Ο Έλληνας που ανακάλυψε την "αχίλλειο πτέρνα" της λευχαιμίας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 09:30

Ο Έλληνας που ανακάλυψε την "αχίλλειο πτέρνα" της λευχαιμίας

Ο Κωνσταντίνος Τζελέπης είναι διδακτορικός φοιτητής στο Wellcome Trust Sanger Institute του Πανεπιστημίου Cambridge.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πήρε το πτυχίο του στις Βιοϊατρικές Επιστήμες από το το ΤΕΙ Αθήνας και το Μάστερ του στην Νεοπλασματική Ασθένεια του Ανθρώπου (μελέτες του καρκίνου) από την Ιατρική Σχολή των Αθηνών. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει την βιοϊατρική έρευνα στην Σινγκαπούρη. Ακολούθως, έγινε δεκτός στο 4ετές πρόγραμμα PhD στο Wellcome Trust Sanger Institute.

«Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω πίσω στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας και, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η χώρα μου δεν έχει τις προδιαγραφές να ακολουθήσει αυτόν τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν σοφό να αφήσω το Cambridge, ειδικά τώρα που, μετά από μια πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες, αρχίζω να βλέπω τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου» τονίζει ο Κ. Τζελέπης.

Τον Οκτώβριο του 2016 δημοσιεύθηκε η έρευνα ομάδας επιστημόνων από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger με κύριο ερευνητή τον Κωνσταντίνο Τζελέπη. Η ομάδα ανακάλυψε μία μέθοδο η οποία εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα, δίχως να επηρεάζει τον υγιή ιστό. Δημιούργησαν μια εξελιγμένη μορφή της γενετικής μεθόδου CRISPR gene editing, την οποία εφάρμοσαν για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών στόχων ενάντια στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία.

«Η κύρια μου έρευνα, επικεντρώνεται στο να αναγνωρίζει νέα βιολογικά μονοπάτια και θεραπείες για την ΟΜΛ, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία βιοτεχνολογίας, όπως τις τεχνολογίες CRISPR-Cas9. Στην τρέχουσα δημοσιευμένη μας εργασία, δείχνουμε ότι με τη βελτίωση και την εφαρμογή της τεχνολογίας CRISPR, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν εμπεριστατωμένο κατάλογο γονιδίων, που είναι απαραίτητα για την ΟΜΛ. Συνεπώς μας δίνετε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε νέες θεραπείες για αυτή τη λευχαιμία » συμπληρώνει ο Έλληνας ερευνητής στη συνέντευξη του στο ellines.com.




00 inkefalonia general ad 300X250