15 Ιδιαίτεροι τρόποι για να βάψετε-διακοσμήσετε Πασχαλινά αυγά

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 14:40

15 Ιδιαίτεροι τρόποι για να βάψετε-διακοσμήσετε Πασχαλινά αυγά

Ό ποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε και είτε πρόκειται για αποκλειστικά διακοσμητικά ή πασχαλινά αυγά για φαγητό, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να τους δώσετε ιδιαίτερη εμφάνιση δημιουργώντας πάνω στην επιφάνειά τους σχηματισμούς-σχέδια ακόμη και με την χρήση ενός μόνο χρώματος και την κατάλληλη ...τεχνική.  

1. Με λαστιχάκιαΠριν βάψετε τα αυγά, με οποιονδήποτε τρόπο και μπογιά, τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια σε όποιον σχηματισμό σας αρέσει. 

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, είδη χαρτικών κλπ. θα βρείτε τέτοια λάστιχα, λίγο πιο φαρδιά από τα συνηθισμένα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κανονικά λαστιχάκια που θα τυλίξετε ανά σημεία γύρω από το αυγό μία ή περισσότερες φορές. 

Όταν βγάλετε τα αυγά από την μπογιά αφήστε  να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήταν καλυμμένο θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο λευκό χρώμα του αυγού. 


2. Με αυτοκόλλητη ταινία

Όπως ακριβώς και με τα λαστιχάκια θα κολλήστε την ταινία σε όποιους σχηματισμούς θέλετε πριν το βάψιμο των αυγών και θα την αφαιρέσετε με προσοχή όταν τα αυγά έχουν βαφτεί και στεγνώσει εντελώς.



Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή και περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά δημιουργώντας αντίστοιχα και διαφορετικών χρωματισμών σχέδια.

3. Με αυτοκόλληταΗ χρήση τους με τον πιο απλό και διαδεδομένο τρόπο, δηλαδή απλώς να τα κολλήσετε πάνω στα έτοιμα βαμμένα αυγά, πέρα του ότι μπορεί να σας ...εκνευρίσει αν δεν είναι καλής ποιότητας και διαρκώς ξεκολλούν, είναι και γενικά ένας τρόπος διακόσμησης πασχαλιών αυγών πολύ τετριμμένος χωρίς κανένα ...δημιουργικό στοιχείο. 

Αν όμως τα χρησιμοποιήσετε πριν το βάψιμο των αυγών το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο καλαίσθητο και ιδιαίτερο. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου και σχήματος αυτοκόλλητα, αρκεί να μένουν σταθερά στην θέση τους. 
Αφαιρέστε τα με προσοχή αφού στεγνώσουν εντελώς τα βαμμένα αυγά και μπορείτε είτε να αφήσετε το σχήμα που θα έχει αποτυπωθεί στο κέλυφος του αυγού σε φυσική απόχρωση είτε να προσθέσετε σε εκείνο μόνο το σημείο χρώμα με μαρκαδόρους, τέμπερες κλπ.  

 

4. Με τατουάζ

Αντί για τις κλασσικές χαλκομανίες - αυτοκόλλητα που εμφανώς ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια του αυγού, χρησιμοποιείστε τα "παιδικά" όχι μόνιμα τατουάζ που θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. 

 

Απλώς πιέστε με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια του αυγού, όπως θα κάνατε και για να το αποτυπώσετε στο δέρμα σας. 
Το σχέδιο ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο κέλυφος δίνοντας ένα πολύ όμορφο "φυσικό" αποτέλεσμα που μοιάζει σχεδόν με ζωγραφική, ειδικά αν επιλέξετε σχέδια - θέματα με έντονα χρώματα. 

5. Με μπογιά μαυροπίνακα

Επίσης πολύ ιδιαίτερος για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά. 
Χρησιμοποιείστε μπογιά μαυροπίνακα σε σπρέϋ ή υγρή μορφή, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια ...ζωγραφίστε πάνω στα αυγά με κιμωλίες ό,τι είδους σχέδια θέλετε, γράψτε ευχές κλπ. 


6.  Ompre

Πολύ ιδιαίτερος και καλαίσθητος τρόπος για να βάψετε πασχαλινά αυγά με βαφή αυγών, χρώματα τροφίμων ή όποιο άλλο είδος μπογιάς, με την χρήση μιας μόνο απόχρωσης αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους
Αρχικά διαλύετε την μπογιά με ξύδι και μικρή ποσότητα νερού, τόση ώστε να καλύπτει ένα μικρό μέρος στο κάτω μέρος των αυγών. Μετά 4-5 λεπτά, ο χρόνος είναι ανάλογος του είδους μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως η μπογιά να καλύπτει ολόκληρο το αυγό. Τα βγάζετε και αφήνετε να στεγνώσουν.
Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της μπογιάς "ξανοίγει" ελαφρά με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφετε σε έναν πιο ανοιχτό τόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη. 


 


7.  Με μαρκαδόρους

Θα χρειαστείτε μόνο ανεξίτηλους μαρκαδόρους σε όποιες αποχρώσεις θέλετε (από αυτούς που χρησιμοποιούμε π.χ για να γράφουμε πάνω σε cd).

Για αυγά που δεν πρόκειται να ...ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα όπως π.χ για χρήση σε διακοσμητικά στεφάνια ή συνθέσεις ή για πολύ μικρά-απλά σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς μαρκαδόρους ζωγραφικής.

Θα πρέπει απλώς να προσέξετε να μην ακουμπήσετε τα σχέδια πριν στεγνώσουν εντελώς πάνω στην επιφάνεια του αυγού. 

Ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια-μοτίβα είτε απευθείας είτε αφού πριν  ...ξεπατικώσετε πάνω στο κέλυφος με ένα τσιγαρόχαρτο και μολύβι κάθε μορφής μοτίβο από περιοδικά, διακοσμητικά χαρτιά, μια εκτύπωση από το internet κλπ. 


8.  Με δαντέλα

Πριν βουτήξετε τα αυγά σε οποιοδήποτε είδος μπογιάς, τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι από φτηνή νάϋλον δαντέλα που θα κόψετε από ένα αντίστοιχο τραπεζομάντηλο, μια πολύ φτηνή δαντελένια κουρτίνα κλπ. και δέστε σφιχτά με ένα λάστιχάκι. .
Αφήστε τα αυγά στην μπογιά λίγα λεπτά παραπάνω απ΄όσο προβλέπει η συσκευασία της κάθε μπογιάς, βγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν.
Η δαντέλα θα έχει λειτουργήσει σαν ...stencil και το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί, στο φυσικό χρώμα του αυγού, πάνω στην επιφάνειά του. 

 
 

9.  Με βερνίκια νυχιών

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά, βαμμένα με ακαθόριστα σχέδια - γραμμώσεις σε όποιες αποχρώσεις από ...βερνίκια νυχιών επιλέξετε.

Ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα ποτήρι μιας χρήσης με νερό. 
Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό, αν χρειάζεται, ακουμπήστε το αυγό πάνω στην επιφάνεια του νερού κουνώντας πολύ ελαφρά έτσι ώστε το χρωματιστό "φιλμ" από μπογιά που δημιουργούν αυτά τα βερνίκια τα οποία επιπλέουν στο νερό, να αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν πολλές ώρες. 
Δείτε εδώ γενικές οδηγίες για το βάψιμο κάθε είδους αντικειμένου με τον συγκεκριμένο τρόπο. 

10. Με τέμπερες ή νερομπογιές


Εξαιρετικά ...διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε αυγά για διακοσμητική χρήση μαζί με τα παιδιά. Θα χρειαστείτε μόνο τέμπερες νερού ή τις νερομπογιές τους και μεγάλη δόση ...αυτοσχεδιασμών

Ανακατέψτε τα χρώματα δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των αυγών ενώ με ένα στεγνό πινέλο ή μια οδοντόβουρτσα μπορείτε να ...τρίψετε-σβήσετε-ανακατέψετε κατά τόπους την μπογιά δημιουργώντας  ακόμη πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς


11. Με οδοντογλυφίδες 

Θα τις χρησιμοποιήσετε ως ...πινελάκι για ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια. Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα μπογιάς σε κάθε ...πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αυγά.
Όταν στεγνώσουν τα σχέδια έχουν ανάγλυφη όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με μπογιά περιγράμματος που θα βρείτε διαθέσιμη σε σωληνάρια πλήρους χρωματολογίου σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική-χόμπυ-κατασκευές


12. Με οδοντόβουρτσα

Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, δίνει στην επιφάνεια των αυγών μια "πιτσιλωτή" όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς.  

Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμη ακρυλική μπογιά ή τέμπερα νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκουρό καφέ ή μπρονζέ δίνουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα. 
Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα μπογιάς σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα στην μπογιά και ταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια πάνω στην επιφάνεια των αυγών έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες χρώματος. Το μόνο ...μυστικό είναι η ελάχιστη μπογιά που θα πρέπει να έχει κάθε φορά πάνω η οδοντόβουρτσα

 

13. Με προστατευτική ταινία

Όποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάψετε όχι ολόκληρο αλλά ένα μόνο μέρυς του αυγού. Θα χρειαστείτε προστατευτική ταινία βαψίματος με την οποία απλώς θα καλύψετε το μέρος του αυγού που θέλετε να παραμείνει στο φυσικό του χρώμα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε και δίχρωμα αυγά, θα χρειαστεί απλώς να αφήσετε τα αυγά να στεγνώσουν εντελώς από την πρώτη απόχρωση και να επαναλάβετε την διαδικασία καλύπτοντας την 2η φορά με ταινία το ήδη βαμμένο μέρος του αυγού πριν το βουτήξετε στην επόμενη απόχρωση. 

14. Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια.
Χρησιμοποιείσε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου.

Είναι ένας πολύ όμορφος και ...ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα. 

15. Με χαρτί
Ο ...μαγικός τρόπος για να αποτυπώσετε πάνω στα αυγά κάθε είδους σχέδια-μοτίβα από χαρτί ή χαρτοπετσέτα ακόμη και χωρίς την χρήση κόλλας, αν πρόκειται για αυγά που προορίζονται για φαγητό
Δείτε εδώτην διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια.



Και...
*Κάθε τρόπος - τεχνική βαψίματος-διακόσμησης μπορεί, εκτός από τα κανονικά αυγά, να εφαρμοστεί και πάνω σε διακοσμητικά αυγά π.χ ξύλινα ή άσπρα πλαστικά που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές και διάφορα μεγέθη. 
* Αυγά πάνω στην επιφάνεια των οποίων έχετε χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε χημική ουσία (κόλλα, μπογιά, βερνίκια κλπ) εκτός από την ειδική βαφή αυγών, χρώματα ζαχαροπλαστικής-τροφίμων ή έχετε βάψει με ζωμό λαχανικών -μπαχαρικών, είναι ακατάλληλα για φαγητό και προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση.