10 «δώρα» που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 08:29

10 «δώρα» που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Ο αγώνας της επιβίωσης είναι καθημερινός και πρέπει με κάποιον τρόπο, ακόμα και όταν δεν έχετε δυνάμεις και η ελπίδα αχνοφέγγει στο βάθος του τούνελ, εσείς να ανταπεξέρχεστε και να βρίσκετε το κουράγιο να σηκώνεστε κάθε πρωί για τη δουλειά, για να ετοιμάσετε τα παιδιά για το σχολείο και για να δείτε τι θα μαγειρέψετε και σήμερα. Δεν αξίζετε κάτι για όλα αυτά;

Αυτό το πολύτιμο κουράγιο, δε θα σας το δώσει κανείς παρά μόνο εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας, εφαρμόζοντας τα 10 ακόλουθα κόλπα που θα κάνουν τη μέρα σας να μη μοιάζει πάντα ένας γολγοθάς από το σπίτι στη δουλειά και τούμπαλιν, αλλά σαν ακόμα μια ευκαιρία για να περιποιηθείτε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας.

Βόλτα στο δάσος
Μην πάτε μια μέρα στο γυμναστήριο, αλλά προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα στο βουνό ή έστω το πάρκο της πόλης σας. Οι ευεργετικές δράσεις της φύσης είναι  ποικίλες και πολύ πιο έντονες από το να ασκηθείτε, το διπλάσιο χρόνο, στο γυμναστήριο της γειτονιάς. Για την ακρίβεια, καίτε περισσότερες θερμίδες τρέχοντας την ίδια απόσταση στο δάσος, από το να κάνατε διάδρομο στο γυμναστήριο ή το σπίτι.

 

Γελάστε δυνατά
Το γέλιο περιορίζει την απελευθέρωση των ορμονών του άγχους, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες. Κυνηγήστε το γέλιο στη ζωή σας, βλέπετε κωμωδίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και αναζητάτε πάντα ένα καλό ανέκδοτο από όπου κι αν προέρχεται αυτό, ακόμα κι αν είναι από το αφεντικό σας. Ακόμα και το βεβιασμένο γέλιο κάνει καλό.

Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
Το άκουσμα της αγαπημένης σας μουσικής ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ακόμα και αν την ακούτε σε στιγμή που δεν είστε και στα καλυτερά σας. Ακόμα και η σκέψη του αγαπημένου σας τραγουδιού έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή σας, ενώ βοηθάει αν έχετε συνδυάσει ένα τραγούδι με μια συγκεκριμένη χαρούμενη στιγμή της ζωής σας και κάθε φορά που θα σιγοτραγουδάτε αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι, θα εκκρίνονται οι ντοπαμίνες στον εγκέφαλό σας και θα φτιαχνει η διαθεσή σας.

 

Καθαρίστε την αποθήκη
Μπορεί να μην είναι κάτι που θα συνδυάζατε με την περιποίηση του εαυτού σας, αλλά η οργάνωση ενός μικρού κομματιού της ζωής σας, όταν όλα μοιάζουν χαοτικά, φέρνει ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας που πάντα είναι ευπρόσδεκτο. Τα άχρηστα πράγματα συσσωρεύονται σε συρτάρια, ντουλάπια ή αποθήκες, προσφέροντας τίποτα ουσιαστικό πέρα από πολύ σκόνη και συνωστισμό. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα και πετάξτε στην ανακύκλωση ή –καλύτερα- χαρίστε ό,τι δεν έχετε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Κάντε μόνοι σας σιάτσου
Τις φορές που νιώθετε αγχωμένοι και καταβεβλημένοι, υπάρχει ένα σημείο που μπορείτε να πιέσετε ελαφρώς με τις άκρες των δαχτύλων σας και να αποσυμφορηθείτε από το στρες. Αυτό βρίσκεται στο κέντρο του στέρνου σας και ακόμα και αν νιώσετε ελαφρύ πόνο και την αίσθηση των παλμών σας όταν πιέζετε εκεί, μη σταματήσετε, καθώς αυτό σημαίνει ότι πιέζετε στο σωστό σημείο.

Αρωματιστείτε
Βρείτε τα αιθέρια έλαια που σας αρέσουν περισσότερο και σας ηρεμούν, τρίψτε ένα μείγμα από αυτά, στους καρπούς και στις παλάμες σας και φέρτε τις κοντά στο πρόσωπό σας. Πάρτε 10 αργές και βαθιές ανάσες και θα εκπλαγείτε από το πόσο θα αλλάξει η διάθεσή σας και μόνο από αυτές τις μυρωδιές.
Φτάξτε το δικό σας άρωμα, με τις μυρωδιές που σας θυμίζουν ευχάριστες στιγμές και κουβαλάτε τες όλη μέρα μαζί σας. Η δύναμη της όσφρησης είναι πολύ μεγάλη, αν και δρα «υπόγεια» γι’ αυτο μην υποτιμάτε ποτέ ένα καλό άρωμα, είτε πάνω σας είτε στο χώρο που περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας.

 

Ονειροπολήστε
Αφιερώστε κάθε μέρα λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και οραματιστείτε τη ζωή σας όπως τη θέλετε, τη σχέση σας όπως την επιθυμείτε και την επαγγελματική σας πορεία όπως την επιθυμείτε πραγματικά. Μπορεί η ονειροπόληση να μοιάζει χαμένος χρόνος, αλλά δεν είναι καθόλου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ όσο πιο λεπτομερώς οραματίζεστε το μέλλον σας, τόσο πιο εύκολο είναι να το πετύχετε.

Κάντε μασάζ στον εαυτό σας
Εάν δεν έχετε κάποιον να σας κάνει μασάζ και δεν θέλετε να δώσετε όλα σας τα χρήματα σε συνεδρίες μασάζ, κάντε οι ίδιοι στον εαυτό σας. Με το αριστερό σας χέρι, πιάστε την ωλένη του δεξιού χεριού και τοποθετήστε τον αριστερό σας δείκτη, 1,5 εκατοστό κάτω από τον αγκώνα. Στη συνέχεια κάντε μαλάξεις με μέτρια πίεση στην ωλένη, ψάχνοντας τα πιο μαλακά και πιο σφιγμένα σημεία του χεριού με τα δάχτυλά σας. Αφού το κάνετε για λίγα λεπτά, αλλάξτε χέρι.
Ομολογουμένως, δεν πρόκειται για το ιδανικό μασάζ, αλλά το χέρι σας θα βοηθηθεί και θα ανακουφιστεί από την πίεση που του ασκείται καθημερινά από τη χρήση του υπολογιστή.

 

Οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο
Εάν ο διαλογισμός δεν είναι του στυλ σας, μια εναλλακτική είναι εκείνη της καθοδηγούμενης φαντασίωσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να οραματιστείτε τον εαυτό σας σε ήρεμη κατάσταση και με καλή διάθεση. Και θα διαπιστώσετε πως τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο έντονα απ’ ότι ποτέ θα περιμένατε.

Φροντίστε την εικόνα σας
Κάντε μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδόλουτρο και απολέπιση προσώπου. Και τα πιο μικρά κόλπα που αφορούν την ομορφιά σας αξίζουν το χρόνο σας, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάτε την ευδιαθεσία που σας προκαλεί το συναίσθημα που νιώθετε, όταν είστε ευχαριστημένοι από την εικόνα σας.

click@life