Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 21:33

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης

Ο σημαντικότερος λαϊκός μας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης, γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου 1915 και έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων του, 18 Ιανουαρίου 1984. Γεννημένος στα Τρίκαλα 18 Ιανουαρίου 1915, έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του για τη μουσική μαθαίνοντας μαντολίνο και βιολί και αργότερα μπουζούκι. Το 1936 έρχεται στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική, αλλά γρήγορα άλλαξε πορεία καθώς τον κέρδισε η μουσική, αλλά αυτοί που οφεληθήκαμε τελικά είμαστε εμείς, το κοινό.

Οι πρώτες του επιρροές είναι τα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου και του Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μαγαζί «Μπιζέλια» όπου γνώρισε τον σπουδαίο αλλά αδικημένο από την Ιστορία τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο.
Ο Περδικόπουλος τον πηγαίνει στην Odeon όπου ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια, με αρχή το «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε». Την περίοδο 1937-1940 γράφει υπέροχα λαϊκά τραγούδια τα οποία ηχογραφεί με τις φωνές του Δημήτρη Περδικόπουλου, και των άλλων σπουδαίων τραγουδιστών εκείνης της εποχής Στράτου Παγιουμτζή, Μάρκου Βαμβακάρη, Στελλάκη Περπινιάδη, ενώ ο ίδιος συμμετέχει σαν δεύτερη φωνή.
Μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, τα έγραψε την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη που είχε το δικό του μαγαζί το διάσημο "Ουζερί ο Τσιτσάνης", τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

Το 1946 εγκαθίσταται ξανά στην Αθήνα και αρχίζει να ηχογραφεί έχοντας δίπλα του αξιόλογους τραγουδιστές που έγιναν όμως ευρέως γνωστοί μέσα από τα τραγούδια του, μερικοί από αυτούς είναι οι: Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαρίκα Νίνου και Πρόδρομος Τσαουσάκης.
Τα επόμενα χρόνια ο Τσιτσάνης γνώρισε ευρύτατη αποδοχή, τα τραγούδια του μπήκαν σε κάθε σπίτι και η ιστορία έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα, καθώς ήταν αυτός που έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από την απομόνωση και το περιθώριο και το ενέταξε στην κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Το 1942 παντρεύτηκε τη Ζωή Σαμαρά, από τα Γρεβενά, και απέκτησε μια κόρη, τη Βικτώρια και ένα γιο, τον Κώστα.

"Αχάριστη", "Μπαξέ τσιφλίκι", "Τα πέριξ", "Νύχτες μαγικές", "Ζητιάνος της αγάπης", "Ντερμπεντέρισσα", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Είμαστε αλάνια", "Πήρα τη στράτα κι έρχομαι", "Χωρίσαμε ένα δειλινό", "Τρελός τσιγγάνος", "Πέφτουν της βροχής οι στάλες", "Όμορφη Θεσσαλονίκη", "Αντιλαλούνε τα βουνά", "Κάνε λιγάκι υπομονή", "Φάμπρικες", "Πέφτεις σε λάθη", "Καβουράκια", "Κάθε βράδυ λυπημένη", "Ξημερώνει και βραδιάζει", "Έλα όπως είσαι", είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του που έμειναν στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με την αφρόκρεμα του λαϊκού τραγουδιού της εποχής όπως ήταν οι:
Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Γαβαλάς, Αγγελόπουλος, Καίτη Γκρέι, Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη, Σταμάτης Κόκοτας και πολλοί άλλοι.
Τα τραγούδια που χαρακτηρίστηκαν από τη δική του ιδιαίτερη ερμηνεία ήταν τα:
"Ίσως αύριο (1958), "Τα λιμάνια" (1962), "Τα ξένα χέρια" (1962), "Μείνε αγάπη μου κοντά μου" (1962), "Κορίτσι μου όλα για σένα" (1967), "Απόψε στις ακρογιαλιές"(1968), "Κάποιο αλάνι" (1968), "Της Γερακίνας γιός" (1975), "Δηλητήριο στη φλέβα" (1979).


Ο Τσιτσάνης τα 14 τελευταία χρόνια της καριερας του είχε αποκτήσει το δικό του στέκι στην Καισαριανή "Το Χάραμα" απ' όπου πέρασαν οι περισσότεροι από τους ερμηνευτές του, ενώ το 1980 με πρωτοβουλία της UNESCO ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο "Χάραμα" ο οποίος περιέχει μια σειρά από κλασικά του τραγούδια αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι.
Το 1985, ο δίσκος αυτός εκδίδεται στη Γαλλία και παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross.
Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του λαϊκού και ρεμπέτικου ελληνικού τραγουδιού δεν ζούσε πια για να το χαρεί, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα των γενεθλίων του, 18 Ιανουαρίου 1984 στο Λονδίνο (σε νοσοκομείο που νοσηλευόταν).

H ιδιαίτερη πατρίδα του τα Τρίκαλα τιμώντας τον μεγάλο δημιουργό, ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς στοιχεία και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού μας συνθέτη.

To επίσημο site του Βασίλη Τσιτσάνη

Δείτε τα βίντεο των υπέροχων τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη:
Της Γερακινας Γιος

O Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει τον Βασίλη Τσιτσάνη στη Nίκαια

Να Γιατί Γυρνώ

Μη μου ξαναφύγεις πια - Σωτηρία Μπέλλου/Βασίλης Τσιτσάνης

Γεννήθηκα για να πονώ - Μαρίκα Νίνου

Πληροφορίες: Wikipedia
Επιμέλεια: Ελσα Γράψα

Πηγή: in.gr




00 inkefalonia general ad 300X250