Αύξησε την αυτοπεποίθησή σου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 11:26

Αύξησε την αυτοπεποίθησή σου

Μια συνταγή για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας!

Τι μπορείτε να κάνετε για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση; Κατ’ αρχήν, είναι εύκολο. Ο πυρήνας της γνωσιακής θεραπείας είναι να βρείτε τις συστηματικές διαταραχές των διαδικασιών σκέψης και να αλλάξετε τη δομή των αρνητικών σκέψεων σε εποικοδομητικές σκέψεις.

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριο Πέτρο Σκαπινάκη.

Χρησιμοποιούμε την ίδια αρχή σε σχέση με την εκπαίδευση της αυτοεκτίμησης.

Έχει να κάνει με την αύξηση των καλών χαρακτηριστικών σας και με το πώς θα γίνετε καλύτεροι σε αυτά μέσω εξάσκησης. Για να γίνετε καλός σε κάτι, πρέπει να εξασκηθείτε. Εάν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που δεν έχετε, πιθανώς να συμβαίνει γιατί δεν το έχετε ενεργοποιήσει και δεν έχετε εξασκηθεί αρκετά. Ένα καλό χαρακτηριστικό, όπως το να είστε καλός φίλος, μπορεί να ξεχαστεί και να παραμεληθεί.

Εάν δεν πιστεύετε οι ίδιοι ότι είστε καλός φίλος, ξεχνάτε και την εξάσκηση της καλής φιλίας. Ενδεχομένως να χρησιμοποιείτε όλη την ψυχική σας ενέργεια προκειμένου να θωρακίσετε τον εαυτό σας έτσι ώστε οι άλλοι να μην ανακαλύψουν όλα τα κακά χαρακτηριστικά σας.

Με τόσο μεγάλη εστίαση στα κακά χαρακτηριστικά, είναι εκείνα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης του εαυτού σας στις ίδιες σας τις σκέψεις και τη συμπεριφορά ενώ τα καλά χαρακτηριστικά δεν έχουν καμία ελπίδα.

Η συνταγή έχει αποδειχθεί επιστημονικά ενώ έχει τεκμηριωθεί ότι μπορείτε να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση ατόμων που είναι πολύ θλιμμένα ή πάσχουν από διάφορες ψυχικές ασθένειες και έχουν χάσει κάθε επιθυμία και ενέργεια και πίστη στον εαυτό τους και το μέλλον.

Συνταγή για αύξηση αυτοεκτίμησης

Κάντε μια λίστα των καλών χαρακτηριστικών σας, όλα όσα εκτιμάτε και όλα εκείνα για τα οποία θα ήσασταν υπερήφανος.

Μετρήστε σε κλίμακα από 0 έως 100 πόσο πιστεύετε ότι έχετε τα χαρακτηριστικά αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι εξασκείτε ένα ή περισσότερα καλά χαρακτηριστικά κάθε μέρα.

Παρατηρήστε τι συμβαίνει με την πεποίθησή σας όταν εστιάζετε στα καλά χαρακτηριστικά και απασχολείστε με το πόσο καλός είστε στα διαφορετικά πράγματα που εκτιμάτε.

Κατά την κατάρτιση της λίστας των καλών χαρακτηριστικών που εκτιμάτε και για τα οποία θα ήσασταν υπερήφανος, προσέξτε να μη συνδέονται με μειονεκτήματα. Πρέπει να εργαστείτε προσεκτικά, δηλαδή, εάν θέλετε να είστε «καλός φίλος», βρείτε γιατί.

Τι θέλετε να επιτύχετε με το να είστε καλός φίλος; Την αποδοχή των άλλων, τη φιλία των άλλων, το θαυμασμό των άλλων; Πώς θα εξασκήσετε το να είστε καλός φίλος; Ένας καλός φίλος βοηθά, είναι παρών, είναι αξιόπιστος και πάντα ενθαρρύνει.

Ένας καλός φίλος είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να έρθεις σε επαφή, να τον επισκεφθείς, να τον πάρεις τηλέφωνο χωρίς κανένα λόγο. Κάποιος που είναι εκεί. Η βοήθεια μπορεί να προσφερθεί με πολλούς τρόπους. Βεβαιωθείτε ότι κανένα μειονέκτημα δε συνδέεται με την προσφορά βοήθειας!

Δεν είναι πάντα απλό

Δεν είναι, όμως, πάντα τόσο απλό. Ένας καλός φίλος ενδεχομένως να σας δώσει αυτό που θέλετε. Εάν, όμως, έχετε κόψει το κάπνισμα, είναι καταστρεπτικό να σας δώσει τσιγάρο. Από την άλλη πλευρά, είναι καταστρεπτικό να σας υπενθυμίσει όλες τις λογικές αιτίες για να κόψετε το τσιγάρο.

Ούτε είναι πολύ έξυπνο να σας δανείσει χρήματα εάν καταλήξετε να έχετε πρόβλημα με την επιστροφή τους. Εάν εστιάσετε στο τι συμφέρει περισσότερο το φίλο σας, δε θα είναι και τόσο άσχημα μακροπρόθεσμα. Ξεκινήστε θεωρώντας τον εαυτό σας ως ένα καλό φίλο, τον οποίο πρέπει να φροντίσετε και προστατεύσετε.

boro