισαν το νησί προήλθαν από τη Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά, ένα σύστημα βουνών που εκτείνεται σε όλο το μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας.

Με το πέρασμα του χρόνου, έντονες βροχοπτώσεις «έσκαψαν» κομμάτια βράχων από αυτά τα βουνά και τα παρέσυραν σε ποτάμια καθώς και στη θάλασσα. Ωκεάνια ρεύματα μετέτρεψαν αυτά τα κομμάτια σε λεπτή άμμο, η οποία οδηγήθηκε σταδιακά προς τα βόρεια, κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα. Οι κόκκοι, παγιδευμένοι από ακρωτήρια και βραχώδεις προεξοχές οι οποίες πρόβαλλαν από τον ωκεάνιο πυθμένα, συσσωρεύτηκαν εκεί και έτσι γεννήθηκε το νησί.

Χάρη στο άφθονο νερό των λιμνών, είναι καταπράσινο. Αυτό το νησί είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στη γη όπου ευδοκιμούν βροχερά δάση σε αμμώδες έδαφος.

thetoc.gr




00 inkefalonia general ad 300X250