Πρόγραμμα για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 07:10

Πρόγραμμα για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές), με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Την αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση της ΕΚΤ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας πως «πλησιάζει την άμεση χρηματοδότηση» κρατών από την Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο.

Οπως ανακοινώθηκε, δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών.

Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ είχει προαναγγείλει πως θα κάνει «το παν» για τη σωτηρία του ευρώ και με το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος, αξιοποιεί ολόκληρο το περιθώριο δράσης της.

Τις «λεπτομέρειες» (δηλαδή τους όρους με τους οποίους θα γίνονται οι παρεμβάσεις) περίμενε και η Ισπανία για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την επέμβαση της Φρανκφούρτης -το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται πλέον στη Μαδρίτη.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας το σχέδιο, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο που δεν υπερψήφισε. Ωστόσο, η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε και την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο κ. Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.

Χαλαρότεροι όροι τραπεζικής χρηματοδότησης

Παράλληλα, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα έχουν εφεξής οι τράπεζες της ευρωζώνης μετά τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Η κίνηση αυτή αφορά το χρέος που έχει εκδοθεί, ή έχει εγγυηθεί, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι οποίες μπορεί να μπουν στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Θα ισχύει εξίσου για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ήδη μπει σε μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ και τηρούν τους όρους τους.

Αντίθετη η Bundesbank

Την αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση της ΕΚΤ εξέφρασε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας πως «πλησιάζει την άμεση χρηματοδότηση» κρατών από την Κεντρική Τράπεζα.

Λίγο νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει πως η απόφαση του συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξε διαφωνία από «ένα μέλος» -το οποίο απέφυγε μεν να κατονομάσει, αλλά η αντίθεση της Bundesbank θεωρείτο για πολλούς δεδομένη.

Μετά από σχετική ερώτηση στην Bundesbank, εκπρόσωπος της Τράπεζας ανέφερε πως ο Γ.Βάιντμαν «επανέλαβε στις τελευταίες συζητήσεις την επανειλημμένα εκφρασμένη αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα».

Η ΕΚΤ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος, κινείται «υπερβολικά κοντά σε χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω του νομισματικού πιεστηρίου. Η νομισματική πολιτική κινδυνεύει να γίνει εξάρτημα της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά της να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη» συνέχισε, προσθέτοντας: «Εάν το αποφασισθέν πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στις καλένδες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα υπονομευτεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς για να λύσουν την κρίση».

«Τέτοια αμοιβαιοποίηση κινδύνου επιβάλλει νομιμοποίηση από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και τις κυβέρνήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παραδοσιακά «ευαίσθητη» σε πληθωριστικούς κινδύνους, αντιτίθεται σταθερ'α σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» του χρέους με αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στο ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η γερμανική δυσφορία εκφραζόταν «διακριτικά» αλλά τον τελευταίο καιρό η αντίθεσή της αρθρώνονται δημόσια -ενδεικτικές ήταν οι σχετικές τοποθετήσεις του κ. Βάιντμαν τις εβδομάδες πριν τη συνεδρίαση.

Ικανοποίηση Λαγκάρντ

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Bundesbank, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ» αναφέρει σε δήλωσή της, για τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που δέχονται υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ), σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής τους και την εφαρμογή των σχετικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η γαλλίδα αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η «αποφασιστική εφαρμογή» του νέου προγράμματος παρέμβασης θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών-μελών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με λογικό κόστος και για σταθερή μακροοικονομική προσαρμογή.

Τέλος, η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι βλέπει τη δράση της ΕΚΤ ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250