galiatsatos3

Κεφαλονίτικη συνταγή: Κουνέλι σε σάλτσα λαγού!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 10:56

Κεφαλονίτικη συνταγή: Κουνέλι σε σάλτσα λαγού!

Κουνέλι σε σάλτσα λαγού, και όχι, μην μπερδευτείτε με το γνωστο λαγωτό που γίνεται κατά τόπους και ειδικά στην Αρκαδία με διάφορα κρέατα. Δεν βάζουμε κρεμμύδι σε αυτή τη συνταγή, μόνο σκορδάκι, αν σας αρέσει μπορείτε να το "τσιμπήσετε" σε ποσότητα κατά βούληση, και επίσης στο τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, κάτι που απογειώνει την παχιά σαλτσούλα του.    Το λαγωτό θέλει σάλτσα σκορδοκαρυδάτη (σκορδαλιά με καρύδι) και γαστρούλα, άλλο ονειρεμένο φαγάκι κι αυτό.  

  Σε σάλτσα λαγού γιατί έτσι μαγειρεύουν και το λαγό στην Κεφαλονιά και έμεινε από σιόρα σε σιόρα η συνταγή και έτσι την ξέρουν όλοι.   Υπάρχει λοιπόν ένα υπέροχο βιβλίο συνταγών της κεφαλονίτικης κουζίνας που υπογράφει η κυρία Νιόβη Καμπίτση, το "Κεφαλονίτικες Ρετσέτες", σωστός θησαυρός! Μιλάμε για παραδοσιακές συνταγούλες ονειρεμένες, η μία καλύτερη από την άλλη! Σαν λάτρης ορκισμένος της Κεφαλονιάς, το έχω σε περίοπτη θέση στην κουζίνα μου.   Κουνελάκι σπιτικό και Κεφαλονίτικο λοιπόν και έπρεπε να μαγειρευτεί με τιμή και δόξα για τη νησάρα! αχαχαχαχαχαχ!!!   Σαν δεδομένο έχουμε το κόβουμε σε μερίδες και  το ποτίζουμε σε ξύδι για ένα 8ωρο. Εγώ είχα και λίγο κρασί και το έβαλα και αυτό. Επίσης το ξέχασα μία μέρα στο ψυγείο και πριν αρχίσει να πιλαλάει στα ράφια από το μπωλ το θυμήθηκα.   Επειδή ακολούθησα τη συνταγούλα, είπα να μη βάλω άλλο το χεράκι μου αλλιώς θα πρόσθετα σκόρδο και  δενδρολίβανο στη μαρινάδα του.   Την άλλη μέρα λοιπόν ξεκίνησα το μαγείρεμα.   Υλικά   1 κουνέλι ή λαγός σε μερίδες 1 νεροπότηρο ξύδι   4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 ποτήρι του νερού (ναι σωστά διαβάσατε) ελαιόλαδο 1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή 2 κονκασέ ντομάτας 2-3 δαφνόφυλλα αλάτι και πιπέρι   χυμός 1 λεμονιού
  Εκτέλεση   Μαρινάρουμε το κουνέλι στο ξύδι για 8 ώρες.   Ροδίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού στο μισό ελαιόλαδο και τα  ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.   Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σωτάρουμε το σκόρδο να γυαλίσει, προσθέτουμε την ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.   Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ίσα-ίσα να το καλύψει και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με τη σαλτσούλα του και να μελώσει.  Πριν κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε πάνω στο μάτι με κλειστό καπάκι για μισή ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.
 

  Προκύπτει μία παχιά, πεντανόστιμη λεμονάτη κοκκινιστή σαλτσούλα που ταιριάζει τέλεια με ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατατούλες. Να πω την αμαρτία μου προχθές έλεγα στο μπλογκ της Κικίτσας (Tante Kiki) ότι προτιμώ να κάνω τις πατάτες πλέον με το γνωστό τρόπο "Τηγανητές πατάτες φούρνου" αλλά αυτό το φαγάκι φώναζε για πατατούλα τηγανισμένη σε ελαιόλαδο.    Κύλισα, την αλήθεια τη λέω πάντα......χχααχαχαχχαχαχ!   pipantosepistitou-efik.blogspot.gr


Φόρτωση…

Φόρτωση…