Η Βιβλιοθήκη George Peabody

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 10:03

Η Βιβλιοθήκη George Peabody

Το Φεβρουάριο του 1857, ο George Peabody [1795-1869], ένας πλούσιος έμπορος της Βαλτιμόρης που δημιούργησε την περιουσία του στις δεκατίες των 1810 και 1820, έδωσε $300,000 για να ξεκινήσει το Ίνστιτούτο Peabody. Ο Peabody αφιέρωσε το Ινστιτούτο του στους πολίτες της πόλης σαν ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη και τη φιλοξενία τους. Το Ινστιτούτο σχεδιάστηκε ώστε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο για τη Βαλτιμόρη, με σχέδια για μια γκαλερί τέχνης και ένα μουσικό σχολεία, όπως και για μια δημόσια βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη George Peabody

Το 1866, η δυτική πτέρυγα του Ινστιτούτου Peabody άνοιξε για πρώτη φορά και η βιβλιοθήκη, στην ανατολική πτέρυγα ακολούθησε 12 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1878, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Edmund Lind και δόθηκε στο κοινό, στη γειτονιά Mount Vernon-Belvedere. Η βιβλιοθήκη George Peabody παρέμεινε κομμάτι του Ινστιτούτου Peabody μέχρι και το 1967, όταν μεταφέρθηκε στην πόλη της Βαλτιμόρης και έγινε τμήμα της Βιβλιοθήκης Enoch Pratt Free Library, της δωρεάν δημόσιας βιβλιοθήκης της πολιτείας του Maryland, η οποία ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1882-86 από τον φίλο του George Peabody, τον Enoch Pratt [1808-1896]. Το 1982 η βιβλιοθήκη μετακινήθηκε εν νέου στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins University και έγινε κομμάτι του τμήματος Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης Eisenhower και κομμάτι του συστήματος βιβλιοθηκών JHU Sheridan.

Η βιβλιοθήκη George Peabody

Η κύρια συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία φιλολογικού ενδιαφέροντος του 19ου αιώνα. Τα 300,000 βιβλία της συλλογής περιέχουν πολλούς τόμους για θρησκεία, Βρετανική τέχνη, αρχιτεκτονική, τοπογραφία, Αμερικανική ιστορία, βιογραφίες και λογοτεχνία, ιστορία της επιστήμης και γεωγραφία. Ενώ η πλειοψηφία των τίτλων της βιβλιοθήκης ανήκουν στον 19ο αιώνα, στα ράφια της περιέχονται ακόμα πρώιμες εκτυπώσεις βιβλίων, πίνακες σφηνοειδούς γραφής και μια συλλογή με εκδόσεις του Δον Κιχώτη.

Η βιβλιοθήκη George Peabody

Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι από τα ομορφότερα στον κόσμο. Ολοκληρωμένη το 1878, σχεδιάστηκε όπως είπαμε και νωρίτερα από τον Edmund G. Lind σε συνεργασία με τον πρώτο κοσμήτορα του Peabody, Nathaniel H. Morison, ο οποίος την περιέγραψε σαν ένα “καθεδρικό των βιβλίων”. Το νεοελληνικό εσωτερικό του περιλαμβάνει έναν κεντρικό χώρο ο οποίος, ξεκινώντας από ένα ασπρόμαυρο μαρμάρινο πάτωμα φτάνει, 19 μέτρα ψηλότερα, σε ένα φεγγίτη. Ο κεντρικός χώρος περιστοιχίζεται από 5 επίπεδα από εξώστες με περίτεχνα σιδερένια κάγκελα και μαρμάρινες στήλες. Η βιβλιοθήκη George Peabody ανακαινίστηκε ανάμεσα στον Ιούλιο του 2002 και το Μάιο του 2004 και στο χώρο της διοργανώνονται πολλές φορές διάφορα events όπως συναυλίες, προβολές ταινιών αλλά και γάμοι.

Η βιβλιοθήκη George Peabody

Η βιβλιοθήκη George Peabody




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250